BİR İŞLETMECİNİN BÜYÜK BİR ŞİRKET İLE ACENTALIK SÖZLEŞMESİ VAR. BUNA BAĞLI OLARAK MÜVEKKİLİN HAK EDİŞLERİ VE HOLDİNGİNDE AYNI MİKTARDA TALEP ETTİĞİ BEDEL VAR. BUNUN HARİCİNDE MÜVEKKİLİN HOLDİNG İLE SÖZLEŞME OLMADAN GİRDİĞİ BİR İŞ İLİŞKİSİ VAR. BU İŞ İLİŞKİSİ SONUCUNDA MÜVEKKİLİN KESİP TEBLİĞ ETTİĞİ FATURALAR VAR VE HOLDİNG TARAFINDAN FATURALARA İTİRAZ EDİLMEMİŞ. SÖZLEŞMEYE DAYALI ACENTALIK İŞLERİNDE HOLDİNG İLE MUTABAKAT SAĞLAYAMIYORUZ.
ŞİMDİ BİZ SÖZLEŞME OLMAMASINA RAĞMEN KESİP TEBLİĞ ETTİĞİMİZ FATURALARIN BEDELLERİNİ TALEP ETSEK HOLDİNGİN TİCARİ DEFTERLERİNDE ACENTALIK İLE İLGİLİ OLAN UYUŞMAZLIK KARŞIMIZA ÇIKABİLİRMİ. YANİ MÜVEKKİL İÇİN HOLDİNG TİCARİ DEFTERLRİNDE TEK BİR CARİ HESAP MI AÇILMŞTIR YOKSA SÖZLEŞME OLMADAN KESİLİP TEBLİĞ EDİLEN ALACAKLARIMIZ İÇİN AYRI BİR CARİ HESAP MI AÇILMIŞTIR.
ŞİMDİDEN TEŞEKÜRLER
Yönetim : Başlık ve iletilerinizde küçük harf kullanınız.
Eğer sözleşmeye dayalı uyuşmazlıktaki şirket ile fatura kesip borçlandırdığınız şirket aynı ise bütün hesap birlikte incelenecektir.Onlar farklı farklı cari hesap açsada bu ön muhasebe ile ilgili bir yöntem olup,Bilirkişi her iki tarafın YEVMİYE,ENVANTER ve DEFTER-İ KEBİR lerini inceleyecektir.Bu defterlerde ise aynı şirkete(acentaya) farklı farklı hesap açılmaz.Tek hesap üzerinde karşılıklı borçlanma-alacaklanma kalemleri gözükecektir.
ilginiz ve aydınlatıcı bilginiz için çok teşekkür ederim.
tekrar yardımcı olursanız sevinirim. şöyle ki
taraflar arasında bulunan acenta sözleşmesinde yetki maddesi düzenlenmiş. bizim acentelik yönünden bir talebimiz olmamasına karşın karşı taraf bize acentelik sözleşmesinden dolayı alacaklı olduğunu iddia etmesi muhtemel görünüyor.
bu durumda sizce acentelik sözleşmesinde belirtilen yetkili yerde icra takibi yapamamız ve dava açamamız usulen uygun olu mu?
cevaplarken bizim acentelik ilşkisinden dolayı değil de diğer iş ilişkisinden alacaklı olduğumuzu di,kkate alırsanız sevinirim.
Yoksa dilekçemizde genel bir beyan ile cari hesaptan dolayı şu kadar alacaklıyız diyerek dava açsak ve yetki itirazında bulunulması durumunda acentelik sözleşmesinden bahsetsek daha mı uygun olur.?
Sayın yiğit;
Bir defa siz karşı tarafın acentalık sözleşmesinden kaynaklanan taleplerine ne diyorsunuz?Kabul ediyormusunuz, İtiraz ettiniz mi edecekmisiniz?Size şunu hatırlatmak isterim: Örneğin banka kredi sözleşmesine dayalı uyuşmazlıklarda yargıtay" arada kredi sözleşmesi olması kredinin kullandırıldığı veya alacağı ispat tek başına delil teşkil etmez.Borçlun krediyi kullandığı imzalı banka dekontu ve sair belgelerle ispatlanmalıdır" diyor.Bilmem anlatabildim mi?Böyle bir durum mu söz konusu yoksa işin o yönünü kabul ederken diğer alacağınızla ilgili takip mi yapmak istiyorsunuz?
Yetki konusuna gelince;
fauraya dayalı takip düşündüğünüzden bakınız:12.H.D. 2002/50043 E. 2002/6266 K. -- 2003/16485 E. 20797 K. -- 2003/15118 E. 18409 K.
Ancak bu kararlarda öncelikle tarafların açık ve zimni isteğine göre çözülür diyor.Aranızda yetki ile ilgili sözleşme olduğunu göre takip konunuz sözleşme kapsamı dışında olsa da mahkeme bunu açık olmasada zımni irade oklarak kabul eder diye düşünüyorum.Örneğin takip konunuz çek veya senet bile olsa borçlu ile aranızda başka bir sözleşmede yetki kararlaştırılmış ise karşı taraf buna göre yetkiye itiraz edebilir.
davanı temelinin çok iyi atılması gerektiğini düşünüyorum.zira davalr santraç oyunu gibi bildiğiniz üzere, vermiş olduğum uğraş bu nedenle çünkü karşı tarafın ne tarz hareket edebileceğini kestirmeye çalışıyorum.
konumuza döndersek aslen karşı taraf bize borçlu olduğunu kabul ediyor ama ödemeye yanaşmıyor. ama bizden acentelik sözleşmesine göre bizim alacağımızdan daha az alacağı olduğunu söylüyor. bu durumda açacağımız davada acentelik sözleşmesini dayanak yapacağı ve takas mahsup talebinde bulunacağı açık. bu durumda acentalık sözleşmesini dayanak yaptıktan sonra sözleşmede yer alan yetki maddesini bir yana bıarakarak yetki itirazında bulunması durumunda kendi ile çelişeceği açk.
yani alacağımız konusunda acentelik ve diğer iş iliaşkisini karıştırmadan cari hesaptan doalyı şu kadar alacağımız var dedikten sonra karşı taraftan acentelik sözleşmesini cevap dilekçesinde kullanmsını beklemek gerektiği şeklinde düşünüyorum. aecentelik sözleşmesinden bahsettikten sonrada bundan dönmesi imkansız
konuyu birde bu yönden değerlendirirseniz sevinirim.
Bence önce TTK kapsamında bir ihtar çekip kendi alacağınızı talep edin,mütabık olup olmadığını sorun.Buna bir cevap vereceklerdir.Dava ve takipten önce ne talep ettiklerini anlarsanız sizin için daha sağlıklı olur.İhtarnamedeki cevaba göre yürürsünüz.
Çalışmış olduğum şirketin cari hesabında 5000 TL alacağım bulunmaktadır. Alacağım paranın hepsi resmi ( Fatura) ve gayri resmi( yevmiye usulu çalışan...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
tüvtürke karşı tüketici hakem...
07-05-2025, 23:40:53 in Tüketici Hakları