Merhaba, Ablamın 2 yıl önce evli ve çocuksuz olarak vefatı sonucu, kocası yüzde elli ve biz kardeşleri yüzde elli olarak mirasçı olduk. 2003 yılında evlenmişlerdi. Evlendiklerinde eniştemizin arsa kooperatif üyeliği vardı. Kooperatif 2008 yılında inşaatları bitirdi. Yapılan evlerin hak sahiplerine tapuda tescilleri yapıldı. Bu aşamada eniştemin payına düşen müstakil konutun yarısı kendi üzerine, diğer yarısı ise ablamızın adına ferdileşme yoluyla tescil edildi. Yani, evin yarısı. Her ne kadar tapuda iktisap şekli ferdileşme diye görünse de, ablamıza kocası tarafından hibe edilmiş oldu. Ablamızın vefatından sonra, bizlere gönderdiği bir e-postada da evin yarısını ablamızın üzerine yaptığını beyan etti. Böylece evin yarısı ablamızın kişisel malı oldu. Her ne kadar yasada zaman aşımı süresi bir yıl olarak belirtilmişse de, yargıtayın, sürenin 10 yıl olması gerektiği şeklinde kararlarına rastladım. Bu durumda bizler eniştemizin üzerindeki diğer yarıdan hak sahibi olabilir miyiz?
Saygılar
%50 hisse ablanızın, %50 hisse eniştenizin ama enişteniz ödeyerek almış.
Bu durumda siz eniştenizin yasal mirasçısı olmadığınız ve olamayacağınız için onun %50'sinden hak iddia edemezsiniz.
Enişteniz ablanızın 1/2 payla yasal mirasçısı olduğu için ablanızın %50 hissesinin yarısını alacak ve %75 hisseye sahip olacak.
Yazdıklarım "hukuki tavsiye" değil, "hukuki bilgi"dir.
Bu hukuki bilgilerin, mevzuat veya içtihat değişikliği nedeniyle zaman içinde güncelliğini yitirebileceğini, sizin hukuki probleminize bire bir uymayabileceğini unutmayın. Hukuki sorununuz hakkında en doğru danışmanlığı vekalet vereceğiniz avukattan alabilirsiniz. İnternetten veya başka yerlerden öğrendikleriniz ile yürüteceğiniz hukuki işlemlerde hak kaybına uğrayabilirsiniz.
Sonuç olarak, ablamızın mirası: kocasının ona bağışladığı kişisel malı olan yüzde elli+kocasına ait diğer yüzde ellinin yarısı (mal paylaşımı nedeniyle) = 75/100 ve bu miktarın yarısı kocasına diğer yarısı da biz kardeşlerine. Doğru anlamış mıyım?
Sanırım derdimi anlatamadım; Eniştem kooperatife parasını ödeyerek üye olmuş (yıl 2000), daha sonra evlendiler (2003). 2008 de inşaat bitti, tapu aşamasında, eniştemiz (parası tamamen kendi tarafından ödenmiş olarak)tümü kendisine ait olması gereken evin yarısını ablama bağışlamış, bunu bizlere yazdığı e-postada da yazılı olarak beyan etti. Fakat tapuya (belki de harç ödememek için) sanki ablam da kooperatifte üye veya bir şekilde hak sahibiymişcesine her ikisi de ferdileşme şeklinde tescil yapmışlar. Ama işin aslı ablamın parası yoktu, hiç bir yere ödeme yapmadı, ve evin yarısı kocası tarafından ona bağışlandı.Yani gerçekte ablamın kişisel malı. Mal rejiminin sona ermesi nedeniyle,kocasına ait olan bölümün yarısının da onun mirası arasında olması gerekmez mi?
Sanırım derdimi anlatamadım; Eniştem kooperatife parasını ödeyerek üye olmuş (yıl 2000), daha sonra evlendiler (2003). 2008 de inşaat bitti, tapu aşamasında, eniştemiz (parası tamamen kendi tarafından ödenmiş olarak)tümü kendisine ait olması gereken evin yarısını ablama bağışlamış, bunu bizlere yazdığı e-postada da yazılı olarak beyan etti. Fakat tapuya (belki de harç ödememek için) sanki ablam da kooperatifte üye veya bir şekilde hak sahibiymişcesine her ikisi de ferdileşme şeklinde tescil yapmışlar. Ama işin aslı ablamın parası yoktu, hiç bir yere ödeme yapmadı, ve evin yarısı kocası tarafından ona bağışlandı.Yani gerçekte ablamın kişisel malı. Mal rejiminin sona ermesi nedeniyle,kocasına ait olan bölümün yarısının da onun mirası arasında olması gerekmez mi?
Evin yarı hissesi eniştenize diğer yarı hissesi eşine ait, parasını kimin ödediğinin bir önemi yok, bunu sizin durumunuzda konu eden de yok anlaşıldığı kadarıyla.
Durumunuz,
evin yarı hissesi eniştenizin, diğer yarı hissenin sahibi olan eşi vefat etmiş, enişteniz sizinle birlikte eşinin payında yasal miras hakkına sahip.
Eniştenizin %50 payı hala eniştenizin, ablanızın %50 payında eşi ve sizler mirasçısınız.
Medeni kanun 499.maddesine göre ; sağ kalan eş mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte birine, mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısına, mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçüne, bunlar da yoksa mirasın tamamına hak kazanacaktır.
İlginize teşekkürler. Miras paylarının %50 kocasına ve %50 kardeşlerine olduğu konusunda bir tereddüt yok. Zaten bu yönde veraset ilamı da var. Benim üstünde durduğum konu şu: kocasının malı edinilmiş mal olduğuna göre yarısı ablamın mirasına neden eklenemesin? Akla şu gelebilir; kocası da onun malının yarısı için mal rejimi tasfiyesini isteyebilir. İşte bu noktada ablamınki mal rejimi tasfiyesine konu olmaz çünkü kendisine bağışlanmış kişisel maldır diye düşünüyorum.
28/11/ tarhinde kütahyadan manisaya doğru giderken manisa ahmetlide kendisine kırmızı ışık yanarken kavşaktan karşya geçmeye çalışan 59 yaşında olan...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku