+ Konuyu Yanıtla
1 den 9´e kadar toplam 9 ileti bulundu.

Konu: Üst arama

Üst arama Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Üst arama

selamlar..foruma yeni üye oldum..beğendiğimi söyleyebilirim...tabii eğer bilgilendirme mümkün olduğunca çabuk olursa daha da güzel olacağını düşünüyorum...benim sormak istediğim ise....
    bir polis memurunun hangi şartlarda üst araması yapabileceği yoldan geçerken dur senden şüphelendim diye üst araması yapabilirmi yada arama yapmadan şüpheli şahıs diye polis merkezine götürebilirmi konuyla ilgili kanun maddesi yada geniş bir bilgi vermenizi rica ediyorum......vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkürler...iyi çalışmalar...

Yönetimin Notu: Sitemiz hakkındaki görüş, eleştiri ve önerilerinizi verilen linkteki ilgili forum altına yazabilirsiniz. Unutmayınız ki, Sitemiz soruları derhal veya mutlaka yanıtlama taahhüdünde bulunmamaktadır.
    https://www.hukuki.net/forum.asp?FORUM_ID=8

Hukuki NET Güncel Haber

Üst arama konulu yargıtay kararı ara
    Üst arama konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    İstanbul, Turkey.
    İletiler
    3.628
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

CEZA MUHAKEMESİ KANUNU
    MADDE 116.- (1) Yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa; şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilir.

MADDE 119.- (1) Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri arama yapabilirler. Ancak, konutta, işyerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama, hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emri ile yapılabilir. Kolluk amirinin yazılı emri ile yapılan arama sonuçları Cumhuriyet Başsavcılığına derhal bildirilir.
    (2) Arama karar veya emrinde;
    a) Aramanın nedenini oluşturan fiil,
    b) Aranılacak kişi, aramanın yapılacağı konut veya diğer yerin adresi ya da eşya,
    c) Karar veya emrin geçerli olacağı zaman süresi,
    Açıkça gösterilir.
    (3) Arama tutanağına işlemi yapanların açık kimlikleri yazılır. Arama sonucunda bazı eşyaya elkoyma söz konusu olduğunda 127 nci maddenin birinci fıkrası hükmü uygulanır.
    (4) Cumhuriyet savcısı hazır olmaksızın konut, işyeri veya diğer kapalı yerlerde arama yapabilmek için o yer ihtiyar heyetinden veya komşulardan iki kişi bulundurulur.
    (5) Askeri mahallerde yapılacak arama, Cumhuriyet savcısının istem ve katılımıyla askeri makamlar tarafından yerine getirilir.
    Aramada hazır bulunabilecekler
    MADDE 120.- (1) Aranacak yerlerin sahibi veya eşyanın zilyedi aramada hazır bulunabilir; kendisi bulunmazsa temsilcisi veya ayırt etme gücüne sahip hısımlarından biri veya kendisiyle birlikte oturmakta olan bir kişi veya komşusu hazır bulundurulur.
    (2) 117 nci maddenin birinci fıkrasında gösterilen hallerde zilyet ve bulunmazsa yerine çağrılacak kişiye, aramaya başlamadan önce aramanın amacı hakkında bilgi verilir.
    (3) Kişinin avukatının aramada hazır bulunmasına engel olunamaz.
    Arama sonunda verilecek belge
    MADDE 121.- (1) Aramanın sonunda hakkında arama işlemi uygulanan kimseye istemi üzerine aramanın 116 ve 117 nci maddelere göre yapıldığını ve 116 ncı maddede gösterilen durumda soruşturma veya kovuşturma konusu fiilin niteliğini belirten bir belge ve istemi üzerine elkonulan veya koruma altına alınan eşyanın listesini içeren bir defter ve eğer şüpheyi haklı kılan bir şey elde edilmemiş ise bunu belirten bir belge verilir.

(2) Birinci fıkrada belirtilen belgelerde, hakkında arama işlemi uygulanan kimsenin, elkonulan eşyanın mülkiyetine ilişkin görüş ve iddialarına da yer verilir.

(3) Koruma altına alınan veya elkonulan eşyanın tam bir defteri yapılır ve bu eşya resmi mühürle mühürlenir veya bir işaret konulur.

Nerede
    istanbul, kadıköy, Turkey.
    İletiler
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

merhaba bir otobus duragında beklerken sahit oldum
    öncelikle polis üst aramasını bir otobus yeni stajer polisleri egitmek amaclı yol kesip arabada ruhsat ve ehliyet kontrolu ve daha sonrada sorun olmasın deyip sizi dısarı alıp ust araması yapıyor bu nasıl bir uygulama ve hic bir kagıt imza yok bu konuda ki yorumlarınızı ve bilgilerinizi beklerim oncelikle aynı uygulama bize geldiginde sormamız gereken haklarimiz nelerdir kanunen uygunmu

Nerede
    Turkey.
    İletiler
    28
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Herşeyden önce kolluğun polis vazife ve selahiyet kanunu uyarınca kimlik sorma yetkisi vardır. Yani kimlik sorulduğu zaman bu arama kapsamına girmez.Bunun yanında avukat Esin hanım'ın belirttiği gibi arama için mutlaka yazılı arama kararı gerekir, buna üst araması da dahil. Eğer bir kolluk görevlisi sizin üstünüzü aramak isterse yazılı emri göstermesini aksi halde aratmayacağınızı söyleyebilirsiniz. Yazılı emir olmadan üst araması TCK 120.maddesi uyarınca suçtur ve bu suçu işleyen kamu görevlisi 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılır.Bunun bir tek istisnası vardır o da aramaya rıza göstermektir. Eğer siz yazılı emir olmasa dahi üstünüzü rızanızla aratırsanız hukuka aykırılık unsuru mağdurun rızası faktörü ile ortadan kalkacağı için suç oluşmaz, aksi takdirde suçtur. Ayrıca hukuka aykırı arama durumunda idareye karşı Ceza Muhakemesi Kanunu 142.madde uyarınca tazminat davası açabilirsiniz.

Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    104
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Bir suç sebebiyle yapılan aramalar(adli arama) ile önleyici aramalar(idari arama) açısından değişir.

Adli aramalarda yukarıda da söylendiği gibi hakim-savcı veya şartları varsa amirin yazılı emri şarttır.

Ancak idari aramalarda amirin yazılı emri yeterlidir. Örneğin aracı durdurup içini araken bölye bir emir lazımdır. Ancak bir de bu şekilde değilde, polisin acil müdahale etmesinin gerektiği durumlar olabilir, bu durumda polis arama izni bekleyemeyecektir, işte bu durumlarda arama yapmak da polisin yetkisi ve hatta görevidir. Örneğin, tehlikeli bir şahıs görmüşse üzerinde silah olaileceği ve bu silahıyla suç işleyebileceğine dair belirtiler varsa tabi ki polis olaya müdahale etmelidir.

Nerede
    Turkey.
    İletiler
    28
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Salih bey dediğiniz aslında olması gereken ancak gerek anayasamızın gerekse PVSK'nın ve CMK nın ilgili maddelerine göre polis ve jandarma yazılı emir olmadan arama yapamaz, yaparsa haksız arama olur. Valiliğin yazılı emri ise aslında çok istisnai bir durum. Hakim veya savcıya ulaşamayacaksınız ki valiliğin yazılı emriyle arama yapabilesiniz.Yoksa valilik bu kurumlara başvurmadan doğrudan yazılı arama kararı veremez, vermemelidir, kural hakim kararıdır. Çok sıkıntılı bir durum aslında, ağır cezalık bir suçtan şüphelense bile kolluk kuvvetleri yazılı emirsiz arama yapamıyor, savcılığın sözlü talimatıyla gözlem altına alarak yazılı emri bekliyorlar. Gecikmesinde sakınca olan hallerde veya ağır cezalık suçlarda kollukta arama yapabilir, ibaresi kanuna eklenirse, tabi anayasa değişikliği gerekir bunun için, bu sıkıntı giderilebilir ancak kişi özgürlüklerini ne şekilde etkiler ayrı bir tartışma konusu, saygıar...

Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    104
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Sayın csonur
    sanırım adli ve idari aramalarla ilgili söylediklerime bir itiranız yok da polisin acil müdahale etmesi gereken durumlarla ilgli söylediklerime var. Dediğiniz gibi Anayasa, CMK ve PVSK'da polisin arama bakımından elini kolunu bağlayan hükümler - ki bunların çoğu adli aramalara ilişikindir - var. Ancak benim demek istediğim şuydu:

CMK'nın yasalaşma sürecinde polisler çok veryansın etmişti, "canlı bombayı bile arayamayacağız" gibilerinden. Oysa ki bırakalım bu kanunu, en temel maddelerden olan ceza kanunun meşru müdafaya (3. kişi lehine meşru müdafayı da düşünürsek) ilişkin maddesi bile canlı bombayı etkisiz hale getirmek ve gerekirse üstünü aramak için yeterlidir.

İşte sadece canlı bombayı değil meşru müdafaaya(3.kişi lehine de dahil) girebilecek tüm durumlarda polisin gerekirse arama yapması görevidir. Hatta sivil bir vatandaş bile şahsı veya 3. kişi lehine meşru müdafaadan söz edilebilecek durumlarda gerekli müdahaleyi yapabilir.

İyi günler dilerim.

Nerede
    istanbul
    İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Üst arama

Merhaba ben bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. Kısa bir zaman önce polis aramasında taksiden indirildim ve kimligimi polis istedi verdim sonra üst aramasını yaptı yanlız yaparken elini cebime sokuyordu bende bu durumdan rahatsız oldum elini cebimden çıkart dedim elini cebime sokam dedim hemen başıma 3-5 tane polis memuru çullandı sen ne yapıyorsun görevimizde zorluk çıkartıyorsun hadi karokola hakkında işlem yapıcaz dedim ben size zorluk çıkartmıyorum ama elini cebime sokma ben sana ceplerimi boşalttım neden daha halen ısrarla elini cebime sokuyorsun dedim tabi saldırgan kızgın bir şekilde ayakkabımı çıkarttı ve aldı cüzdanımı karıştırmaya çalışıyordu izin vermedim bundan rahatsız olup beni tehdit ettiler hakında işlem yapacagız diyorlar güldüm geçtim size sorum polisin bunu yapmaya hakkı varmı istedigi gibi elini cebime sokmaya cüzdanımı karıştırmaya ve ayakkabılarımı çıkartmaya hakkı varmı ve bu toplum içinde herkeze açık bir yerde yapıldı lütfen cevap bekliyorum Saygılarımla

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    8
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Üst arama

Aslında doğru olan kolluk kuvvetleri şühpelendiği kişiyi direkt arayabilme yetkisi olması ama ülkemizde bu mümkün olamıyor eğitimden kaynaklanan bu sorunda kolluk kuvvetlerine verilen bu yetkiler kötü şekilde kullanılıyor. Kanun ile sınırlama getirilmesine ragmen polis belirli noktalarda durup ordan gelip geçen herkesi gbt 'ye sokuyor üst araması yapıyor insanları adi bir suçluymuş gibi rencide ediyor, fuataydın beyinde dediği gibi polise itiraz edersenizde tartaklanıyor veya tehdit ediliyorsunuz yapılan bu aramalar tabiki vatandaş için değil yapılan aramaların %30'u rütbelilerin istekleri doğrultusunda %70'ide puan toplayabilmek için bu doğru bir davranış değil doğal olaraktan artık insanlar rahatsız olmaya başlıyor. Bende bu şartlarda kolluk kuvvetlerine bu yetkilerin fazla oldugunu düşünüyorum..

Yıllardır karakollarda işkence olduğu kanıtlanıyor insanlar zarar görüyor veya ölüyor bu sürekli bir kılıfa uydurulup üstü kapatılıyor çünki ülkemizde hiç bir kanun hakkı ile uygulanmıyor ne suçlular kanunlardan korkuyor ne yetkililer durum bu olduğu sürece toplumda yaşamak insanlar için işkence haline dönüşüyor..

Saygılarımla...
    Konu Cisco tarafından (09-07-2010 Saat 21:43:08 ) de değiştirilmiştir.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

üst araması nasıl yapılır

üst arama kanunu

askeri kanun ust arama

erlerin üst araması

ust arama yasasi polis detaylibayan üst aramasıbayanlarda ust arama askerde üst aramakolluk kuvvetlerinin arama yetkisiust aramasikolluk ust aramasi yapabilir mibayanların üst aramasıjandarma ust arama yetkisiüst aramasıaskerin üst aramasıust arama nasil yapilirHavaalaninca asker ust aramasicocuklarin ust aramasi yargitayaskerin üst aramasi emir gelmeden aranirmiust aramasi kanuni mikolluk kuvvetleri arama yapmaaskerlikte arama yetkisiyakalanan bayanin ust arama yapma yetkisipolisin üst arama yetkisiUst aramasi nasil yapilir
Forum