Devletin mali yönden gerçekleştirdiği faaliyetlerin hukuk açısından değerlendirilmesine denir. Mali hukuk ise, kamu içerisindeki gelir ve giderlerin denkleştirilmesine ilişkin tüm hukuki kuralları ifade etmektedir. Vergi hukuku, mali hukukun bir alt dalıdır.

Hukukun alt bölümlerinden olan gelirle ilgilenmektedir. Resim, harç, harcamalara katılma payı, şerefiye ve vergi miktarı gibi benzeri gelirle alakalı bir hukuk dalıdır. Kamu hukuku içinde yer almaktadır. Bu hukuk dalının kapsamı da; Vergi Usul Hukuk ve Vergi Uyuşmazlıkları Hukuku, Vergi Ceza Hukuku ve Vergi İcra Hukuku bulunmaktadır.

Vergi Mahkemelerinde Dava Konuları

Devlet verginin alacaklısı olduğundan, toplama yetkisi yerel yönetimlere aittir. Her vatandaş komu giderlerinin karşılanması açısından mali gücü ölçüsünde vergi ödemekle görevlidir. Devletin egemenlikten kaynaklanan otoritesi vergilendirme işlemlerinde kullanılabilmektedir. Vergi mahkemelerinde dava açmanın belirli bir süresi bulunmaktadır. Bu süre 30 gün olarak belirlenmiştir. Vergi hukuku; Devletler Umumi Hukuku, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Ceza hukuku, Yargılama ve Takip Hukukları ile yakından ilişkilidir.

Vergi mahkemelerinde belirli dava konuları olmaktadır. Verginin tarihi, haciz, takdir ve tadilat komisyonu kararları, ihtiyatı haciz, vergi cezası kesilmesi, mevcut verginin kaynakta kesinti yoluyla alınması ve tecil isteğinin reddi davaya konu olabilecek işlemlerdendir. Vergi hukukunda yer alan kaynaklar bağlayıcı ve yardımcı kaynaklardır.


Kaynak:https://www.bulentalkan.av.tr/faaliy.../vergi-hukuku/