çok degerli avukat arkadaşlar çok madur durumdayım acil yardımınıza ihtiyacım var ne yapmam gerektigi hakkında.kuruluşu yurt dışında türkiyede çalışan bir yabancı bankadan 2004 kasım ayında 1800ytl krediyi 36 ay vadeli aldım.bu krediyi 2005 aralık ayına kadar taksitlerini düzenli ödedim 2005 aralık ayında krediye mahsuben topluca 1000ytl ödedim.daha sonra bankaya telefon açıp borcumu kapatmak için ne kadar daha para yatırmam gerektigini sordum bankadan bana 750 ytl daha yatırırsanız borcunuz kapanacaktır dediler.bu parayıda 750 ytl daha yatırdım.daha sonra bana borcumun kapandıgına dair belgelerimi ve diger evraklarımı gönderin diye fax çektim bana bu güne kadar hiç bir bilgi ve evrak vermediler.bugünde bana telefon açıp bankaya borcum oldugunu söylüyorlar.bankaya yatırdıgım paraların dekontları yanımda.bu bankanın burda benim yaşadıgım şehirde şubesi yok bu bankayı nasıl mahkemeye verebilirim.hakkımı nasıl arayabilirim.acil yardım .saygılar.
Banka'ya Noter kanalı ile bir ihtarname gönderebilirsiniz. Bahsettiklerinize değinir, ödeme miktar ve tarihlerinizi iletir, borcunuz kalmadığının size iletildiğini söyler, varsa borcun neden ve nasıl kaynaklandığı hakkında izah isteyebilirsiniz.
Doğrudan bir dava (menfi tespit davası) açmanız halinde, Banka; "zaten biz birşey istemiyorduk ki, dava reddedilsin" diyebilir ve boşu boşuna harç ve vealet ücreti ödeyebilirsiniz.
çok degerli avukat üsdadım dediginiz gibi bankaya ihtarname çektim bugüne kadar bana ne yazılı nede sözlü bir bilgi vermediler.ben şimdi ne yapmalıyım.menfi tesbit davasını nasıl açmalıyım.benim ikamet ettigim ilde bu bankanın şubesi yok.ben ikamet ettigim ilin adliyesinde böyle bir dava açabilirmiyim.cevabınızı merakla bekliyorum.saygılar
Sayın sayderli
siz bankaya hiçbir borcunuz kalmadığına ilişkin ibra almışsınız. Eğer kredi çekerken sent vermemişseniz, hi bir şey yapmanıza gerek yok. Banka, kredi borcunu olduğununa ilişkin icra takibi yapabilir. Siz de 7 gün içersinde itiraz edip takibi durdurursunuz. Eğer karşı dava açarlarsa, belegelerle borçlu olmadığınızı ispat edebilir ve hatta tazminat da alırsınız.
Ancak, teminat olarak senet vermişseniz, bu senedin iptali için menfi tesbit davası açmanız gerekiyor
SN.SAYDERLİ;
Avukat değilim ama Aynısı başıma geldi.Lütfen dikkatle dinleyin.Sayın Av.Mehmet Taylan KARAKUM olaya nasıl başlamanız gerktiğini çok iyi açıklamış.Ona ilave yapacağım:Noterden "kredinin oluşumunu gösteren ayrıntılı hesap dökümünün faiz oranı ve ödeme tarihleride belirtilerek 2 GÜN içinde gönderilmesi" şeklinde bir ihtarname gönderin.
1-Eğer noterden cevap verirlerse:
Gönderdikleri ekstreleri elinizdeki dekontlarla karşılaştırarak ve uzman bir avukat veya bankacıya göstererek doğruluğunu kontrol ettirin.Eğer itiraz etmeniz gereken (hesap hatası,faiz oranı,ödeme miktarı vs.) varsa hiç zaman kaybetmeden bu gelen ekstreyede noterden itiraz edin(İ.İ.K. 68/b) ve hemen "ihtiyat-i tedbir talepli ve fazlayı talep hakkını saklı tuttuğunuz bir menfi tespit davası açın.
2-Eğer cevap vermez veya eksik anlaşılmayacak bir cevap verirler ise:
Menfi Tespit davası açmadan önce mahkemeye başvurarak "Bankanın noter kanalı ile dahi bilgilerinizi vermediğini,şu şu husuların tespiti için uzman bir bilirkişi heyeti tayin edilerek hesap bilgilerinizin tespitini talep edin.Bu tespitin neticesine göre hareket edersiniz.Bundan sonrasını yani dava açıp açmayacağınız,hangi yolu izlemeniz gerektiğine avukatınız karar verecektir.
YETKİ KONUSUNA GELİNCE:
Muhtemelen bir kredi sözleşmesi imzaladınız.orada ihtilaf vukuunda hangi mahkemenin yetkili olduğu yazılıdır.Bu da muhtemelen krediyi kullandığınız kurumun olduğu yerdir.O yerde bir avukat tutup tespit başvurusu ve ne davası açmanız gerekiyorsa(avukatınız karar verecektir.Belki de tespit neticesi alacaklı çıkacaksınız.) açın.
Diğer avukat arkadaşın dediği gibi değil elinizde ibra yazısı hesap dökümü dahi yok.o yüzden sakın bankayı beklemeyin önce siz harekete geçin.İCRA TAKİBİNDEN ÖNCE AÇILAN MENFİ TESPİT DAVALARINDA mahkeme belirli bir teminat karşılığı (%15 den az olmayan) ihtiyat-i tedbir verebiliyor.
SAYGILAR
Sayın kum-1
sizi bir daha uyarmayacağım. Okulda hukuk okumanız, hukukçu olmanızı gerektirmiyor. Ben de lisede 2 yıl fizik, 3 yıl matematik okudum. Ama ne fizikçiyim ne matematikçi.
1- İİK 68 den örnek vermişsiniz. Bu geçerli değil. Bunun için, banka tarafından hesap eksteresini gönderilmesi ve süresinde itiraz edilmemesi gerekir. Henüz böyle bir ihtar yok. Borçlunun ihtarına verilen cevap, bu maddeye girmez.
2-Sayın Karakum gerekli açıklamayı yapmış. Doğru bir açıklama. Yani menfi tesbit davası açılırsa ve banka, zaten bir talebimiz yoktu derse; Masraf ve vekalet ücreti ödenir
3-Tesbit, eda davası ile elde edilemeyecek bir hak için yapılır. Banka henüz bir alacak talebinde bulunmadığı için yapılacak tesbit, hukuki yarar taşımıyor.
4- Sayın Sayderli, senet vermeişse, bu senet için menfi tesbit davası açılabilir. Ancak, senet vermemişse, menfi tesbit davası açılamaz. Açılsa dahi, 2. maddedeki hususlar geçerli olur.
5- Henüz icra takibi yok. Kaldı ki, ilamsız takipyapılacak. Ve itiraz üzerine takip duarcak. Bu nedenle icradan önce menfi tesbit davası açıp teminat yatırmanın da anlamı yok.
6-Benim adım diğer avukat değil
SN.ATAY;
Hukukçuyum diye bir iddiada bulunmadım.Ayrıca siz fiziği lisede okumuşsunuz ben hukuğu üniversitede okudum.Siz Liseden beri fizik çalıştınızmı bilmem ama ben üniversiteden beri sürekli hukuk çalışan bir hukukseverim.Avukatlara saygımı irdelemek isterseniz "Kredi kartı borcu hayatım mahvoldu " başlıklı yazı ve diğer bazı yazılara bildirdiğim görüşlere bakmanızı temenni ederim.Hukuk dersi aldığımı okuduğunuza göre sizin yorumunuza karşı o yazıda belittiğim görüşümü de okumuşsunuz ama cevap vermemişsiniz.Eğer verirseniz kendi adıma bir şeyler öğrenmek için müteşekkir olurum.
Ama Bu soruda da beni yanlış anlayıp yanlış cevap vermişsiniz:
1- İİK68 / b den bahsetme sebebim "eğer ihtarnameye cevaben bir ekstre gönderirlerse buna süresi içinde cevap verilmesi gerekliliğinden kaynaklıyor.Çünkü daha sonra Dava açılması veya başka bir hukuki girişim yapılması hesap özetine itiraz mahiyeti taşımayacaktır.
2-Sn. Karakumun açıklamalarına katıldığımı belki ihtarnameye cevaben borç olmayacağını ihtar edebilecekleri böylece dava açmaya gerek kalmayacağı herkesin malumu.
3-Tespit ten kastımı anlamadınız galiba.Aynı olay başıma geldi.Noter ihtarımıza rağmen hesap özeti göndermediler.Avukatım "bu durumda ne davası açacağımız belli değil,faiz itirazımı,menfi tespit mi,alacak mı? bu ne denle İstanbul 8. Asliye ticaret mahkemesinden Bilirkişi tayin ettirip hesap bilgilerimizin tespitini talep etti.Bu tespiti yaptırdı.sonucuna göre dava açtı.Bal gibi hukuki yarar vardı.İsterseniz dosyayı size getirebilirim.Önce bu olaya banka avukatlarıda inanamadı.Tespit neticesi Menfi Tespit Davası açtık.Onu kazandık.Hata Tespitte eksik bilgi vermiş oldukları Menfi Tespit Davasında anlaşıldığından Şimdi fazlayı talep hakkı ile ilgili alacak davası açtık.(Hatırlarsanız daha önce menfi tespitin istirdata dönüşümü ile ilgli siz hukukçularda bilgi almak istemiştim.)
4-Arkadaş daha önce bir çok taksit ödedim diyor.Bu süreçte kendisine bir çok hesap özeti tebliğ olmuş,bunların içeriği hakkında bilgi sahibi olmamasına rağmen İİK.68 göre kesinleşmiş olabilir.Veya rehin olabilir.
BU DURUMDA BANKA MALUM TAKİP YOLLARINI KULLANABİLİR.Bu nedenle teminat senedi veya çeki olmasa da Menfi Tespit Davası açılabilir.Sn. CENGİZ KOSTAKOĞLUNUN "Banka kredi.söz.kay. uyuşmazlıklar" kitabını okumanızı tavsiye ederim.
SONUÇ OLARAK ARKADAŞA ÖZELLİKLE BANKA KONUSUNDA UZMAN BİR AVUKATLA YÜRÜMESİNİ TAVSİYE ETTİM.
Diğer Avukat sözü acele ile yazıldı,kırdıysam özür dilerim,kasıt yoktur.
SN. KUMRU;
Ben burda değerli hukukçulardan bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum.Bildiğim konularda da görüşlerimi açıklayp sorunu olan arkadaşlara BİR AVUKAT TUTMALARINI TAVSİYE ediyorum.O yüzden tepki gösterenler her neden gösteriyorsa kendi sorunları.Ama siz Profilinizde cinsiyet belirtme cesaretini bile göstermemişsiniz.Ama az tahmin ediliyor.O yüzden sizi muhatap almıyorum.
sayın kum-1
haklısınız ben lisede fizik okudum ama 2 sene, siz üniversitede yarım sene okudunuz. Aslında bizim eğitim sistemimiz bozuk. 4 yıl hukuk okutup, 1.5 yıl staj yaptırmaktansa, bir dönem iş hukuku bir dönem borçlar hukuku okutup hukukçu yetiştirmek daha kolay.
sayım kum-1 dediğiniz doğru. menfi tesbit davası açabilir ancak daha sonra hukuk sştelerinde, menfi tesbitin istirdata dönüşümü nasıl olur diye kıvranır arkadaş. Hukuk bir bütündür. Ucundan tutamazsınız. Ben diyorum ki, eğer kredi teminatı olarak senet vermişseniz, bu senetler için menfi tesbit açabilirsiniz. Eğer senet verilmemişse, davaya gerek yok. Zira sizin davanız gibi, kazansanız da bir işe yaramayan dava olacak.
kafa karıştırmadan tekrar yazıyorum.
Sayın sayderli
eğer kredi karşılığı seet vermişseniz, bu senetlere ilişkin menfi tesbit davası açın. Yok senet vermemişseniz, bankaya borcunuz olmadığına ve ibra verilmesine ilişkin ihtar çekin. Dava açmanızda hukuki yarar yok. Zira banka ilamsız takip yapacak ve siz bu takibe itirazla icra işlemlerini durdurabilirsiniz. Dava açma yükümlülüğü bankaya aittir
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku