Alıcı A, Satıcı B'nin yanında çalışmaktadır. Ocak/2001 tarihinden 29/08/2006 ( Dükkan devri ile menkul mal satış sözleşmesi tarihi )tarihine kadar, işyerinin işletmeciliğini de yapmıştır. Ancak; bu işletmecilik faaliyeti için özel bir sözleşme düzenlenmemiş olup, sadece sigortalı işçi gibi gösterilmiştir.
Dükkandaki mevcut menkul mallar için kesilen faturanın düzenlenme tarihi 06/09/2006 dır.
29/08/2006 tarihinde, satıcı B dükkanını noter kanalıyla düzenlenen bir sözleşme ile alıcı A'ya 200.000,00 YTL ye satmış bulunmaktadır. Sözleşmede bununla ilgili madde aynen şu şekilde yer almıştır.
" 4-Yukarıdaki adreste işletilen dükkanın devir ve yukarıda anılıp listesi de sayılı menkulleri devir ve satış bedeli olarak satıcı B 200.000,00 YTL karşılığında satmaya, alıcı da bu bedel ile almak için anlaşmışlardır.
5- Bu bedelin menkul eşya bedelleri artı KDV si dışındaki bedel dükkanın işletilmesi sırasında edinilmiş MÜŞTERİ PORTFÖYÜ devir parası bedelidir.
Bunun yanında sözleşmede şöyle bir hüküm de mevcuttur.
" 11- İş bu dükkan, 1/Ocak/2001 tarihinden bu yana, Satıcı B adına Alıcı A tarafından işletildiği için, dükkanın devir tarihine kadarki Vergi Dairesi, SSK, Belediye'den borcunun olmadığına dair belgeler Alıcı A tarafından sunulmuş olup, buna rağmen 2001 tarihinden devir tarihi dönemi arasına ait olarak Satıcı B adına çıkmış veya çıkacak Vergi Dairesi, SSK; Belediye veya 3. şahıslara karşı çıkacak her türlü vergi harç ve borçlardan Alıcı A sorumlu olup bu borçlar onun tarafından ödenecektir. "
Sorular:
1- 11. madde de belirtildiği üzere 2001 ila 29/08/2006 tarihleri arasında Alıcı dükkanın işletmecisi konumunda idi ve bu tarihler arasıdaki, doğmuş ve doğacak borçlardan sorumlu olarak belirtilmiş. Bu durumda, satış işleminden gerçekleşen KDV'yi hangi tarafın ödemesi gerekmektedir? Alıcı A, bu dönemde, sadece bu sözleşmede işletmeci olarak anılmakta ve yine sadece sigortalı işçi olarak çalıştığını söyleyerek KDV'yi ödemekten kaçınabilir mi?
Açıkcası, KDV kanunu Madde 8 - 1/a da der ki, " Verginin mükellefi, mal teslimini veya hizmet ifasını gerçekleştiren kişidir. " Bu durumda, KDV kanununa göre açıkca verginin mükellefi Satıcı B iken, bu sözleşme ile bu vergiyi Alıcı A'ya rücu edebilir mi?
2- Toplam bedel olan 200.000,00 YTL'nin menkul mallara ait olan kısmı olan 70.000,00YTL için fatura düzenlenmiş bulunmaktadır. Kalan 130.000,00 YTL tutarındaki Müşteri portföyü devir parası bedeli için de fatura düzenlemesi gerekir mi?
3- Düzenlenmiş fatura 06/09/2006 tarihinde yani yapılan sözleşme tarihinden SONRAKİ bir tarihte düzenlenmiştir. Bu durumda, faturayı yapılmış olan sözleşmenin bir parçası olarak mı kabul etmemiz gerekir? Burada vergiyi doğuran olayın tarihi faturanın düzenlenme tarihi mi yoksa sözleşmenin tarihini mi esas almamız gerekecektir. Bu sorunun cevabı, kişiyi 11. madde hükümlerine bağlı kalmaktan kurtarır.
4- Bu sözleşme, Alıcı A'yı 3. şahıslara olan borçlarından dolayı kesinlikle borçlu durumuna sokar mı? Alıcı A'nın bu borçlardan sakınma veya bunları kabul etmeme gibi bir şansı var mı?
Biliyorum aslında sorular çok içiçe ve birbirini tamamlar nitelikte ama daha detaylı bilgi için tek tek yazmayı tercih ettim.
Cevap verecek ve ilgilenen herkese teşekkür ederim.
2. Sözleşme'nin toplam bedeli; anlaşılan 200.000.-YTL'dir (KDV dahil). Bunun, 65.000.-YTL + KDV'lik kısmı, mallarla ilgili; KDV dahil 130.000.-YTL'lık kısmı ise, diğer ürünün bedelidir. Vergi mükellefi ayrı, vergi yükümlüsü ayrıdır. Bu nedenle; satıcı, sözleşmenin tamamı için fatura kesmelidir. Burada, vergi mükellefi, satıcı olmakta ve keseceği faturalardan oluşacak KDV'ni de, tahsil edeceği 200.000.-YTL'ndan (tahsil etmese bile) ödeyecektir (1. ve 2. sorularınızın cevapları).
Ocak/2001 ila 29/08/2006 tarihleri arasında firmanın ( Alıcı A'nın işletmeci olarak çalıştığı dönem ) 3. şahıslara karşı oluşmuş, ödenmemiş veya unutulmuş olan borçlarından bahsediyorum. ( yani firmanın mal veya hizmet temin ettiği diğer kişilere ) .
Bu durumda, borçlardan sorumlu olan kişi, işletmede o tarihler arasında sigortalı olarak çalışmış ve sözleşmede işletmeci diye anılan Alıcı A mıdır, yoksa işletmenin sahibi olan Satıcı B midir?
İlk olarak belirtmek gerekirse; alıcı, sözleşmeyle, işletmeyi her şeyiyle (aktif ve pasifiyle) satın almış bulunmaktadır.
İkinci olaraksa; "unutulmuş" kavramı, olayın özelliğine de uymamakta. Çünkü; tarafların da kabulünde olan, zaten o süre içerisinde, (A)'nın işletmeyi fiilen yürüttüğü. Dolayısıyla; bu borçları, (A)'nın bilmemesi ve kabul etmemesi, söz konusu olamaz.
Ancak; yine olayın özelliği gereğince, kayden (B) işletme sahibi göründüğünden (sözleşmeden önce) ve bu süreç içerisinde, (A)'nın haberi olmaksızın, bir şekilde işletmeyi borçlandırmışsa, o zaman (B), (A)'ya karşı bu borçlardan sorumlu olur (Alacklı üçüncü kişiler için, A ile B arasındaki iç ilişki önemli değildir; önemli olan işletmedir).
Babamın adına olan bir arsayı kat karşılığı müteahite verdik. Binanın bitmesine 4 ay var biz bu binadan arsa karşılığı aldığımız daire hariç, parası...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku