Merhabalar,
Konuyu şöyle açıklamak istiyorum. Dedem 1998 yılında vefat etti. O sırada erkek çocuklar bir şekilde gerek 3.şahıslar kullanarak gerek dedemin mal alımlarında direkt kendi üstlerine alarak oldukça yüklü miktarları kendi üzerlerine geçirdiler. Bizim hala yeni öğrendiğimiz mallar ortaya çıkmakta bir çoğunun nasıl dayılarımın üzerine geçtiğini bilmemekteyiz. 2 adet sorum var.
1) Bizim hala dava açma hakkımız var mı? 22 yıl olmuş.
2) Bu malların takibini nasıl yapabiliriz?
Buna ek olarak da bize yardımcı olabilecek bir miras avukatı önerebilir misiniz?
Yardımlarınız için çok teşekkür eder bu sıkıntılı günlerde sağlık dilerim.
'' III. Hak düşürücü süreler
Madde 559- İptal davası açma hakkı, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak
sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin,
diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyiniyetli davalılara karşı on yıl, iyiniyetli
olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşer ''
Cevabınız için teşekkür ederiim. Kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten itibaren terimini nasıl yorumlamam gerekiyor. Biz malların 3. şahıslar aracılığıyla geçirildiğini yeni idrak etmeğe başladık. 20 yılı geçmiş açabilir miyiz?
Erdoğan Kırcalı Beyin bahsettiği durum "ölüme bağlı tasarruflar"ın iptali için dava açma süresidir.
Ölüme bağlı tasarruflar vasiyetname ve miras sözleşmesidir. Sizin durumunuzda bir vasiyetname bulunduğuna dair bilgi vermemişsiniz.
Bu durumda iki durum daha olmuş olabilir:
1- Dedeniz vefatından önce anne ve/veya teyze(ler)inizden mal kaçırmak amacıyla mallarının tamamını veya bir kısmını dayı(lar)ınızın üzerine geçirmiş veya daha sonra onlara geçirmek üzere üçüncü kişilere devretmişse, muvazaaalı işlem söz konusudur.
Muris muvazaası davasında zamanaşımı ve hak düşürücü süre olmayıp; muvazaayı öğrenen taraf hiçbir süre ile kısıtlı olmaksızın dava açabilir.
2- Diğer durum ise, mallarının tamamını veya bir kısmını dayı(lar)ınıza yaşarken bağışlamış olması durumudur. Bu durum anne ve teyzelerinizin saklı payını ihlal ediyorsa, miras payları için değil, miras paylarının yarısı olan saklı pay için dava açılabilir. Ancak bunda da hak düşürücü süre dolmuş görünüyor:
Madde 571- Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer.
Bir tasarrufun iptali bir öncekinin yürürlüğe girmesini sağlarsa, süreler iptal kararının kesinleşmesi tarihinde işlemeye başlar.
Tenkis iddiası, def'i yoluyla her zaman ileri sürülebilir.
Sizin, şartları oluşmuşsa muris muvazaası nedeniyle tapu iptali davası açmanız gerekiyor. Ama 22 yıl önce, hatta dedeniz ölmeden önce yaptığı işlemleri tespit edip davanızı ispatlamak epey uğraştırıcı olacak.
- - - Güncellendi - - -
Olay 3 şekilde gerçekleşmiş olabilir.
Dedenizin bir oğlu, iki kızı olduğunu kabul edelim.
Bir vasiyetname yapıp tüm mallarını veya mallarının önemli bir kısmını dayınıza bırakmış olabilir.
1- Bu vasiyetname hazırlanırken şekil şartları eksiksiz yerine getirilmiş mi? (iki şahit kanundaki şartları sağlıyor mu? Mirasbırakanın akıl sağlığı yerinde mi? Aldatma, yanılma, korkutma halleri var mı?) Getirilmediyse, vasiyetnamenin iptali davası açılabilir. Bu Erdoğan Kırcalı beyin bahsettiği durum.
2- Bu vasiyetname şekil bakımından doğru ama annenize ve/veya teyzenize saklı payından daha az mal bırakılmış olabilir. Her çocuğun miras payı 1/3, saklı payı 1/6. Bir çocuk 1/6'dan az almışsa, 1/3'ten çok alan(lar)a karşı saklı pay talepli tenkis davası açacak. Yani dayınıza toplamda 2/3'ten fazla yer kalmışsa, tenkis davası açılabilir. Ancak, TMK 571'e göre hak düşürücü süre dolmuş.
3- a) Dedeniz mallarını sağken dayınıza bağışlamış (iradesiyle uyumlu gerçek işlem) olabilir, veya parasını vererek dayınız üzerine mal almış olabilir. Bu mallar, dedenizden miras kalan mallara eklendiğinde anne veya teyzenize saklı payından az mal kalıyorsa, tenkis davası açılabilir. Ama (2)'de söylediğim gibi bu zamanaşımına uğramış.
b) Dedeniz diğer mirasçılardan mal kaçırarak dayınıza vermek istiyor ama tenkis davası açılmasın düşüncesinde. Bu nedenle yaşarken mallarını dayınıza satış göstererek gerçekte para almamış veya değerin altında para almışsa, veya üçüncü kişilere satış göstermiş onlar da dayınıza devretmişse, MURİS MUVAZAASI söz konusudur. MURİS MUVAZAASI'nda hak düşürücü süre yoktur, üzerinden 40 yıl geçse de MURİS MUVAZAASINA DAYALI TAPU İPTALİ DAVASI açılabilir. Ancak üzerinden uzun süre geçmişse, belgelere ve delillere ulaşmak daha zor olacaktır.
Yazdıklarım "hukuki tavsiye" değil, "hukuki bilgi"dir.
Bu hukuki bilgilerin, mevzuat veya içtihat değişikliği nedeniyle zaman içinde güncelliğini yitirebileceğini, sizin hukuki probleminize bire bir uymayabileceğini unutmayın. Hukuki sorununuz hakkında en doğru danışmanlığı vekalet vereceğiniz avukattan alabilirsiniz. İnternetten veya başka yerlerden öğrendikleriniz ile yürüteceğiniz hukuki işlemlerde hak kaybına uğrayabilirsiniz.
Benim davam kaçak elektrik kullanmaktan... 1-EKİM-2003'te kaçak elektrik tutanağı tutulmuştu ben o zaman öğrenci olduğumdan tedaşa gidip bu cezayı bi...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku