Geçen sene aralık ayından beri nafaka mı ödüyorum, nafaka arttırmını için eski eşim mahkemeye başvurmadan evvel nasıl ÜFE-TÜFE endeksine göre arttırımını yaptırtabilirim, veya eski eşim mahkemeye nafaka arttırmı için başvurursa, arttırımı ÜFE-TÜFE veya maaş zammına göre arttırımı endekslettirebilirmiyim.
Aşağıya yazacağım Yargıtay Kararını dilekçenizde belirtiniz. Mahkeme, artırım konusunda bu şekilde karar verebilir.
DAVA : Taraflar arasında görülen nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
KARAR : Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.
Ancak, Türk Medeni Kanununun 182/son maddesindeki "Hakim, istem halinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir" hükmü gereğince; hükmedilen iştirak nafakasının takip eden 2004 yılı için 400.000.000 liraya, 2005 yılı için de 550.000.000 liraya çıkartılmasına karar verilmiş ise de; tarafların gelecek yıllardaki ekonomik durumlarında meydana gelebilecek değişikliğin asgari olarak; paranın satın alma gücündeki azalma ( enflasyon ) oranında artırım olarak yorumlanması gerekir.
Nafakanın, gelecek yıllarda da artırım oranının belirlenmesindeki amaç; ekonomik ve mali açıdan güçsüz olan nafaka alacaklılarının her yıl masraf ve emek sarfı suretiyle artırım davaları açmalarını önlemek ve bu nedenle doğabilecek mağduriyetlerini gidermektir.
Bu nedenle, Yargıtay'ın yerleşik içtihadlarında; günün ekonomik koşulları, paranın alım gücü dikkate alındığında, hükmedilen nafaka miktarının gelecek yıllarda Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artış oranında arttırılmasının, tarafların ekonomik ve sosyal durumlarına ve hükmün konuluş amacına uygun olduğu kabul edilmiştir. Mahkemece, ülke ekonomisindeki gelişmeler gözetilmeden, artırımın sabitlenmesi doğru değilse de;bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden bu yöne ilişen temyiz itirazlarının kabulü ile, hükmün birinci bendindeki "...bu nafakanın 29.1.2004 tarihinden geçerli olmak üzere 400.000.000 TL'ye çıkartılmasına, nafakanın 29.1.2005 gününden itibaren 550.000.000 TL'ya çıkartılmasına ve bu şekilde davalıdan alınarak velayeten harcanmak üzere davacıya ödenmesine" sözlerinin silinerek yerine "bu nafakanın gelecek yıllarda Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen Toptan Eşya Fiyat Endeksi artış oranında artırılarak, davalıdan alınıp davacıya verilmesine" sözlerinin yazılması suretiyle hükmün düzeltilmesine karar verilmiştir.
SONUÇ : Hükmün düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, 24.500.000 lira bakiye temyiz harcının temyiz edene yükletilmesine, 15.3.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. 3.YHD. E. 2004/2125 K. 2004/2187 T. 15.3.2004
Esin Hanım...
tefe veya tüfe ile nafaka artırımı yapılacak buna tamam..ama neden artırım illaki mahkeme kanalı ile yapılacak....kesinleşmiş kararda bu zaten her yıl şu kadar artacak deniyor...anlaşarak her yıl artırım nasıl yapılır.yani ayrılan çiftler icra dairesine giderek bu durumu çözemezlermi..
saygılarımla
Benzer başlıkta cevap verebileceğinizi umduğum benim de bir sorum var.
Ben de yakın zamanda sonuçlanan davam sonucunda, iştirak nafakası ödemek durumdayım. Ama kararda sadece tespit edilmiş aylık bir rakam var. Herhangi bir artırım (dönem veya miktar) hiç bir ilave açıklama yok.
Olayın hukuki çerçevesini anlamak amacıya ve mali durumumun benzer seviyede kaldığını farz ederek:
Bu durumda benim iştirak nafakasını bir yıl sonra enflasyon oranında arttırmam hukuki bir zorunlulukmudur, yoksa velayet kendisine verilen tarafın aldıracağı yeni bir mahkeme kararını mı beklemeliyim.
Sayın kayadibi,
Sorunuzu anlayamadım. Eğer Mahkeme artış konusunda bir karar vermiş ise zaten yeniden Mahkemeye gitmeye gerek bulunmamaktadır.
Ancak bu durum, değişen ekonomik koşulların mevcudiyeti halinde, nafaka alacaklısının nafaka artırım davası açmasına engel teşkil etmez.
Sayın Adiltürkün sözünü ettiği durumda ise anlaşılan Mahkeme nafaka artırımı hususunda karar vermemiştir.
Sayın babaahmet,
Böyle bir hukuki zorunluluk yoktur. Eski eşiniz boşanma davasında nafaka artırım oranının belirlenmesi yönünde talepte bulunmadı ise taleple bağlılık ilkesinden dolayı Mahkeme bu konuda bir karar vermemiş demektir. Eski eşiniz nafaka artırım davası açmaz ise nafakayı artırmak zorunda değilsiniz.
Sayın Esin Hanım
Sorum şu:Mahkeme nafakata yıllık artış oranını belirlemiştir ve nafakayı alan kişi bunu kabul etmiştir diyelim...her yıl bu artış hangi mekanizma ile sağlanacaktır..yani nafakayı alan kişi bu artış günü geldiğinde ne yapacak kime nasıl başvuracaktır mahkemenin verdiği artışı sağlamak için...
2.sorum ise farklıdır..Şöyleki...nafaka düzenli olarak kesilmektedir..çocuklar için verilen nafaka yani...nafakayı veren eş devlet memurudur diyelim..bu devlet memuru çalışıyorken vefat etti diyelim...bu durumda çocukların nafakası ne olacaktır...bu nafaka ilgili devlet memurunun mirasçıları olduğundan ölüm sonrası kamu ölen memura diğer deyişle nafaka alan çocuklara maaş bağlayacakmıdır..dilerim sorunumu anlatabildim...
saygılarımla
Nafaka artış oranı belli ise, ve nakafa yükümlüsü bu artış oranını uygulamazsa, icra kanalı ile fark talep edilebilir.
Nafaka borçlusunun ölümü halinde nafaka sorumluluğu da ortadan kalkar. Ancak nafakadan tamamen bağımsız olarak, mirascı sıfatı ile çocuklara -koşulları oluşmuş ise- gelir bağlanabilir.
Merhaba
Kira kontratimda yıllık tüfe ye göre artış yapılacağına dair bir ibare var. Ancak ben 2004 agustos ayında eve çıktım. Ve önümüzdeki ay artış...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku