Evden 2-3 yıl önce cıkmış kiracıya o evin yeni sahibi dava açabilirmi?(Karışık Konu)
İlk olarak evin durumunu anlatayım. Arsa sahibi ve müteahhit bina yapıyorlar ve bina için daha gerekli yeterlilikler tamalanma dan müteahhit birisinden para alıyor ve daireyi veriyor ama daha evraki işleri tamalanmadığı için ve bazı gereklilikler olmadan daha tapuyu bu adamın üstüne geçemiyorlar daha. ve müteahhitle arsa sahipleri durumu biliyor ve kabul ediyorlar.
Bu sırada biz bu eve taşınıyoruz başka bir şehirden geliyoruz sanırım 2009-2010 civarı. Sözleşmemizi yaptık tabi ki sözleşme ev tapu sahibinin üzerine üstüne üç aylık bedelden(kiramızı 3 aylık veririz biz hep) 4 adet de kira bedeli olarak senet yapıldı bu senetleri sözleşmeye not aldım ben bedelleriyle neye karşılık olduğu açık olsun diye. ve bizde hepsini ödedik ilk kiramızıda bankadan gönderdik başka şehirdeydik ve kira bedeli yazdık sonrasını elden verdik senedimizi aldık. bu süre boyunca son 3 ayda sözleşme yenilemedi. sonra 1 sene 3 ay sonra arsa sahibiyle anlaşamıyorlar gerekli yeterlilikleri müteahhit yapmadı diye ve davalık oluyorlar ve arsa sahipleri ev bizde diyorlar bize ödeyeceksiniz tapu sahibiyle gelip sözleşme yapıyorlar bize yeni ödeyeceğimiz kiralara yönelik bizde kirayı tapu sahibi öyle söylediği için arsa sahiplerine ödedik(tapu sahibi arsa sahiplerinin arkadaşı) ve o şekilde de bir kaç sene oturduk. Tabi burada bu parayı veren adam dava açıyor arsa sahipleri açıyor müteahhit açıyor birbirlerine bu esnada da bu müteahhite para veren adam parayı bana vermeniz lazım diyor ama bizde doğal olarak tapu sahibinin işaret ettiği kişiye ödedik. 2,5 sene önce biz o daireden ayrıldık başka bir yere taşındık.
Geçenlerde bu müteahhite para veren adam aradı bizi ve tapuyu almış ve bizden için size dava açacağım o zamanki oturduğunuz sürenin bedelini alacağım siz evin benim olduğunu biliyordunuz dedi. Hatta o zaman niye bana bankada kira bedeli olarak gönderdiniz(ilk kirayı başka şehirden geldiğimiz için bankadan göndermiştik diğerlerini elden verip senedimizi öyle aldık) bana sadece 1 ay ödediniz başka vermediniz(burada elden verdiklerimizi vermemişiz gibi davranıp onlar içinde bir şeyler yapmaya çalışacak, bende o zaman tapu sahibi sana vermemizi sonrada arsa sahiplerine vermemizi söyledi ve birde ilk zaman ona ödediğimiz süredeki senet karşılığı olan kiraları madem öyle niye o senetleri işleme koymadın(bu arada o sözleşmenin üstünde 5 seneden fazla oldu) sen burada dolandırıcılık yapmaya çalışıyorsun dedim oda işim gücüm vardı deyip lafı değiştirmeye çalıştı.
Şimdi sonuç olarak bu kişi bize dava açabilir mi?
Evin tapusunu resmi olarak daha yeni aldı geçmişe dönük onun olmadığı zamanların bedelini bizden yani kiracıdan talep etme hakkı var mı?
Size evi yıpratma bedeli davası da açacağım diyor yapabilir mi?
Sonuç olarak biz kiracıydık oturduğumuz süre boyunca kiramızı ödedik tapu sahibinin söylediği kişiye ve 2.3 sene öncede oradan ayrıldık bu kişinin muhat tabı bu konuda önceki ev sahibi değil midir?
Dava açarsa ihtimal vermiyorum ama bizim aleyhimize bir karar çıkabilir mi?
Önlem olarak bir şey yapmamıza gerek var mıdır?
Bilgi verebilirseniz gerçekten çok sevinirim çünkü hayatımız boyunca başımıza gelecek ilk dava olacaktır bu olay alışık olmadığımız için insan garip hissediyor.
Cevap: Evden 2-3 yıl önce cıkmış kiracıya o evin yeni sahibi dava açabilirmi?(Karışık Konu)
"Dava açabilir mi" sorunuza cevap vereyim: Evet, açabilir. Ülkemizde her isteyen, sonuçlarına katlanmayı göze alarak her istediği kişiye dava açabilir. Siz de ona açabilirsiniz.
Asıl mesele, dava açarsa kazanabilir mi" olmalı.
Olayınızı bir hukukçu gözü ile değerlendirmek lazım, ben ise mühendisim. Dolayısı ile yazdıklarımın isabetsiz olabileceğini göz önüne alın.
Bir kere şunu unutmayın: Herkes kendi iddiasını ispatlamak durumunda.
Ev sahibiniz size evi kiraya verdiğini ispatlayabiliyor mu? Sanırım evet.
Peki siz kiraları ödediğinizi ispatlayabiliyor musunuz? Sanırım ilki hariç hayır.
Şunu akıldan çıkarmayın: Ödemelerinizi elden yaptıysanız makbuz almalıydınız.
Senet çok "acayip" olmuş burada. Teknik olarak kira karşılığı senet şöyle verilmeli:
Diyelim siz 1 senelik kirayı 4 senet halinde verdiniz. Bu durumda ödemeyi yapmış sayılırsınız. Yani sözleşmeye "bir yıllık kira ödenmiştir" yazılmalı.
Çünkü senet, kayıtsız şartsız bir borcu anlatır. Siz o senedi ödediğinizde, senedi ödemiş oldunuz. Kirayı değil.
Kirayı "senet olarak" ödemiştiniz daha en başta.
Karmaşa burada bana göre.
Şimdi gelelim "ev sahibi bir şey alabilir mi" sorusuna.
Aradan çok uzun zaman geçmiş.
Sizin savunmanızın "senetleri ödedik" şeklinde olmaması gerekli sanırım. "Kiraları ödedik" şeklinde olmalı.
Kanımca karşı taraf dava açmayacaktır. Ben benzer durumda olsam, "dava aç, mahkeme ne karar verirse uyarız, adalete karşı boynumuz kıldan ince" derdim.
Ama ola ki dava açarsa, savunmayı oluştururken profesyonel bir destek almak gerek diye düşünüyorum. Hata yapılmazsa kaybetmezsiniz gibi geliyor ama tekrar dikkatinizi çekmek isterim, bizim için çok önemsiz görünen bir husus (senetleri ödedim / kiraları ödedim inceliği gibi) aleyhimize olabilir. Bu yüzden Gerekirse onun istediği parayı avukata verir, profesyonel desteksiz hareket etmezdim ben olsam.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku