Sayın yetkili
Yol konusunda evimin ana yolla bağlantısının sağlanması için belediyeye #8220;bedeli tarafımdan ödenmesi şartı ile imar yolunun açılması talebiyle#8221; belediyeye yazılı başvuruda bulundum.
Belediye talebimi reddetti. Ben de işlemin iptali amacıyla Bölge İdare Mahkemesine Belediye aleyhine dava açtım. Bölge idare mahkemesi beni haklı bularak belediyenin işlemini iptal etti ve 30 gün içinde yolumun açılması ararını verdi. Ben de Belediyeye işlemin uygulanması için dilekçe verip, Kamulaştırma bedelini #8220;Koşullu Bağış#8221; yoluyla ödeyeceğimi belirterek Bölge idare mahkemesi kararını da ekleyerek yine başvuruda bulundum. Bunun üzerine Belediye yolumu mahkeme kararında belirtilen süre içinde açmadığı gibi Yasal süresi içinde kararı temyiz etti. Karar temyizde iken Belediye tarafından ayrıca yürütmenin durdurulması talebinde bulunuldu. Danıştay Yürütmenin Durdurulması talebi girişimini de reddetti. Durumun taraflara tebliğinden kısa bir süre sonra Belediye Encümeni tarafından talebim doğrultusunda evim ile anayol bağlantısının bulunduğu parsel hakkında Kamulaştırma kararı verdi.
Sayın yetkili yukarıda özetlediğim durum ile ilgili kamulaştırma konusunda birçok konuda bilgiye ihtiyacım var.
- Belediye İmar planı uygulamasında Kıymet Takdir Komisyonu ve Uzlaşma Komisyonu gibi bir veya daha fazla komisyon kurabilir diyor yürürlükteki Kamulaştırma Kanunu. Oysa Belediye Kıymet Takdir Komisyonu kurarak tarafları (kamulaştırılan arazi sahiplerine de) tebligat çıkarmış ve ilgili komisyonu herkesin gözü önünde değer biçmeye zorlamıştır. Halbuki yasa da durum farklıdır. Belediye bu şekilde davranmakla suç işlemiş olmuyor mu?
- Kamulaştırılacak alan üzerinde ( 5 metrelik yol ile ilgili ) anayol bağlantısının giriş noktasında karşılıklı her iki tarafta birer bina bulunmakta ve İmar planı bu binalardan ( 4 katlı betonarme olan binaya 1 metre, 2 katlı yığma binaya da 1,5 metre ) yıkım getirmektedir. Belediye benim açımdan caydırıcı olması için İmar Planını tam uygulayıp her iki binayı da yıkmak suretiyle maliyet çıkararak ödenmesi imkansız bir fiyatla karşıma çıkmak ve beni caydırmak istemektedir. Oysa yolun girişindeki yığma bina ortalama 42 yıllık bir yapıdır ve o yapının yola gelen kısmı ana binadan ayrıdır ayrı kısmın yıkılması sonucu ana yapı ayakta durabilir. Oysa karşı taraftaki 4 katlı betonarme binadan bir metrelik kesme yapıldığı takdirde. Binanın ana kolonları zarar göreceğinden betonarme yapı tamamen yıkılır. Her ne kadar İmar Planı iki binayı da kısmen kapsıyorsa da Kamulaştırma yapılırken kamu yararı göz önünde bulundurularak arazi ve yapı sahiplerine enaz zarar hangi noktada ise kamulaştırma o noktaya çekilemiyor mu?
- Belediye ile görülen davanın içeriği açısından İmar Planındaki uygulama sabit midir? Yani çevreye en az zarar sağlaması açısından 20 metre sağa veya sola kaydırmak suretiyle Planda değişiklik yapılamaz mı? Bunun için Belediyenin de istekli olması gerekir mi?
- Bu konu ile ilgili dikkatimden kaçan ve konunun çözümü ile ilgili ne gibi bilgiler olabilir?
- Tam sonuca yaklaşmışken tüm umutlarını hukuka bağlayan biri olarak hayal kırıklığına uğramak istemiyorum.
- Yardımlarınız zaman ve emek verdiğiniz için şimdiden teşekkürler.
- Saygılarımla.
-
-