+ Konuyu Yanıtla
1 den 6´e kadar toplam 6 ileti bulundu.

Konu: Sahte kimlik ile cep telefonu alışverişi

Sahte kimlik ile cep telefonu alışverişi Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    İzmir, Turkey.
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Sahte kimlik ile cep telefonu alışverişi

Öncelikle boyle kaliteli bir forum'da bilgi ve paylasimlarindan öturu hocalarima tesekkurlerimi sunuyorum. Siteye yeni uye oldum ve soracagim sorunun nereye ya da hangi baslik altinda olacagini bilemedigimden ayni soru(larimi) bir kac farkli topic altinda actim. Sorularimi yanlis topic'de acmissam eger, şimdiden özur diler ve dogru topic icin yardimci olurlarsa sevinirim.

Şimdi soruma geleyim,
    Yakin zamanda yıkılarak kapatılmıs olan, Ank. Maltepe Pazarına Temmuz 2004 gibi hem arkadasımı ziyaret hemde çanta ve esofman takımi almak icin gitmistim. Alişveris sirasinda içinde kimlik- para- kartvizit- bazi fatura ve kagitların oldugu cuzdanımı kaybettigimi veya calindigini farkettim. Olaydan hemen önce paranın önemli bir kısmını uzerime almıs oldugundan, o an karakola basvurma geregi duymadım ve sadece gazeteye "kayıp nufus cuzdanı için ilan" basvururum yeterli olacagıni dusundum (belkide hata ettim)

Aradan birkac gun gectikten sonra tekrar arkadasımla bulusmak uzere pazara gittim ve peronlarda dolasirken, bir dukkanin telefonların teshir ettigi camekan da tesadufen kimlik ve bir kac kartvizitimin içinde oldugu cuzdanımı gördüm. Saticinin dedigine gore dukkanin onunde yerde bulunmus. Cuzdanin bana ait oldugunu soyledim (kimlik resimden tanıdı zaten) ve kendisine tesekkurlerimi ileterek teslim aldim.

Bu olayın üzerinden yaklaşik 3- 4 ay gectikten sonra şifayen tanidik bir dukkan sahibi, dolaşirken beni tanıdı ve "abi bakarmisin" demesiyle, irkilmem bir oldu! 2. el cep telefonunu satmak için dukkana gelen bir musteri ile fiyatta anlaştiktan sonra satiş için kendisinden kimlik istendiginde adam "kimligim şuan uzerimde yok ama fotokopi cektirip getirebilirim" seklinde bir cvp vermiş. Elbet, satış getirilen kimlik fotokopisi ile gercekleşmiş. Daha sonra dukkan sahibi, belgeleri duzenlerken kimlik fotokopisinde ki resmin BANA AİT OLDUGUNU GÖRMÜŞ VE DİKKATİNİ ÇEKMİŞ!!

Kisaca, biri yada birileri daha önce kaybetmiş oldugum kimligimi kullanarak (duzenleyerek) SAHTE KİMLİK BELGESİ OLUSTURMUS-LAR! Kimlik fotokopisinde gorulen resim ve arka yuzunde ki, nufus memurunun kaşe, imza vs aynı. Yalniz, kullanilan isim- soy-isim- dogum tarihi- sehir- kutuk vs gibi bilgiler her nedense FARKLI YAZILMIS? Kimlikle oynayan kafasina göre edit yaparak, becerilerini gelistirmek ve sinamak istemiş sanki! Bu supheleri benim ustume ceken ve degişikligi ben yapmişim gibi algilanmasina neden olan bir durum degilmidir? Satılan cihazın "çalıntı bir tel" oldugu aşikar. Fakat, emniyet'in sitesinden http://www.ankara.pol.tr/html/online/telefon/index.php cihazin imei no'sunu kontrol ettigimde, hala "çalinti olmadigi veya henuz bildirilmedigi" gozukuyor. (Bu veri tabaninin ve sitenin ne kadar saglikli çaliştigi ise ayrı bir tartişma konusu) Akabinde, verilen cep telefonu arandiginda baska biri-leri cikiyor ve verilen ikametgah adresinin de muhtemelen yanliş oldugunu dusunuyorum.

Satıcı o gunlerde, "birşey olmaz" vs gibi aciklamalarda bulundu ama sonra bu açıklamalar PEK TATMİN ETMEDİ BENİ. Bu olayin uzerinden 2 yıl geçmesine ragmen, henuz resmi ve yasal bir bildirim ile karsilasmadım (tebligat, polis vs) Fakat hatırladıkça'da kafam ve midem bulaniyor ve bu gunlerde yeniden aklimi kurcalamaya basladı. Hukuksal olarak herhangi bir yere (polis, avukat, mahkeme vs) basvuru'da bulunmus degilim. Bu konuda yapabilecegim bir seyler olabilir mi, varsa nedir? Şimdiye kadar herhangi bir sey cikmadi fakat bundan sonra cikmayacagı anlamına gelmiyor sanirim?

Yardimci olacak dostlara simdiden sonsuz tesekkurlerimi sunuyorum..

Hukuki NET Güncel Haber

Sahte kimlik ile cep telefonu alışverişi konulu yargıtay kararı ara
    Sahte kimlik ile cep telefonu alışverişi konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    104
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Anlayamadığım bazı yerler oldu.

-"şifayen tanidik bir dukkan sahibi, dolaşirken beni tanıdı ve "abi bakarmisin" demesiyle, irkilmem bir oldu!"

-"..adam "kimligim şuan uzerimde yok ama fotokopi cektirip getirebilirim" seklinde bir cvp vermiş.." Kimliği yoksa fotokopiyi nasıl çektirecek, varsa niye fotokopisini getiriyor da aslını getirmiyor? Satıcının aklına bu soru gelmiyor mu?

-"...Daha sonra dukkan sahibi, belgeleri duzenlerken kimlik fotokopisinde ki resmin BANA AİT OLDUGUNU GÖRMÜŞ VE DİKKATİNİ ÇEKMİŞ!!..." Dükkan sahibi sizi daha önceden mi tanıyordu, yoksa kimlikte resminizi görmüştü, sonra da yolda görünce mi hatırladı?

-"...Kimlik fotokopisinde gorulen resim ve arka yuzunde ki, nufus memurunun kaşe, imza vs aynı..." Fotokopide sizin resminiz varsa satıcı o kimliğin alıcının olmadığını anlamamış mı?

-"...Kimlikle oynayan kafasina göre edit yaparak, becerilerini gelistirmek ve sinamak istemiş sanki! Bu supheleri benim ustume ceken ve degişikligi ben yapmişim gibi algilanmasina neden olan bir durum degilmidir?..." Evet , öyle algılanıyor.

-"...Satılan cihazın "çalıntı bir tel" oldugu aşikar" Neden aşikar?

-"...verilen cep telefonu arandiginda baska biri-leri cikiyor..." Siz cep tel.nun no.sunu nereden biliyorsunuz?

Buraları izah edebilir misiniz? Böylece olayı daha iyi anlar ve yanlış bir şey söyleme olasılığını azaltırız.
    İyi günler dilerim

Nerede
    İzmir, Turkey.
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Anlayamadığım bazı yerler oldu.

-"şifayen tanidik bir dukkan sahibi, dolaşirken beni tanıdı ve "abi bakarmisin" demesiyle, irkilmem bir oldu!"

-"..adam "kimligim şuan uzerimde yok ama fotokopi cektirip getirebilirim" seklinde bir cvp vermiş.." Kimliği yoksa fotokopiyi nasıl çektirecek, varsa niye fotokopisini getiriyor da aslını getirmiyor? Satıcının aklına bu soru gelmiyor mu?

-"...Daha sonra dukkan sahibi, belgeleri duzenlerken kimlik fotokopisinde ki resmin BANA AİT OLDUGUNU GÖRMÜŞ VE DİKKATİNİ ÇEKMİŞ!!..." Dükkan sahibi sizi daha önceden mi tanıyordu, yoksa kimlikte resminizi görmüştü, sonra da yolda görünce mi hatırladı?

-"...Kimlik fotokopisinde gorulen resim ve arka yuzunde ki, nufus memurunun kaşe, imza vs aynı..." Fotokopide sizin resminiz varsa satıcı o kimliğin alıcının olmadığını anlamamış mı?

-"...Kimlikle oynayan kafasina göre edit yaparak, becerilerini gelistirmek ve sinamak istemiş sanki! Bu supheleri benim ustume ceken ve degişikligi ben yapmişim gibi algilanmasina neden olan bir durum degilmidir?..." Evet , öyle algılanıyor.

-"...Satılan cihazın "çalıntı bir tel" oldugu aşikar" Neden aşikar?

-"...verilen cep telefonu arandiginda baska biri-leri cikiyor..." Siz cep tel.nun no.sunu nereden biliyorsunuz?

Buraları izah edebilir misiniz? Böylece olayı daha iyi anlar ve yanlış bir şey söyleme olasılığını azaltırız.
    İyi günler dilerim

Ekleyen: salih33 - 01/10/2006 : 16:40:10
    Öncelikle ilgilendiginiz için tesekkurler. Msj'im, ilk msj için "yeterince uzun oldugundan" ayrıntilara fazla girmedim. Sordugunuz sorularin yanitlarini hemen yanitlamak istiyorum..

1-"Şifayen tanidik bir dukkan sahibi, dolaşirken beni tanıdı ..."

* Arkadasim pazarin sevilen- sayilan esnaflarindan biri oldugundan, yanina ziyarete her gidip-geldigimde diger esnaflar ile zamanla bir dialogum olusmus ve peronlarda dolaşirken "şifayen tanidik" dedigim, dukkan sahibi beni bu sekilde tanimişti.

2- -"adam "kimligim şuan uzerimde yok ama fotokopi cektirip getirebilirim" seklinde cvp vermiş.." Kimliği yoksa, fotokopiyi nasıl çektirecek, varsa niye fotokopisini getiriyor da aslını getirmiyor? Satıcının aklına bu soru gelmiyor mu?

* Saticinin aklina bu soru gelmiş, ki benimde geldi zaten. Gelen kişinin kimligi varmiş, fakat aynı gun bir hastane'de gerekli evraklar için kısa sureligine biraktigini ve ancak ögleden sonra vereceklerini soylemiş. Akabinde, hastanede kendisinden kimlik fotokopisi zaten istendigini ve kabul ederse, yakindaki arabasindan gidip fotokopiden bir ornek getirebilecegini soylemiş.

3-"...Daha sonra dukkan sahibi, belgeleri duzenlerken kimlik fotokopisinde ki resmin BANA AİT OLDUGUNU GÖRMÜŞ VE DİKKATİNİ ÇEKMİŞ!!..." Dükkan sahibi sizi daha önceden mi tanıyordu, yoksa kimlikte resminizi görmüştü, sonra da yolda görünce mi hatırladı?

* Dukkan sahibi ile direk bir muhattabligimiz yok. "Slm- nbr" den ibaret bir dialogumuz vardi ve gün sonunda yaptigi satişlara ait evrak duzenlemesinde fotokopide ki resimden tanıyarak, beni uyarma geregi duymuş.

4-"...Kimlik fotokopisinde gorulen resim ve arka yuzunde ki, nufus memurunun kaşe, imza vs aynı.." Fotokopide sizin resminiz varsa satıcı o kimliğin alıcının olmadığını anlamamış mı?

* Çekilen fotokopi oldukça kotu cekilmiş ve kimlikte gorunen resim kısmen silik bir resim. Ve daha önemlisi, satışı kendisi degil o an dukkana bakan ve kendisi ile pek diyalogum olmayan "ortagi tarafindan" gercekleştirilmiş. Dukkanda kendisi olsa ve fotokopiye dikkatlice baksaydi, yuksek ihtimal ben oldugumu anlar ve durumun farkina varabilecekti belkide.

5- "..Kimlikle oynayan kafasina göre edit yaparak, becerilerini gelistirmek ve sinamak istemiş sanki! Bu supheleri benim ustume ceken ve degişikligi ben yapmişim gibi algilanmasina neden olan bir durum degilmidir?.." Evet, öyle algılanıyor.

* Aynen, tahmin ettigim gibi. Peki bu durumda çözüm öneriniz veya tavsiyeniz ne olabilir?

6- "..Satılan cihazın "çalıntı bir tel" oldugu aşikar" Neden aşikar?

* Bu soruyu sormanizi şimdi de ben pek anlayamadım? Sizce sahte belge ile satılan bir cep telefonunun "çalıntı olmama ihtimali" nedir? Yada şoyle ifade edeyim, "sahte kimlik belgesine ihtiyac duyularak, neden bir cep telefonu satilmak istenir? Bana göre, çalinti veya hırsızlık malı oldugu için. Yani bunlar benim dusuncelerim sadece.

7- "..verilen cep telefonu arandiginda baska biri-leri cikiyor..." Siz cep tel.nun no.sunu nereden biliyorsunuz?

* İbraz edilen her kimlik fotokopisine dukkan sahibi tarafindan, tel'i satan vatandaşa ulaşilabilecek bir no'yu mutlaka kaydediyorlar. Durumun farkina vardiktan sonra tel'i satan kişinin verdigi numarayı defalarca aramama ragmen, fotokopi'de belirtilen isimde herhangi bir şahsa ne yazık'ki hiç bir zaman ulaşamadim.

Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    104
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Kaybedilmiş kimlik kartları daha sonra sahiplerinin başına iş açabilirler. Özellikle karşılıksız çek keşide etmek suçundan birçok dava ile karşılaşabilir insan -tabi şanslı olup da bu davalardan haberdar olursa-.

Ancak bunun olabilmesi için kimlikteki ismin değil resmin değiştirilmesi gerekir. Sizin olayınızda ise tam tersine resim değiştirilmemiş ancak şahsi bilgiler değiştirilmiş. Demek ki her hangi bir borçlandırıcı işlem altına sokulmamışsınızdır.

Tek akla gelense, bu işi sizin yapmış olabileceğiniz gibi görünmesinden dolayı başınız ağrır mı sorusu? Anlaşılan bu işi yapanlar bir kereliğine yapan değil bu işi meslek edinmiş kişiler. Aynı şekilde çalıntı telefon satımına sizin resminiz olan sahte kimlik kartıyla devam edebilirler. Yapsalar dahi resmin pek belli olmadığını söylüyorsunuz. Bu resimden sizin bulunmanız vs... -burası Türkiye- çok zor iş bence. Hele şu günlerde çalıntı telefon ihbarları da sonuçsuz kalmakta, telefon ihbar üzerine kilitlenip, savcılarca takipsizlik kararı verilmekte.

Korkulacak bişey olmadığını tahmin ve ümit ederek iyi günler dilerim.

Nerede
    İzmir, Turkey.
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Kaybedilmiş kimlik kartları daha sonra sahiplerinin başına iş açabilirler. Özellikle karşılıksız çek keşide etmek suçundan birçok dava ile karşılaşabilir insan -tabi şanslı olup da bu davalardan haberdar olursa-.

Ancak bunun olabilmesi için kimlikteki ismin değil resmin değiştirilmesi gerekir. Sizin olayınızda ise tam tersine resim değiştirilmemiş ancak şahsi bilgiler değiştirilmiş. Demek ki her hangi bir borçlandırıcı işlem altına sokulmamışsınızdır.

Tek akla gelense, bu işi sizin yapmış olabileceğiniz gibi görünmesinden dolayı başınız ağrır mı sorusu? Anlaşılan bu işi yapanlar bir kereliğine yapan değil bu işi meslek edinmiş kişiler. Aynı şekilde çalıntı telefon satımına sizin resminiz olan sahte kimlik kartıyla devam edebilirler. Yapsalar dahi resmin pek belli olmadığını söylüyorsunuz. Bu resimden sizin bulunmanız vs... -burası Türkiye- çok zor iş bence. Hele şu günlerde çalıntı telefon ihbarları da sonuçsuz kalmakta, telefon ihbar üzerine kilitlenip, savcılarca takipsizlik kararı verilmekte.

Korkulacak bişey olmadığını tahmin ve ümit ederek iyi günler dilerim.

Ekleyen: salih33 - 01/10/2006 : 20:28:12
    Degerli fikir ve yardimlariniz icin ne kadar tesekkur etsem azdir. Verdiginiz cvp her ne kadar "doyurucu ve tatmin edici" olsa'da, son olarak konu ile ilgili aklima takilan birkac nokta oldu..

1- Satılan cihazın "çalıntı bir tel" oldugu aşikar. Fakat, emniyet'in sitesinden http://www.ankara.pol.tr/html/online/telefon/index.php cihazin imei no'sunu kontrol ettigimde, hala "çalinti olmadigi veya henuz bildirilmedigi" gozukuyor. (Bu veri tabaninin ve sitenin ne kadar saglikli çaliştigi ise ayrı bir tartişma konusu) demiştim..

* Konu ile alakadar olarak, ancak yukarida bahsettigim "imei no takibini" net ortamindan yapabiliyorum. Emnniyetin bu sitesi sizce kayıp ve calinti cihazlar bazinda GUVENİLİR bir ortammidir?

2- "... bu resimden sizin bulunmanız vs.. -burası Türkiye- çok zor iş bence." demişsiniz.

* Bir ara sirf bu olasilik yuzunden nufus dairesinden yeni bir resimle birlikte, yeni bir nufus kagidi cikartmayi dusunmustum. Fakat eski resmin, nufus dairesinin kayitlarinda arşivde yinede saklanacak oldugunu ogrendikten sonra vazgectim) Konunun bu noktasinda, salik verebileceginiz bir çözüm önerisi olabilirmi?

Degerli vakit ve zamaninizi ayirdiginiz için tesekkur eder, iyi çalişmalar dilerim...

Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    104
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Emniyetin sitesi güvenilirdir. Ancak kanun çıktığında çalıntı telefonlara bir nevi af gelmişti hatırlarsanız. Yani bildirimde bulunan herkesin ki kayda alınmıştı. Bu nedenle o telefon da kayıtlı hale gelmiştir.

İkinci sorunuzla ilgili aklıma cevap gelmiyor tıpkı bu haliyle ne olabilir sorusuna olduğu gibi... Üzgünüm
    İyi günler dilerim...

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar: