Satın aldığım evin rutubet sorunu ve müteahhit sorumluluğu hakkında
2018 ocak ayında bir evin giriş katını satın aldım. Bina 4 yıllık ve içinde kiracı olduğundan ve kiracı hergün silip temizlediğinden rutubet gözükmiyordu. ayrıca kiracıya sus bir şey söyleme şeklinde tembihlenmiş bende fazla bir rutubet görmediğimden evi satın aldım. Buraya kadar sıkıntım yok, aslında rutubet ile ilgili de sıkıntım yok çünkü çözümü mevcut.
Bodrumda yarım yamalak açılan sözde drenaj kuyusu (motor bile girmiyor içine ve otomatik boşaltma sistemi yok) ufak olduğundan ve bu kuyuyu açarken temele zarar verdiklerinden bu kuyudan su çıkıyor ve bodruma 10 cm e kadar su basıyor. Yönetici de sürekli ilgilenip boşaltamıyor kaldı ki çağırdığım ustaların söylediklerine göre sistem yanlış zaten bodrum katlarının içine drenaj kuyusunda derin ve kapaklı bir kuyu açılır, şamandralı otomatik dalgıç pompası ile su gider borusu ile bertaraf edilir neticede bodruma su basması önlenir.
Evin benden önceki sahibi daireyi yatırımlık almış ve durumu farkedince hemen satmaya çalışmış bu durumda bende biraz kazıklanmış oluyorum. Araştırmalarıma göre bodrum katındaki su bina temelini zamanla çürüterek derpem dayanıklılığına büyük etki ediyor. Rutubet problemi sadece bende değil apartman içinde de mevcut.
Neticede konut sigortası ödediğim için sigorta şirketini aradım, tarafıma exper gönderildi ve gelen exper incelemesinin ardından ortak kullanım alanı olan bodrum (sığınak ve tamamlanmamış inşaat sonrası öylece bırakılmış) katında su birikmesindne dolayı sıcak soğuk değişimi neticesi boya badana masraflarım için bir ödenek aldım. Sigortacıya peki asıl sorunu nasıl çözebilirim? yoksa aksi takdirde ben sizi her sene çağırıp boya parası mı istemek zorunda kalacağım? Binanın temeline gelecek olan zarar ne olacak diye sordum, sigortacı ortak alanlarda ve müteahhit kaynaklı yapım hatası olan problemleri karşılamıyoruz, yöneticiniz ile görüşün ortak şekilde halletmeye çalışın dedi.. Ben yönetici ile zaten görüştüğümü, bir kaç farklı usta çağırıp fiyat aldığımı, yöneticinin de toplarız parayı yaptırırız dediğini ama sürecin ne kadar süreceğine güvenmediğimden yasal olarak her hangi bir yaptırımları olup olmadığını sordum. Sigortacı da biz polis değiliz hakim değiliz savcılığa dilekçe ile başvurup yasal yola başvurabilirsiniz dedi. Sonrasında sigortacım binanın yeni gibi gözüktüğünü ve kaç yıllık olduğunu sordu. bende bilmediğimi ama tapuda yönetim planı 2014 yazdığını söyledim. Tamam işte bina daha yeni sayılır 5 yıla kadar müteahhitlerin sorumluluğu var. Siz direkt müteahhit ile irtibata geçin dedi.
Bende durumu yöneticiye anlattım. Yönetici de beraber gideriz hatta diğer blok yöneticisinide alırız beraber gideriz dedi. Sonuçta amaç müteahhit'in kabahatını biz ödemeyelim..
Sorunun çözümü çağırdığım ustaların görüşlerine göre şöyle;
Bodruma en az 1 metre derinlikte kapaklı bir kuyu açılacak ve içine şamandıralı dalgıç pompa koyulacak. Bodrumun 4 kenarından bu kuyuya ufak su kanalı yapılacak ki su basarsa bu kanallardan kuyuya akacak. ve bodrumun tavanına (benim zemin) rutubet tutan püstürkmetli su yalıtım malzemesi kaplanacak. Maliyeti 6000 tl civarı tutuyor.
2 hafta önce müteahhiti aradım, İyi günler ben şu şu binanın şu dairesini satın aldım 5 ay kadar önce fakat dairemde ciddi bir rutubet sıkıntısı olduğunu ve sigorta şirketi tarafından yapılan inceleme sonucu sorunun sığınaktan kaynaklı su birikmesi sebebi ile olduğunu ve sizinle irtibata geçmemi söylediler. müsaitseniz ofisinize gelip konuyu görüşsek uygun mudur? diye sordum. Müteahhit'in bana dediği; müsait değilim yurt dışına çıkacağım 15 gün sonra döneceğim gelince görüşebiliriz. Probleminiz nedir tam olarak dedi. Bende bodrumda su birikiyor ve bina içinde acayip rutubet oluşuyor sigortacım bina temeline de zarar verdiğini söyledi bu yüzden sizinle irtibata geçtim dedim. Müteahhit; Abicim ben binayı satalı 4 sene olmuş neyine bakayım dedi.. bende sigortacı 5 yıla kadar müteahhit'in sorumluluğunda olduğunu bildirdi dedim. tamam ben yurtdışına gidicem bir ara gelir bakarım dedi..
Yarın tam 16 gün oluyor ben müteahhiti arayalı. bu hafta içinde ofisine gidip direkt görüşmeyi planlıyorum. Bu noktada nasıl bir adım izlemem gerekir? dava açıp zamandan ve paramdan olmak istemiyorum. 4 aydır kiracı bile bulamadım. Ne yapmam gerekir? teşekkürler..
Cevap: Satın aldığım evin rutubet sorunu ve müteahhit sorumluluğu hakkında
6502 sayılı Kanuna göre müteahhitin ayıplı konuttan sorumluluğu 5 yıldır.
Eğer müteahhit ile anlaşamazsanız 5 yıl dolmadan tüketici mahkemesinde dava açmanız gerekir.
Yazdıklarım "hukuki tavsiye" değil, "hukuki bilgi"dir.
Bu hukuki bilgilerin, mevzuat veya içtihat değişikliği nedeniyle zaman içinde güncelliğini yitirebileceğini, sizin hukuki probleminize bire bir uymayabileceğini unutmayın. Hukuki sorununuz hakkında en doğru danışmanlığı vekalet vereceğiniz avukattan alabilirsiniz. İnternetten veya başka yerlerden öğrendikleriniz ile yürüteceğiniz hukuki işlemlerde hak kaybına uğrayabilirsiniz.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku