Trafİk cezaları, yeni yılda yüzde 7.8 oranında artacak. 1 Ocak 2007'den itibaren en düşük trafik cezası 52 YTL, en yüksek ceza ise 11 bin 836 YTL olacak.
Kırmızı ışıkta geçenlere 101 YTL yerine 108 YTL para cezası uygulanacak. 0.50 promil ve üzerinde alkol alarak araç kullananlar, ilk kez yakalanmaları durumunda 416 YTL yerine bundan sonra 448 YTL para cezası ödeyecek. Alkollü araç kullanırken yakalananlar ikincisinde 521 YTL yerine 561 YTL, üçüncüsünde ise 834 YTL yerine 899 YTL para cezasına çarptırılacak.
1 Ocak'tan itibaren bazı trafik kurallarına uymayanlara
verilecek diğer cezalar şöyle (Erken ödemede %25 indirim var):
- Ehliyetsiz araç kullanımı 222 YTL.
- Hız sınırını %10-30 arası aşanlar 108 YTL, %30'dan fazla aşanlar 222 YTL.
- Gidişe ayrılan en soldaki şeridi sürekli işgal edenler 108 YTL.
uRadar cihazlarının yerlerini belirleyen veya sürücü ikaz eden cihazları
bulunduranlar bin 352 YTL.
- Yaya ve okul geçitlerinde araçlarını yavaşlatmayan, okul taşıtlarının
'Dur' işaretlerini yakmaları halinde araçlarını durdurmayanlar 108 YTL.
- Park yasağına uymayan, mali sorumluluk sigortasını yaptırmayan kişiler ile ses, müzik, görüntülü cihazlarını huzur bozacak şekilde kullananlar 52 YTL.
Yürürlüğe giren yeni karayolları trafik yönetmeliğiyle alkollü araç kullananlara verilen cezalar ikiye katlandı. Buna göre, alkollü sürücülerin ehliyetleri birinci defada 6 ay, ikinci defa da 2 yıl süreyle ellerinden alınacak.
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan değişikliğe göre, tescile bağlı araçların muayenelerini yapmak veya yaptırmak görevi Karayolları Genel Müdürlüğünden alınarak, Ulaştırma Bakanlığı’na verildi.
Sürücü belgesi talep edenlerin Sağlık Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş ilgili tabip veya sağlık kuruluşundan sağlık raporu almaları gerekecek. Önceki düzenlemeye göre, herhangi bir sağlık kurulu raporu kabul ediliyordu.
Uyuşturucu veya keyif verici maddeler ile alkollü içki almak suretiyle araç kullanan sürücülerin tespit veya teşhisinde tıbbi kuruluşa götürme zorunlu olmayacak. Bunların durumları teknik araç kullanılarak tespit edilecek. Teknik cihaz bulunmaması durumunda tıbbi kuruluşa götürülecek.
Alkollü içki almış sürücülerin ve kanlarındaki alkol miktarının tespitinde, tarih, saat ve ölçüm sonucu ile cihaza ait seri numarasını gösterir çıktı verebilen cihazlar kullanılacak.
Cihazla yapılan tespit sonucunda alkollü içki aldığı belirlenen sürücülerin birinci defada 6 ay, ikinci defada da 2 yıl süreyle sürücü belgeleri ellerinden alınacak. Daha önce bu süreler 3 ay ve bir yıl olarak öngörülüyordu.
İkinci defa geri alma süresi sonunda sürücü, sürücü davranışı geliştirme eğitimine tabi tutulacak ve başarılı olması halinde belgesi iade edilecek. Üçüncü defa tekrar halinde bu sürücüler 6 aya kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılacak. Önceki düzenlemede ceza süresi 1 aydan 2 aya kadar hafif hapis cezası öngörülüyordu.
Özürlülerin araçları için ayrılmış park yerlerine park etmek yasaklandı.
Muayene süresi geçirilen araçlar, özel muayene yaptırılması zorunlu olduğu halde yaptırılmamış araçlar trafikten geçici olarak men edilecek, en yakın muayene istasyonunda aracın muayenesinin yapılması için izin belgesi düzenlenecek ve en fazla 7 iş günü geçici trafiğe çıkış izni verilecek. Bu süre içerisinde muayene yaptırılmayan araç hakkında para cezası uygulanacak ve trafikten men edilecek.
Trafik cezaları kredi kartı ile ödenebilecek. Trafik cezasının, derhal ödenmediği takdirde, tutanağın tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekecek. Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay yüzde 5 faiz uygulanacak. Bu suretle bulunacak tutar cezanın iki katını geçemeyecek.
Önceki düzenleme, cezanın 10 gün içinde ödenmesini, bu sürede ödenmeyen cezanın 2 katına çıkmasını ve ödeme süresinin 10 gün daha uzamasını, bu süre içinde de ödenmeyen para cezalarının 3 katına çıkmasını öngörüyordu.
Mynet Haber/19 Mayıs 2007
Konu deniz02 tarafından (19-05-2007 Saat 21:42:40 ) de değiştirilmiştir.
Yeni yılla birlikte trafik cezaları ile kabahatlere uygulanacak para cezaları arttı.
Dilencilik yapan, kaldırımları işgal eden, yasak yerlerde tütün ürünleri tüketenlere 62 YTL idari para cezası verilecek. Alkollü araç kullananlar ise 480 YTL para cezasını çarptırılacak.
Maliye Bakanlığı’nca belirlenen yüzde 7.2 oranındaki yeniden değerleme oranı çerçevesinde arttırılan trafik cezalarına göre; yasaklanmış yerlerde park eden sürücüler 55 YTL, trafiği aksatacak şekilde şerit değiştirenler ise 115 YTL ceza ödeyecek.
Sürücü belgesini yanında bulundurmayanlar ile kırmızı ışık kurallarına uymayanlar da 115 YTL’lik cezaya çarptırılacak.
Alkollü araç kullananlar 480, hız limitini yüzde 30 aşanlar 115, yüzde 30’un üzerinde aşanlar ise 237 YTL ceza ödemek zorunda olacak.
Kabahatlere uygulanacak idari para cezaları kapsamında kumar oynayanlara 125, yetkili makamlardan ruhsat almaksızın kanuna göre yasak olmayan silahları park, meydan, cadde veya sokaklarda görünür bir şekilde taşıyan kişilere de 62 YTL ceza kesilecek.
Trafik cezaları, yeni yılda, Maliye Bakanlığının yüzde 12 yeniden değerleme oranı çerçevesinde artırılacak. 1 Ocak 2009'dan itibaren en düşük trafik cezası 61 YTL, en yüksek trafik cezası ise 14 bin 210 YTL olacak.
Yeniden değerlendirme oranının gelecek yıl için yüzde 12 olarak tebliğ edilmesinin ardından, trafik kurallarına uymayanlar da yeni yılın ilk gününden itibaren trafik cezalarını zamlı ödeyecek.
Buna göre, kırmızı ışıkta geçenlere 128 YTL ceza uygulanacak. 0.50 promil ve üzerinde alkol alarak araç kullananlar, ilk kez yakalanmaları durumunda 537 YTL, ikincisinde 673 YTL, üçüncüsünde ise bin 78 YTL para cezasına çarptırılacak. Ayrıca, alkollü araç kullanan sürücülere geriye doğru 5 yıl içinde; ilkinde 6 ay, ikincisinde 2 yıl, 3 ve fazlasında ise mahkeme tarafından 5 yıl süreyle ehliyetlerine el konulacak. 3 veya daha fazla alkollü yakalanan sürücülere en az 6 ay hapis cezası verilecek.
Hız sınırlarını yüzde 10'dan yüzde 30'a (otuz dahil) kadar aşan sürücüler 128 YTL, hız sınırlarını yüzde 30'dan fazla aşanlar ise 265 YTL ceza ödeyecek.
Muayene istasyonu için işletme belgesi ile yetki verildiği halde, işletme şartlarına uymayan veya gerektiği şekilde muayene yapmayan kişilere 4 bin 261 YTL den 14 bin 210 YTL'ye kadar para cezası verilecek.
Araç kullanırken belgelerini bulundurmayan ya da yetkililere ibraz edemeyen sürücüler ile okul taşıtlarının “DUR” işaretini yaktıkları hallerde diğer araçların durmaması; “DUR” işaretinin öğrencilerin binmeleri veya inmeleri sırasında ve yönetmelikte belirtilen hallerde yakılmaması, bu ışıkların gereksiz ve amaç dışı kullanılması durumunda sürücüye 128 YTL para cezası kesilecek.
Kaza mahallinde durmayan, trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almayan, kazayı yetkililere bildirmeyen ve kaza yerinden ayrılan sürücüler de aynı miktarda para cezası ödeyecek.
Bir araç tarafından geçilirken, geçilen araç sürücüsünün geçilme kurallarına uymaması, kavşaklarda gereksiz duraklamak, yavaşlamak, taşıttan
inmek veya araçların motorunu durdurmak, taşıt yolu üzerinde yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitlerde duraklamak, taşıt yolu üzerinde otobüs, tramvay ve taksi duraklarında duraklamak, gece sis ışıklarının sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakmak, emniyet kemeri bulundurulması zorunluluğu olan araçlarda emniyet kemeri bulundurmamak ve kullanmamak gibi trafik kurallarını ihlal eden sürücülere 61 YTL ceza kesilecek.
Motosikletlerde koruma başlığı ve gözlüğü kullanmayan sürücüler, karayolu üzerinde, park yerlerindeki araçlar için, yetkisiz park ücreti alan kişiler de 61 YTL ceza ödeyecek.
Yeni yılda zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmama ve araçların muayene süresini geçirmenin de cezası 61 YTL olacak.
YAYA CEZALARI
Yılbaşından itibaren, trafik kurallarına uymayan yayaların ödeyeceği cezaların miktarı da arttı.
Buna göre, yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmadığı veya bulunmadığı hallerde, taşıt trafiğini tehlikeye düşürecek şekilde taşıt yolunda yürüyen, her iki tarafta da yaya yolu ve banket bulunmayan veya kullanılır durumda olmayan iki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında, taşıt yolunun sol kenarını izlemeyen, yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerdeki geçitlerde, yayalar için ışıklı işaret olduğu halde bu işaretlere uymayan, karşıya geçişlerde işaretlere riayet etmeyen, yaya yollarında, geçitlerde veya zorunlu hallerde; taşıt yolu üzerinde trafiği tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunan yayalara 61 YTL ceza kesilecek.
RADAR TESPİT EDEN CİHAZI KULLANAN VE İMAL EDENLER
Hız sınırlarını tespite yarayan cihazların yerlerini belirleyen veya sürücüyü ikaz eden cihazları araçlarda bulunduran sürücülere, mahkeme kararıyla bin 78 YTL ile bin 622 YTL arasında para ve 4-6 ay arası hapis cezası verilecek.
Söz konusu cihazları imal veya ithal edenler ise bin 622-2.704 YTL para cezası ödeyecek. Bu kişilere, mahkeme kararıyla 6-8 ay arası hapis cezası da
verilebilecek.
Yük nakli yapılan araçlara, azami toplam ağırlıklarının üzerinde yükleme yaptıran işletmelere 2 bin 704 YTL ceza kesilecek.
Bazı trafik ihlallerine ilişkin 1 Ocak 2009'dan itibaren uygulanacak ceza miktarları şöyle:
-Taşıt yolu üzerinde özürlülerin araçları için ayrılmış park yerlerinde park etmek: 122 YTL,
-Karayolu yapısı ve kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli olabilecek tarzda yükleme yapmak: 127 YTL,
-Tehlikeli ve zararlı maddeleri gerekli izin ve tedbirleri almadan taşımak: 257 YTL,
-İzin almadan yarış ve koşu düzenlemek: 265 YTL,
-Tescil edilen araçları trafik belgesi ve tescil plakası almadan karayoluna çıkarmak: 537 YTL,
Sürücülerin, cezayı peşin ödemesi durumunda ceza oranında yüzde 25'lik indirim uygulaması yeni yılda da devam edecek.
Ben, 2. kez alkollü yakalandığımda (2008 Yılında);
601,00-YTL Trafik Polisleri ceza yazdı,
177,00-YTL İdari Para cezası (Araba eşimin üstüne olduğundan, eşime geldi)
760,00-YTL'de Mahkeme tarafından cezaya çarptırıldım.
Sormak istediğim:
Diyelim ki, araba kullanırken kontrole denk geldim (Radara girmedim, kırmızıda geçmedim, kemerim takılı, yani, bahtsız bedevi durumu) yakalandım.
Böyle bir durumda bana sadece trafik polisleri mi ceza yazar, yoksa sadece mahkeme mi?
Ben, 2. kez alkollü yakalandığımda (2008 Yılında);
601,00-YTL Trafik Polisleri ceza yazdı,
177,00-YTL İdari Para cezası (Araba eşimin üstüne olduğundan, eşime geldi)
760,00-YTL'de Mahkeme tarafından cezaya çarptırıldım.
Sormak istediğim:
Diyelim ki, araba kullanırken kontrole denk geldim (Radara girmedim, kırmızıda geçmedim, kemerim takılı, yani, bahtsız bedevi durumu) yakalandım.
Böyle bir durumda bana sadece trafik polisleri mi ceza yazar, yoksa sadece mahkeme mi?
Yoksa, yine her ikiside mi?
Olaya bahtsız bedevi yönünden bakarsak cölde kim yakalamışsa yazar cünkü o kısmetten cıkmıştır birkere.
Öncelıkle boyle bir site hazırladığınız için sizlere teşekkür etmek istiyorum.Benim sorumda şu.ehliyetimi 6 ay süreyle aldırdım.İçtiğim 1 duble rakı...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku