Sanal soygunda İnternet bankacılığı hizmeti veren bankaları sorumludur güvenlik sağlaması görevidir
Banka bize 'karda ortağız, zararda değiliz, sanal soygunda sorumluluk kabul etmeyiz' dememeli
Avukat 'sanal soygun' mağduru
Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaşayan Avukat Naim Gökpınar, internet bankacılığı sistemiyle #8220;sanal soygun#8221; mağduru olduğunu, olayı fark edince işlemlerini iptal ettirerek yetkililere ihtarname gönderdiğini ve savcılığa şikayette bulunduğunu bildirdi.
Avukat Gökpınar, yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 yıldır internet bankacılığı hizmetinden yararlandığını, şube hesabından cuma günü 4 bin 950 YTL'nin, bilgisi dışında İstanbul'daki iki ayrı hesaba aktarıldığını fark ettiğinde, adeta şok geçirdiğini belirtti.
Hemen hesabı bloke ettirdiğini ifade eden Gökpınar, şöyle devam etti:
#8220;Durumu fark edince bankaya ihtarname gönderdim. Banka yetkilileri yaptığım görüşmelerde sorumluluk kabul etmeyince, Cumhuriyet Savcılığına da dilekçe vererek şikayetçi oldum. Yazılı başvuruma alacağım yanıt doğrultusunda banka hakkında dava açacağım. İnternet bankacılığı hizmeti veren bankaların, güvenlik ortamını da sağlaması görevidir. Banka bize 'karda ortağız, zararda değiliz, sanal soygunda sorumluluk kabul etmeyiz' dememeli.#8221;
Yaklaşımınız doğru olabilir.Ancak her ne kadar evinin kapısını açık unutan ev sahibinin evinin hırsızlar tarafından soyulmasından dolayı bağlı bulunduğu kolluğu sorumlu tutamayacağı gibi, şahsi bilgisayarını yeterince güvenlik donanım veya yazılımları ile koruma altına almayan , internet üzerinden gelen virüs, trojan ve spylara karşı güvenlik tedbirini almayan şahsi kullanıcılarda bilgisayarına izinsiz olarak giren sanal hırsızlara karşı bankaları sorumlu tutamayacağı kanaatindeyim.
O kanaate sahip olsanızda bankalarında gerekli güvenlik sağlamaları gerektiği konusunda yükümlülükleri vardır ve bu konuda çok ciddi davaları kaybetmişlerdir. Emsal kararlarda mevcuttur..
"İnternet" kelimesi geçen bulabildiğim tüm emsal kararları okudum. Maalesef ki duruma bilgisizlik hakim.
Düşünün ki bankaya gittiniz, havale yapacaksınız. Sizden neler talep ederler? Yazılı beyanınız (form), imzanız, iletişim bilgileriniz vs...
Fakat internet bankacılığında, işlemi yapan kişinin banka müşterisi olduğu nasıl tespit edilmekte? Tek bir şifre...
E-imza denen şeyi kullanmanın zamanı gelmiş, bu kanunun yalnızca ticaret işlemleri için değil, kişilerin kimlik tespiti için konulmuş olduğunun farkına varılmalıdır. İnternet bankacılığı uygulamalarının tümünde e-imza kullanılması zorunlu olmalıdır. Yargıtay'ın görüşlerine katılmamakla birlikte, bankaların tutumundan da yakınmaktayım. Bu günlerin geçeceği ümidiyle...
merhabalar konu bılısım olunce bende bırseyler yazayım dedım reklam olarak olmasın ama garantı bankasındada boyle bır olay olmustu o olaydan sonra ınternet subesıne gırıldıkten sonra yapılacak ıslemlerın guvenlıgı ıcın kısının cep telefonuna 6 hanelı dogrulama kodu gonderılıyor kısı o kodu gırdıgınde aktıf oluyor aksı halde ıslem yapamıyor bır nevı sıfre calımları ıcın onlemdır yanı benım sıfrem su an baskasında olmus olsa cep telefonum olmadan bır ıslem yapamaz artı chip&PIN dıye bır uygulama daha var her kullanımda tek kullanımlık sıfre verıyor buda aynı bankanın uyguladıgı guvenlık hızmetı bence guvenlıgı daha ıyı olan bankaları kullanmakta yarar var dıye dusunuyorum tabı bankaların yaptıgı ıs ıste degıl teknık bır sorun nedenıyle hesabımızdakı paralar gıtse hıc bır sorumluluk kabul etmedıgını soyluyorlar sozlesmelerınde....
merhabalar konu bılısım olunce bende bırseyler yazayım dedım reklam olarak olmasın ama garantı bankasındada boyle bır olay olmustu o olaydan sonra ınternet subesıne gırıldıkten sonra yapılacak ıslemlerın guvenlıgı ıcın kısının cep telefonuna 6 hanelı dogrulama kodu gonderılıyor kısı o kodu gırdıgınde aktıf oluyor aksı halde ıslem yapamıyor bır nevı sıfre calımları ıcın onlemdır yanı benım sıfrem su an baskasında olmus olsa cep telefonum olmadan bır ıslem yapamaz artı chip&PIN dıye bır uygulama daha var her kullanımda tek kullanımlık sıfre verıyor buda aynı bankanın uyguladıgı guvenlık hızmetı bence guvenlıgı daha ıyı olan bankaları kullanmakta yarar var dıye dusunuyorum tabı bankaların yaptıgı ıs ıste degıl teknık bır sorun nedenıyle hesabımızdakı paralar gıtse hıc bır sorumluluk kabul etmedıgını soyluyorlar sozlesmelerınde....
bu konuda çok güncel olan bir hususu buradan sormak istiyorum...
binlerce akbanklının hesap bilgileri ele geçirilmiş ve bu bilgilerle kopya banka kartları oluşturularak bunlarla hesap sahiplerinin hesaplarını ATM 'ler üzerinden boşaltmışlar...
ayrıntılı bilgi için...: http://www.memurlar.net/haber/100269/
bu konuda sözkonusu bankaya karşı ne tür işlemler yapmamız gerekir??
ben değil ama baldızım sözkonusu şekilde hesabından 800 ytl kaybetti..
İyi günler bende internet bankacılığından soyuldum. yıldır tüm işlemleri yaptım savcılığa şikayet ettim dava açtım bir karış ilerleyemedim suçlular kişiler belli olduğu halde hatta bırakın avukat tutamıyorum rakam küçük diye ilgilenmiyorlar Kahramanmaraştayım bu konuda ilgilenen olursa yazışalım.
Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin 22.06.2006 tarih 2005/4748 E. 2006/7341 K sayılı karar özeti:
'' bir güven kurumu olarakfaaliyet gösteren bankalar objektif özen yükümlülüğünün yerine getirilmemesinden kaynaklanan hafif kusurlarından dahi sorumludurlar.
bu nedenle;banka müşterisinin hesabında bulunan paranın,müşterinin haberi olmadan bilgisayar korsanlığı yoluyla başka bir hesaba aktarılmasının önlenmesi konusunda ek güvenlik tedbirleri almayan bankanın hafif kusurundan dahi sorumlu olduğu dikkate alınarak,müşterinin zararını ödemek zorunda olduğu sonucuna varılmalıdır.
ayrıca belirtmek gerekir ki,bankanın hafif kusurundan dolayı sorumlu olduğu bu olayda müşterinin müterafik kusurundan söz edilemez.''
T.C.
YARGITAY
11. HUKUK DAİRESİ
E. 2005/4748
K. 2006/7341
T. 22.6.2006
• BANKANIN SORUMLULUĞU ( Bir Güven Kurumu Olarak Faaliyet Gösteren Bankalar Objektif Özen Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesinden Kaynaklanan Hafif Kusurlarından Dahi Sorumlu Olduğu )
• HAFİF KUSUR ( Bankalar Objektif Özen Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesinden Kaynaklanan Hafif Kusurlarından Dahi Sorumlu Olduğu )
• BİLGİSAYAR KORSANLIĞI ( Müşterinin Haberi Olmadan Bilgisayar Korsanlığı Yoluyla Başka Bir Hesaba Aktarılmasının Önlenmesi Konusunda Ek Güvenlik Tedbirleri Almayan Bankanın Hafif Kusurundan Dahi Sorumlu Olduğu Dikkate Alınarak Müşterisinin Zararını Ödemek Zorunda Olduğu )
818/m.41
ÖZET : Bir güven kurumu olarak faaliyet gösteren bankalar objektif özen yükümlülüğünün yerine getirilmemesinden kaynaklanan hafif kusurlarından dahi sorumludurlar.
Bu nedenle; banka müşterisinin hesabında bulunan paranın, müşterinin haberi olmadan bilgisayar korsanlığı yoluyla başka bir hesaba aktarılmasının önlenmesi konusunda ek güvenlik tedbirleri almayan bankanın hafif kusurundan dahi sorumlu olduğu dikkate alınarakmüşterisinin zararını ödemek zorunda olduğu sonucuna varılmalıdır.
Ayrıca belirtmek gerekir ki, bankanın hafif kusurundan dahi sorumlu olduğu bu olayda müşterinin müterafik kusurundan söz edilemez.
DAVA : Taraflar arasında görülen davada Kadıköy Asliye 4. Ticaret Mahkemesi'nce verilen 01.02.2005 tarih ve 2003/46-2005/61 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi duruşmalı olarak davalı vekili tarafından istenmiş olmakla, duruşma için belirlenen 20.06.2006 gününde davacı avukatı SA ile davalı avukatı HE gelip, temyiz dilekçesinin de süresinde verildiği anlaşıldıktan ve duruşmada hazır bulunan taraflar avukatları dinlenildikten sonra, duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakılmıştı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi Yaşar Arslan tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili, müvekkilinin davalı banka nezdindeki hesabının OA Adlı kişi tarafından internet şifresi ele geçirilip kullanılarak çekildiğini, elektronik bankacılık hizmetinde gereken güvenliği sağlayamayan davalının sorumlu olduğunu ileri sürerek, ( 20.146.720.234 ) TL'nin faiziyle davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, kişisel bilgisayarının güvenliğini sağlamayan, sanal klavye kullanmayan, havale işlemlerini sınırlayan parola kullanımını akili hale getirmeyen davacının şifrenin başkalarınca ele geçirilmesinde kusurlu olduğunu, üçüncü kişilerin müşterilerin kullanıcı kodu ve şifre bilgilerini banka sisteminden sağlamalarının olanaksız olduğunu savunmuştur.
Mahkemece, mübrez belgelere ve banka merkezinde yapılan bilirkişi incelemesi sonucuna dayanılarak davacının Suadiye ve Bostancı Şubelerindeki hesaplarından dava dışı kişinin Konak-İzmir Şubesindeki hesabına ( 16 ) ayrı işlemle ( 20.146.720.234 )TL'nin internet şubesi aracılığı ile havale edildiği, 15 dakika içinde ( 16 ) ayrı işlemle para havalesi yapılmasını fark eden güvenlik sisteminin davalı bankada bulunmadığı, iki gün sonra sisteme girmeye çalışan davacının kullanıcı şifresinin değiştirilmesi nedeniyle girememesine karşın bankanın her hangi bir kilitleme yapmadığı, objektif özen yükümlülüğünü yerine getirmeyen davalı bankanın hafif kusurlarından dahi sorumlu olduğu, davacının şifresini koruma yükümlülüğüne uygun davranmadığı ve müterafik kusurlu olduğu savunmasının kanıtlanamadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına ve kararın dayandırıldığı 16.08.2004 tarihli uzman bilirkişiler kurulu raporunda yer alan saptamalardan, davalı bankanın iki ayrı şubesinde hesabı bulunan davacının taraflar arasındaki bireysel internet şubesi sözleşmesi uyarınca davalının internet şubesi nezdinde yaptığı işlemlerde kullandığı kullanıcı adı ve şifresinin bilgisayarına yerleşmiş casus programlarda başkasınca elde edilerek davacı hesaplarından ( 20.146.720.234 ) TL'nin çok kısa bir süre içerisinde ( 16 ) ayrı işlemle internet yolu ile davacının haberi olmadan davalı bankanın Konak Şubesi'ne aktarılmasında bu tür bilgisayar korsanlığı yöntemiyle işlemler yapılmasını önleme yolunda ek güvenlik tedbirleri almayan ve olaydan sonra bu yola tevessül eden davalının kusurlu ve sorumlu bulunduğunun, davacının sanal klavye kullanması halinde dahi bunun yapılan bilgisayar korsanlığını engellemeye teknik olarak yetmeyeceğinin anlaşılmasına, işlemi yapan kişi hakkındaki ceza soruşturması sonucunun hafif kusurundan dahi sorumlu olan davalı banka bakımından etkili görülmemesine göre, davalı vekilinin temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile kararın ONANMASINA, takdir edilen 450,00 YTL duruşma vekillik ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, aşağıda yazılı bakiye 815,94 YTL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 22.06.2006 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Bilginize.
Selamlar...
Tüm Arakadaşları bu güzel paylaşımından dolayı kutluyorum ama Nuran Hanım sanırım konuya son noktayı koymuş kendisine şahsım adına çok teşekkür ediyorum sanırım bu dava emsal nitelik taşıyor..
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku