Kamuoyunda ilgi çekmesine rağmen, gerek anlaşılamayan ve gerekse benimsenemeyen Yeni Medeni Kanun'un mal rejimine dair sözleşme yapan eş sayısının çok az olduğuna dair Milliyet Gazetesi'nin 27.12.2002 tarihli haberi aşağıya eklenmiştir. Yorumlarınızı yapabileceğiniz gibi, Yeni Medeni Yasaya göre evlilikte mal rejimi ile ilgili sözleşmeleri program ve belgeler kısmından bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
MİLLİYET 27/12/2002
Hayatı paylaşırım ama mallarımı asla
Mal paylaşımı için 5 gün kaldığını hatırlatan noterler, ‘Sözleşme imzalamak için tek tük çift geliyor, onlar da kavga ediyor’ diyor. Sosyologlar, kocanın baskısını gerekçe gösteriyor
ŞÜKRAN ÖZÇAKMAK İstanbul
Yeni Medeni Kanun’la yürürlüğe giren tartışmalı mal rejimi düzenlemesinden yararlanmak için eşlere tanınan sürenin dolmasına beş gün kaldı. Ancak mal paylaşımı için başvuranların sayısında pek gelişme yok. Nüfusu 10 milyonu aşmasına karşın İstanbul’da sadece 1778 çift notere başvurdu. İstanbul’daki 205 noteri tek tek arayarak yaptığımız araştırmaya göre, yasanın uygulanması eşler arasında huzursuzluğa neden oldu. Bazı eşler, sözleşme için gittiği noterden tartışarak ayrıldı, bazıları da sözleşme örneklerinden fotokopi aldı, ancak bir daha geri dönmedi.
NOTER DE GERİ ÇEVİRİYOR
Yasadan yararlanmak isteyen eşlerin bir kısmı da, "Bize genelge gelmedi", "Yasayı tam anlamadık, sorumluluk almayız" diyen noterler tarafından geri çevrildi. İstanbul Noter Odası, noterleri bilgilendirmek amacıyla üç gün önce toplantı yaptı, ancak sonuç değişmedi. İstanbul’un Fatih ve Eminönü ilçelerinin bulunduğu sur içindeki semtlerde eşler çoğunlukla "mal ortaklığı" sözleşmesi için başvururken; Kartal, Kadıköy gibi ilçelerde "mal ayrılığı" sözleşmesi yapıldı. 240 evli çiftin sözleşme yaptığı Bakırköy’de de en çok "mal ayrılığı" sözleşmesi gerçekleştirildi. Yasadan yararlanan eşlerin yapacağı noter sözleşmesinin fiyatı 40 - 100 milyon lira arasında değişiyor.
‘GÜVENMİYOR MUSUN?’
Noterlerin sözleşme için gelen çiftlerle ilgili gözlemleri şöyle: "Yasayı öğrenmek için başvuran çok, ancak işlem yaptıran az. Eşlerini notere götürenlerin birçoğu kadın. Ancak, erkeğin ‘Bana güvenmiyor musun?’ gerekçesi noterde bile tartışmalara yol açıyor. Yasa hazırlanırken geleneksel yapı da göz önünde bulundurulmalıydı. Erkeklerin en çok tereddüt ettiği nokta, ölüm halinde mirasın eşinin ailesine kalabileceği ihtimali. Ekonomik bağımsızlığını kazanmış kadın zaten edindiği malı üzerine aldığı için yasayla ilgilenmiyor. Çocuksuz eşler ise kocasının ölümüyle mağdur olabileceği endişesiyle yasaya sahip çıkıyor."
70’lik çift mallarını paylaştı!
Verilen sürenin dolmasına birkaç gün kalmasına rağmen mal paylaşımı sözleşmesi pek rağbet görmüyor ama imzayı basanlar da yok değil. Gaziantep’te dün 2. Noter’e giden emekli öğretmenler Nursel (67) ve Ziya Sayan (72) çifti, edindikleri mallar üzerinde eşit hak sahibi olduklarını belgeleyen sözleşmeye imza attı. Artık içinin rahat olduğunu belirten Ziya Sayan, "Güvenimiz sonsuz ama ölümlü dünya. Bu sözleşmeyle eşimin mallarımız üzerindeki hakkını belgelemiş olduk" dedi. n DHA
Göztepe 90, Adalar 0
İstanbul’da noterlerin en çok mal rejimi sözleşmesi yaptığı semt Göztepe (90) ve Bağdat Caddesi (50) bölgesi olurken, Adalar’da ise hiç işlem yapılmadı. Şile’de 1, Sultanbeyli’de 2, Çatalca’da 5, Zeytinburnu’nda 6, Silivri’de ise 11 çift yasadan yararlandı. Beşiktaş, Levent, Gayrettepe, Ulus ve Etiler gibi semtlerde ise toplam 145 sözleşme gerçekleşti.
Yurt genelinde ise, Adana’da 50, Mersin’de 500, Gaziantep’te de 100 çift notere başvurdu.
2003’ten sonra paylaşılacak
1 Ocak 2003 tarihine kadar Yeni Medeni Kanun’da yapılan düzenleme uyarınca notere başvurup bir sözleşme yapmayan ya da herhangi bir mal rejimini kabul ettiklerini beyan etmeyenlerin, boşanmaları veya çiftlerden birinin ölümü halinde kanundaki ‘edinilmiş mallara katılma rejimi’ uygulanacak. Ancak sadece 2002 yılından itibaren edinilen mallar, çiftler arasında eşit olarak paylaşılacak.
Psikolojik baskı altında olabilirler
Nilüfer Narlı
Türk kültürü için sözleşmenin yabancı bir kavram olduğunu söyleyen Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, mal paylaşımının ilgi görmemesinin gerekçesini şöyle açıkladı: "Ticarette de ‘Sözüm senettir’ deriz. Mal paylaşımı da bir bakıma sözleşme. Aslında evlilik de başlı başına sözleşme olsa bile bizim kültürümüzde evliliğe bu gözle bakılmaz. Evlilik sevgidir. Bu yüzden de eşler, mal paylaşımı için notere gitme fikrine ‘Bana güvenmiyor musun?’ diye sıcak bakmamış olabilir. Ortada bir psikolojik baskı oluşmuş olabilir. Ayrıca kocaların baskısı da olmuş olabilir."
‘Mal ortaklığı’ nedir
• Mal Ortaklığı: Eşlerin sözleşmeyle belirledikleri mallar paylaşılacak.
• Mal Ayrılığı: Mal kimin üzerindeyse onda kalacak.
• Paylaşmalı mal ayrılığı: Ortak kullanım için edinilen mallar eşit paylaşılacak.
Konuyla ilgili olarak tarafıma e-posta ile gelen sorulara burada genel yanıt vermek istiyorum. 1.1.2003 tarihine kadar sözleşme yapmayanlar artık sözleşme yapamaz şeklinde bir kısıtlama yoktur. Dileyen eşler notere giderek her zaman sözleşme yapabilirler.
Bu konuda noterler birliği tarafından yayınlanan genelgeyi de inceleyebilirsiniz.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku