+ Konuyu Yanıtla
1 den 4´e kadar toplam 4 ileti bulundu.

Konu: Evlenme öncesi karşılıklı anlaşma ve miras

Evlenme öncesi karşılıklı anlaşma ve miras Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Dec 2006
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Evlenme öncesi karşılıklı anlaşma ve miras

    Merhaba,

    Evlilik öncesi karşılıklı olarak bir anlaşma yapmak istiyoruz. İleride anlaşmazlık olursa, taraflardan biri dahi evlilikten memnun değilse, kayıtsız-şartsız boşanmayı, karşı taraftan da herhangibir tazminat istememeyi kararlaştırdık.

    Karşılıklı olarak bunu kağıda döküp, imzalasak, ileride korktuğumuz başımıza gelirde, ikimizden biri boşanma isterse, aramızda hazırladığımız bu imzalı kağıt, hukuken geçerli olurmu yoksa noter vb. işlemler şartmı? Eğer şartsa bu işlemleri açıklayabilirmisiniz?

    İkinci olarak;

    Babam o kişiyle evlenmemi istemiyor. Bunu yapmam halinde "reddi miras" yapacağını, tüm varlığını bağışlayacağını belirtti. 3 kardeşiz. Babam böyle birşey yaparsa, benim ve kardeşlerimin babamın mal varlığından hak sahibi olma şansımız varmı?

    Sayın avukatlara, cevapları için şimdiden teşekkür ederim..



    Hukuki NET Güncel Haber

    Evlenme öncesi karşılıklı anlaşma ve miras konulu yargıtay kararı ara
    Evlenme öncesi karşılıklı anlaşma ve miras konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Nov 2006
    Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    1.842
    Blog yazıları
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sorunuzun ikinci kısmına yanıttır:

    B. Mirasçılıktan çıkarma
    I. Sebepleri
    MADDE 510.- Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:
    1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,
    2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.
    II. Hükümleri
    MADDE 511.- Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz.
    Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalır.
    Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebilir.

    III. İspat yükü
    MADDE 512.- Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerlidir.
    Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer.
    Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur.

    Babanız böyle bir şey yaparsa, diğer kardeşlerinizin miras hakkına halel gelmemekte. Eğer babanız tüm mal varlığını bağışlarsa böyle bir durumda diğer kardeşlerinizin saklı payları söz konusu olmakta. Bağışlasa bile şartlar mevcutsa saklı paylarını alabilirler.

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Dec 2006
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Merhaba,

    Cevabınız için teşekkür ederim İlknur Hanım. Sorumun birinci kısmından da anlayacağınız üzere, kanunlarda belirtilen dil, kanunların işleyişi, nüansları, vicdanen "böyle olması gerekmezmi" dediğimiz şeylerin kanun önünde öyle olmayabileceğini bizzat yaşamış biri değilim. 30 yaşımın bittiği bugünlere kadar, herkesin yaşadığı rutin işler dışında, noterle, kanunla, mahkemelerle herhangi bir tecrübem olmadı. Kendi halinde yaşayan biriym. Maddi yetersizlik, evliliği mantık sınırlarını zorlar duruma getirse bile, karşılıklı olarak bunu istemekteyiz.

    Konuya döneyim; Yazdıklarınız belki çok açık ama birazda yukarıda belirttiğim nedenlerden ben tam çözümleyemedim.

    Babam sadece beni mahrum bırakabilir. Peki bunu evliliğimi bahane ederek yapma hakkı varmı? Bu evlilik problemi çıkana kadar babamla aram gayet iyiydi. Şu dakikadan sonra mirası ile ilgili gizlice bir hamle yapabilirmi?

    Kardeşlerimin maddi durumları çok daha sağlam olduğu için, benim mahrum kalmam çok daha zorlayıcı olacak. Sadece babamın yıllardır bana söz verdiği, şimdiye kadar hayatımı sürdürdüğüm, şimdiden sonrada hayatımı sürdürmek istediğim daireyi istiyorum. Diğer kardeşlerim zaten kendi dairelerine sahip. Babam tutupta bu daireyi sağlığında bağışlasa, ölümünden sonra geri alma şansım olabilirmi?

    "Altsoy" açıklamasından anladığım kadarıyla ileride çocuklarım olursa, ben mahrum bırakılmış bile olsam, onlar babamın mirasından pay isteyebilir. 25-30 yıl sonra bile böyle bir hakları olabilecekmi gerçekten? Babam x kurum ya da kişiye mirasından bağışladığı kısmı, örneğin benim istediğim daireyi, o zamana kadar bağışladığı kişilerde başkalarına satmış-bağışlamış olabilecek. Bu üçüncü, dördüncü şahıslarda araya girdiğinde olay imkansız bir hal almayacakmı?

    Tekrar teşekkürler...


    Not: Evliliğim yaklaşmakta. Konunun en başında belirttiğim, "karşılıklı anlaşma" için gerekenleri açıklayabilirmisiniz? Kendi aramızda karşılıklı imzalayacağımız bir kağıdın geçerliliği yokmudur?

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Nov 2006
    Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    1.842
    Blog yazıları
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sayın Yalnızlık,
    Hukuki açıdan da oldukça mantıklı düşündüğünüzü ve mantıklı sorular sorduğunuzu söylemek istiyorum öncelikle.

    M.K.510/2'ye bakarsak babanız bir tek o sebeple (ona karşı suç işlemiş olacağınız seçeneğini es geçiyorum) sizi mirasından mahrum bırakabilecektir. Konuyla ilgili Yargıtay Kararlarını bilemiyorum ancak sadece maddeye bakarak 'aile hukukundan doğan yükümlülüklerinizi önemli ölçüde yerine getirmemek" şeklinde tanımlayamıyorum sizin olayınızı. Kanaatimce istemediği biriyle evleniyor olmanız mirastan mahrum bırakmak için yeterli bir sebep değil. Çok daha büyük kusurların mevcut olması gerekir. Ancak dediğim gibi, ilgili Yargıtay kararlarını da araştırmak gerekecektir.

    Babanız sağlığında daireyi bağışlasa ölümünden sonra geri alma imkanı ancak belirli şartlar gerçekleştiyse var. Daire iyi niyetli başka kişilere geçerse, el değiştirirse bu durumda böyle bir imkanınız olmayacaktır.
    **evet, çocuklarınızın 25-30 yıl sonra bile (bu gün yürürlükte olan bu kanuna göre) mirastan yararlanma hakları olacaktır.

    Sorunuzun ilk bölümünü özellikle burada o konunun uzmanı arkadaşlar olduğu için es geçmiştim. Yine es geçeceğim.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. Karşılıklı tehdit - yazılı anlaşma ile karşılıklı dava açılması önlenebilir mi?
    yazılı bir şekilde, 2 tarafında karşısındakinin suçlu bulunmasını sağlayacak delilleri mevcut. şikayete bağlı suçlar olduğundan 6 aylık zamanaşımı...
    Yazan: garme Forum: Ceza Hukuku
    Yanıt: 4
    Son İleti: 29-06-2011, 00:30:50
  2. Kesinleşmeyen boşanma öncesi gerçekleşen evlenme akdi
    merhaba,yeni üye oldum.Benzer konuları biraz araştırdım ancak,tam olarak açıklayiıcı bir konu bulamadım.sorum şudur.Tamamen beşeri bir hatadan...
    Yazan: pınar35 Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 6
    Son İleti: 11-07-2009, 23:46:37
  3. 31 Mayıs 2009 öncesi bankalarla anlaşma yapanlar
    Ocak ayından itibaren ödeme yapamadığım kredi kartı için Mayıs ayında banka ile % 3 faizle yeniden yapılandırma yaptım. İlk taksidini 15 Haziranda...
    Yazan: karaaslan78 Forum: Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 10-07-2009, 14:37:16
  4. Karşılıklı anlaşma nasıl yapılacak
    Merhaba mühendis olarak çalıştığım şirket maaşımı ödemediğinden dolayı çalışma müdürlüğüne dilekçe yazdım.Müfettişlerin incelemesi sonucunda belirli...
    Yazan: zulkarneyn78 Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 10
    Son İleti: 12-09-2008, 14:49:59
  5. Evlilik öncesi anlaşma
    Yakında evlenmeyi düşünüyorum. Ancak evlenmeden önceki mal varlığımı garanti altına alabilmek için evlilik öncesi bir anlaşma yapmak istiyorum. Ölüm...
    Yazan: selinsuu Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 24-03-2005, 03:12:32

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.