Bir kafe işletmecisiyim. Apartman ile kavgalıyız. Belediyeye açılır kapanır güneşlik/sundurmam için ve 70 cm yüksekliğinde, üzerinden atlanıp geçilebilen, kapısı olmayan ve herkese açık kullanımı olan yer için şikayet ettiler. Belediye encümen kararlarını ekledim ve mahkemeye gideceğim. Sundurma altında olan açılır kapanır pimapen içinse haklı olduklarını düşünüyorum. Kapalı alan oluşturuyor. İmar affını bekleyeceğim.
Anlamadığım bir kaç nokta var. Danıştayın örnek bir kararınu buldum:
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin “Yapı Ruhsatı Gerektirmeyen İnşai Faaliyetler” başlıklı 59. maddesinde de; “Basit tamir ve tadiller, balkonlarda yapılan açılır kapanır katlanır cam panel uygulamaları, korkuluk, pergola, çardak/kameriye ve benzerlerinin yapımı ile bölme duvar, bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak, çatı ve benzeri elemanların tamiri ve pencere değişimi ruhsata tabi değildir.” hükmü yer almaktadır.
[10] Danıştay 6. Dairesinin 20.06.2019 tarih ve E:2019/4323, K:2019/6183 sayılı kararı (Karara konu olan imalat; binanın zemin katındaki dükkanda (12.00x3.79) ebatlarında 45.48m² büyüklüğünde, taşıyıcı profil merteklerin metal profil çubuklar ile binaya monte edilerek, üstü açılır kapanır sistemle yapılan sundurma niteliğindedir.)
Belediye ısrarla benim sundurmamın destek ayakları olduğundan bu kararın geçersiz olduğunu söylüyor. Taşıyıcı profil mertek ifadesinde özellikle malzeme belirtilmemiş.
Bir başka nokta binanın taşıyıcı sistemleri ile hiç bir bağlantının olmaması. Güvenliği tehlikeye atan bir durum yok.
İlk sormak istediğim sorum: Belediyenin ekli dosyalarda bana yolladığı karar bu danıştay kararlarını yok hükmünde sayıyor mu?
İkinci sorum ise 70 santimetre yüksekliğinde, kapısı olmayan ve üzerinden atlanabilen, 7/24 herkesin kullanımına açık bu alan kapalı ve dükkanıma ait olarak nitelendirilebilir mi? Kamera kayıtlarım mevcut.
Ankara'da bu konu ile ilgili bir avukat ile de çalışmak istiyorum. İtiraz sürem yaklaşıyor. Pandemi döneminde bir kafe işletmecisi olduğumu lütfen göz önünde bulundurunuz. İlginize ve cevaplarınıza çok teşekkürler.
Cevap: Belediyenin anlamsız olduğunu düşündüğüm kararı
Apartman altına dükkân yapılması büyük problemlere neden olmaktadır.
Problemin kaynağı dükkanın, bina girişindeki bütün alanı kendine ait sanmasından ve öyle davranmasından doğmaktadır.
Birçoğu öyle ileri gider ki, binaya küçük bir giriş yolu bırakıp, alt katı tamamen kapatıp dükkân yaparak ortak alana el atar(Kanunu yazanlar kibarlık etmiş. Bu doğrudan çalmaktır). Dükkânlar bina etrafı yanında genellikle sokakları da işgal ederler.
Bu alışkanlığa dönüşmüştür. Otoriteler de bu durumlara genelde göz yummaktadır. Bu nedenlerdir ki dükkânlar bu durumu normal, hakları görmektedir.
Bina girişindeki dükkânın bahçedeki ortak bahçede, yerde dilediği şekilde herhangi bir tesis yapmaya hakkı yoktur.
Altı dükkân olan meskene para verip almak, para ile bela satın almakla aynı şeydir.
Cevap: Belediyenin anlamsız olduğunu düşündüğüm kararı
Belediyenin bu yapılarda ruhsat arayıp aramayacağı ayrı konu (imar yasası), kat maliklerinin yönetim planında yazan hakları ayrı konudur (kat mülkiyeti kanunu). Yani apartmandakilerle sorunu çözmeden belediye ruhsat verse de apartmandakiler size eski hale iade davası açabilirler. Yönetim planınız uygun mu?
Danıştay 14.Daire 2014/2429 E., 2017/786 K. sayılı kararına göre Sundurma veya Pergola, kapalı alan oluşturmadığı sürece yapı ruhsatı almaya gerek olmadığından belediyenin kararına itiraz etmenizde fayda var.
Ayrıca bir başka üyemize nasihat etme diyerek onun okuyup yanıt verme nezaketine saygısızlık etmiş olabilirsiniz...
Cevap: Belediyenin anlamsız olduğunu düşündüğüm kararı
@litigation teşekkürler. Benimde anlamsız bulduğum konu tam da dediğiniz mevzu. Normalde apartman yönetiminin yapması gereken ortak alan şikayet bu karar ile belediyece yapılmış olmuyor mu?
İmar ile projelendirilemeyeceği bahsedilmiş. Benim bildiğim her türlü yapı projelendirilmek ve yönetmeliklere uygun olmak koşulu ile imar affından yararlanabiliyor. Encümen sanki bu konuda da farklı düşünmüş.
Çok garip bir karar. Bu aslında bize gelen ikinci karar. İlk karar tipik ruhsatsız yapı kararıydı. Para cezası tebliğ edilmişti. Şimdi bu kararda para cezası falanda bahsedilmiyor.
Yönetim planında alan ortak kullanım alanı. Apartmanın önü komple esnaf ve herkes kullanıyor. Bitişiğinde yaya kaldırımı mevcut. Geçisi engellememek adına ben 1.5 metre boşluk bırakmıştım.
Nasihat istememe mevzusu şu sebepten. Ben apartmana işgaliye vermeyi de teklif etmiştim. Kendileri muvaffakatname almaya üşendiklerinden bağış olarak istediler parayı. Bende karşı çıktım. Sonuçta bağışın hiç bir bağlayıcılığı ve bana sağladığı güvence yok. Üstüme düşeni yaptım yani. Biraz iş yapınca birilerine dokundu...
Cevap: Belediyenin anlamsız olduğunu düşündüğüm kararı
"Yönetim planında alan ortak kullanım alanı. Apartmanın önü komple esnaf ve herkes kullanıyor. Bitişiğinde yaya kaldırımı mevcut. Geçişi engellememek adına ben 1.5 metre boşluk bırakmıştım."
Tam da bundan bahsediyorum. Esnaf kullanıyor, herkes kullanıyor diye kanun ve haklara aykırı şeyler hak olarak görülemez.
Menfaati zarar görenler genelde gerçekleri, doğruları sevmezler. Hoşunuza gidecek bir şeyler yazabilirim ama bu türden ifadeler gerçek olmayacaktır.
O mahkeme kararları da muhtemelen kattaki dairelerin balkon vb. yerleridir. Mahkeme, evinin balkonunu camla kapatanla, sokağı, bina önünü kapatanı aynı görmeyecektir.
Binada kanunları, haklarını bilen/ler olursa, mevcut olanı da kaybedebilme ihtimalin vardır.
Diğer yandan ilgili belediyelerde bir bahşiş ekibi var ise, dilediğini yapabilirsin, tabi birileri çıkıp dava ile gereğini yapana kadar.
İfadelerim, kat mülkiyeti kanununu dayanak almış, kolay anlamanız için yorumlanmıştır. Nasihat değildir.
İmar affı olsa da diğer maliklerden yazılı yetki alman gerekecektir. Dükkanın maliki bütün binanın sahibi değildir. Keyfi hareket edemez.
Konu Traffo tarafından (25-10-2021 Saat 13:45:29 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Belediyenin anlamsız olduğunu düşündüğüm kararı
@Traffo
Israrla nasihat vermek yerine örnek karar, kanun yönetmelik falan paylaşsanız da faydalansam? Hukuk forumunda hukuk konuşsak? Misal ben diyorumki ortak alan kullanımını engellemiyorum ve apartman sakinlerine 7/24 açık. Kapısı falan yok ve sigara içilebilir bir alan. Sonra diyorumki sundurmanın amacı gölgelik ve danıştay kararı var. Yaya geçisişini engelleyen bir durum da söz konusu değil.
Kat mülkiyeti kanununun nesine aykırı mesela? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Cevap: Belediyenin anlamsız olduğunu düşündüğüm kararı
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. Maddesinde; "Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19. Maddesinde;
"Kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. (Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/8 md.) Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.
Yeterli sanırım. Bina ortak alanına yeni bir şey yerleştirmek, yapılan işin türüne göre oy birliğini gerektirebilir.
Yönetim planına kanuna aykırı şeyler yazılamaz. Oraya yazılanlar, kanuna uygun olmak kaydı ile, çoğunlukla değiştirilebilir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku