Maliki olduğum daireye ait apartman bodrumunda depo bulunmaktadır. 10 dairelik apartmanda sadece benim ve karşı dairemin deposu vardır. Depoda herhangi bir ısıtma tertibatı bulunmamaktadır. Ancak biz arsa payından dolayı ısıtma işletmesi giderlerine 20% fazladan ödüyoruz. Dairelerin hepsinde eşit miktarda kalorifer peteği olduğu halde ve eşit alanlara sahip olduğu halde yinede arsa payı oranında mı yakıt parası vermek zorundayız? Tersini doğrulayan bir Yargıtay Karar örneği varmıdır? Teşekkürler.
Arsa payı oranında katılım ödenmesi gerekmekte olup; ayrı deponun ısıtılmamasına rağmen, sırf arsa payı nedeniyle fazla katılım payı ödenmesi, kanaatimce dava edilebilir bir sebeptir.
Ancak; """ben evimin içindeki kaloriferleri kullanmıyorum, o nedenle de ısınma için düşen payı ödemem""" diyenler, geçmişte, bu davaları kaybetmişlerdi.
T.C.
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
E. 1996/7294
K. 1996/7444
T. 19.9.1996
#8226; KAT MÜLKİYETİ KANUNU ( Tapuya Tescil Edilmiş Bir Yönetim Planının Bulunmaması )
#8226; YÖNETİM PLANI DEĞİŞİKLİĞİ ( Yakıt Giderleri - Arsa Payları Oranında Gidere Katılma )
#8226; ORTAK GİDERLERE KATILMA ( Kat Malikleri Kurulunda Isınma Giderinin Paylaştırılması İstemi )
#8226; KAT MALİKLERİ KURULU ( Paylaşımının Arsa Payı Üzerinden Yapılmasına Devam Edilmesi )
#8226; HAKİMİN MÜDAHALESİ ( İstemin Zımnen Reddedilmesi - Müdahale İsteme Hakkının Doğması )
#8226; YAKIT GİDERLERİ ( Mahkemenin Isınma Giderlerine Katılma Oranını Belirleme ile yetinmesi )
634/m.20, 32, 33
ÖZET : Anagayrimenkulün yasal olarak tapuya tescil edilmiş bir yönetim planı bulunmamaktadır. Anagayrimenkulde mevcut uygulama yakıt giderleri yönünden arsa payları oranında gidere katılma şeklindedir. Davacı kat malikleri kurulunda ısınma giderlerine katılmayla ilgili sorunun çözümlenmesini istemiştir. Toplanan kat malikleri kurulu ısınma gideri paylaşımının arsa payı üzerinden yapılmasına devam edilmesi kararını alarak davacının istemini zımnen reddetmiştir. Bu durumda, davacı kat malikinin hakimin müdahalesini isteme hakkı doğmuştur.
DAVA : Dava dilekçesinde yönetim planı değişikliği istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı Ahmet Uğurlu vekili tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
KARAR : Anagayrimenkulün yasal olarak tapuya tescil edilmiş bir yönetim planı bulunmamaktadır. Anagayrimenkulde mevcut uygulama Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesinde öngörüldüğü üzere başka türlü bir anlaşma bulunmadığı için yakıt giderleri yönünden arsa payları oranında gidere katılma şeklindedir.
Davacı bağımsız bölümün dükkan olması nedeni ile arsa payı yüksek olmakla beraber ısınan alanın küçük olduğunu, diğer bağımsız bölümler kadar enerji kullanmadığını ısınma giderine katılımın hacim üzerine yapılmasının adil olacağının bu konuda kat malikleri kurulu kararı alınmasını yönetime 13.9.1993 tarihli ihtarname ile bildirmiş ve bu suretle uyuşmazlığın Kat Mülkiyeti Kanununun 32. maddesinin 3. fıkrası hükmü uyarınca öncelikle kat malikleri kurulunda çözümlenmesini istemiş olmasına karşın 20.10.1993 tarihinde toplanan kat malikleri kurulu ısınma gideri paylaşımının arsa payı üzerinden yapılmasına devam edilmesi kararını alarak davacının istemini zımnen reddetmiştir.
Bu durumda Kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddesinin 1. fıkrası hükmü uyarınca, davacı kat malikinin hakimin müdahalesini isteme hakkı doğmuştur.
Hakimin belirlediği ısı giderlerine katılma yöntemi adil bir çözüm olup yasaya aykırı bir yönü de bulunmamaktadır.
Ancak; hakimin müdahalesi 32. ve 33. maddeler kapsamında bulunduğuna ve yönetim planında böyle bir plan bulunmadığı için bir değişiklik de söz konusu olmadığına göre hükmün yalnız davacı yönünden ve onun giderlere katılımı ile ilgili olarak kurulması gerekirken kat maliklerine ait bir konuda tüm kat maliklerini kapsar biçimde düzenleyici bir karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Mahkemece davacının ısınma giderlerine katılma oranının belirlenmesi ile yetinilmesi gerekir.
SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.#8217;nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 19.9.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sn. TAYLAN;
Vermiş olduğunuz örnek ve yorumunuz için çok teşekkür ederim. Depolar apartmanın yaşam alanından ayrı yerde, bodrumda bulunmaktadır. Arsa payı fazlalığını oluşturan bu depolarda hiç bir radyatör veya ısı elemanı bulunmamaktadır. Bu durumda dava açarak tespit komisyonu raporu ile davayı kazanma imkanım olabilir mi? Tekrar teşekkürler.
Volkan HELVACI
merhaba,
15 daireli bir apartmanda oturuyorum.Binamızın bodrumunda iki adet depo bulunmaktadır.Bu depoların kapılarının garajımıza açılması kanun ve...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku