350 m2 bir arazi var. Bu arazi dedemin üzerineydi. 1990 larda hissesinin 1/4 ünü babama 1/4 ünü de halama satış yoluyla devretti. Kendisinde de 2/4 hisse kaldı. Alınan bu hisselere de zamanında babam ve halam kendileri için birer ev yapıp oturdular. Daha sonra üstüne birer kat daha çıktılar. Tabi bu yapılar ruhsatsız. Dedem 2001 de vefat etti. Kendisine ait olan 2/4 hisse 4 kardeş ve babannem arasında (1/4 hisse babannemde kalan 3/4 hisse 4 çocuğa) miras hukukuna göre kaldı. Ama kimse tapuya gidip de bu dedemden kalan 2/4 hissenin tapusunu çıkartmadı. Sonra halam yeni bir ev satın alıp oturduğu evden ayrıldı ve satışını da bize yaptı 2015 senesinde. Hissedarlardan birisi olduğumuz için herkese yazılı bildirim yapılmadı. Zaten kimsenin de orayı alacak ne niyeti ne de durumu vardı. Babamın ve halamın oturduğu bu evlerin her birinin elektrik ve suları var ayrı ayrı. Zamanında aflardan yararlanılıp alınmış. Vergileri babam ve halamın üzerine. Hatta 2 sene önce imar affı çıkınca yapı kayıt belgesi de aldık bu yapılara. Şimdi babannem de rahmetli olunca bu araziler üzerinde mirasdan kalan hak talepleri konuşulmaya başlandı. Zamanında aldığımız hisselere yaptığımız evlerde de hak sahibi olduklarını düşünüyorlar. Evler yapılmış 25-30 sene önce. Yıllardır babam ve halam oturmuş içinde kimseden ses yokken şimdi araziyi satalım ve 4 kardeşe pay edelim diyorlar. Ama bizim olan 2/4 hissedeki evlerde tek kuruş katkıları yok. Aramızda anlaşalım dedik ama değerinin üstünde yüksek rakamlar düşünüyorlar. Arazi değerli bir arazi değil ama babam oraya bütün hayatını maddi ve manevi olarak dökmüş. Gidecek başka yeri de yok ve halen orada oturuyor. Buna da mahkum.
Hisseli tapuda arazinin hangi köşesinin bizim olduğuna ya da evlerin bizim hissemizde olduğuna dair bir ibare yok. Ama dediğim gibi evlerin 25-30 senedir vergisi, elektrik suyu babam adına ödeniyor. İmar barışından yararlanılıp yapı kayıt belgesi de alındı. Araştırdığım kadarıyla diğer hissedarlardan bu yapının bize ait olduğuna dair muvafakatname almamız lazım ama bu pek mümkün görünmüyor. Bu durumda muhdesatın aidiyeti davası açılması gerekiyormuş sanırım evlerin bizim olduğuna dair. Böyle bir dava açılırsa sonucu nasıl olur? Bu bilgi ve belgeler ışığında yardımcı olmanızı rica ediyorum. Ayrıca önce muhdesatın aidiyetini açıp sonra kazanmamız durumunda izaleyi şuyu davası mı açmamız gerekir? Ya da iki ayrı dava değil de tek dava mı açılmalı bu iki konu için? Bu süreç uzun mu sürer? Ayrıca izaleyi şuyu davasında biz kalan 2/4 hisseyi almak istersek bedeli kim nasıl belirliyor?
Biraz uzun oldu ama yardımcı olursanız çok memnun olurum. Kıymetli görüşlerini eksik etmeyen bütün yorumculara da peşinen teşekkür ederim.
Merhaba. Yukarıdaki açtığım mesaja cevap gelmedi henüz ama konuyla bağlantılı bir sorum daha olacaktı.
Arsanın 1990 larda babam ve halam adına satılmasından önce arsanın tek sahibi dedemdi. Bunu tapuda da yazdığı üzere satış yoluyla 1/4 hisse babama, 1/4 hisse de halama devretmiş. Bunun tapuları da var.
Şimdi bir tanıdık der ki bu satış banka yoluyla olmadıysa diğer kardeşlerden biri (2/4 hisseden miras yoluyla yararlananlar) satışın iptali davası açabilirler.
Benim anlamadığım satış öncesi arsada herhangi bir kişinin hissesi yok. Tek sahibi dedem. İstediği kişiye istediği kadarını satamaz mı? Hadi sattı. Peki bu paranın bankadan ödenmemesi durumunda yasal mirasçılarından biri buna itiraz edip satışı iptal ettirebilir mi? Burada şu noktayı tekrar hatırlatayım. Dedem bu satışı yaptıktan 12-13 sene sonra vefat edince kendinde olan 2/4 hisse mirasçılara intikal ediyor. Ayrıca paranın bankadan ödenmesi zorunluluğu tapu işlemlerinde yok. Bu durumdan muaf ve bu zorunluluk da zaten 2003 yılında getirildi. Satış işlemi de bu yasadan 8-9 sene öncesinde olmuş.
Sizlerden ricam konu hakkında bilgilerinizi paylaşmanız. Önceki yazım üzerinden 6 ay geçmesine rağmen herhangi bir cevap veya bir yorum gelmemesi de ayrıca üzücü. Forumlar bilgi paylaşım mekanlarıdır. Burada da bilgilerimizi paylaşmazsak nerede paylaşacağız.
Merhaba. Konuya yanıt gelmedi ve konu halen çözülemedi. Hatta gittikçe de karışık olmaya başlıyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi dedemden satış yoluyla aldığımız yeri tapu iptal davası ile iptal edebilirler mi? Saklı pay hakları burada zedelenmemiş oluyor sonuçta. Konuyla alakalı yardımlarınızı rica ediyorum
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku