4.5 Yıldır "Ücretli Öğretmenlik" Yapan Kişi Askerlik Sebebiyle Kıdem Tazminatı Alabilir mi?
Merhaba;
M.E.B. bünyesinde ki devlet okullarında Eylül 2013' den beri ücretli öğretmen olarak çalışmaktayım ve 2018 Şubat döneminde askere gideceğim. Bu noktada kıdem tazminatı alıp alamayacağım hakkında birkaç sorum olacak.
Öncesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa Bakıldığında Ücretli Öğretmenlik;
Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler
dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya
öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut
açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir.
Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı,ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar
ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile tespit olunur.
Yani kısaca, “Çeşitli nedenlerle öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı veya öğretmen ihtiyacı karşılanmakla birlikte, öğretmenin izin, rapor ve geçici görevlendirme gibi değişik nedenlerle ders görevlerini yerine getiremediği durumlarda eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülebilmesi ve öğrencilerin derslerinin boş geçmemesi için öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut (Yüksek öğrenimli olmak koşuluyla) açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilmesi” şeklinde de tanımlanan ve okullardaki öğretmen açığını kapatmak için uygulanan bir yöntemdir.
Normalde ücretli öğretmenler bildiğim kadarıyla geçici personel statüsünde oldukları için neredeyse hiçbir sosyal haktan yararlanamıyorlar. Ne doğru düzgün bir maaş alabiliyor ne de sigortaları tam olarak yatırılıyor ve tabii ki de MEB beyanlarına göre herhangi bir tazminat vs. hakları da bulunmuyor. Askerlik nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmamayla ilgili internet üzerinden bir arama yaptığımda çok sağlıklı bir bilgiye ulaşamadım. Ancak şöyle bir tavsiye yazısına denk geldim.
Ücretli öğretmene tazminat ödenir mi?
"Sadettin Bey, ben bir devlet okulunda 2007'den 2013 yılına kadar ücretli öğretmen olarak çalıştım. Askere gitmek için işten ayrıldım ve kıdem tazminatı talep ettim. Fakat ücretli öğretmenlik yaptığım için kıdem tazminatı hakkım olmadığı söylendi. Verilen cevap doğru mudur? Yaklaşık altı yıl hizmet verdiğim halde sırf ücretli öğretmen olduğum için tazminat alamayacak mıyım? Semih E."
Zincirleme sözleşme olmaz
Semih Bey, ücretli öğretmen istihdamını düzenleyen Bakanlar Kurulu kararında, ücretli öğretmenin hizmet sözleşmesinin feshi halinde ihbar, kıdem ve sair adlar altında tazminat ödemesi yapılmayacağı belirtiliyor. Normalde ücretli öğretmen olarak belirli süreli sözleşmeyle yılda 10 ay çalıştığınızdan, kıdem tazminatına hak kazanamıyorsunuz. Zira kıdem tazminatı kural olarak belirsiz süreli işlerde ödeniyor.
Fakat Yargıtay, en az üç yıl üst üste yenilenen belirli süreli sözleşmeleri belirsiz süreli olarak kabul ediyor ve buna göre kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğine hükmediyor. Sizin de sözleşmeniz üç yıldan fazla yenilendiğine göre, tazminata hak kazanmanız gerekir. Bunun için iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Eğer mahkeme görevsizlik kararı verip de idari yargıyı adres göstermezse tazminat alma ihtimaliniz yüksek. Fakat görevsizlik kararı verirse, idari yargıdan sonuç almanız daha düşük bir ihtimal. Açacağınız dava ve neticede verilecek karar binlerce ücretli öğretmen için de emsal teşkil edecektir.
Ancak aşağıdaki linkten de ulaşılabilecek ve bu konuya açıklık getirilmesi istenen MEB yazısında da;
"...Bu çerçevede, sosyal güvenlik itibarıyla 5510 sayılı Kanunun kapsamında sigortalı olunması (mülga 506 sayılı Kanun kapsamında olunması, yürürlükteki İş Kanunu uyarınca “işçi’’ sayılmayı gerektirmediğinden, geçici personel statüsünde olan usta öğreticilerin 1475 sayılı Kanunun kıdem tazminatı hükümlerinden yararlandırılmasına imkan bulunmadığı değerlendirilmektedir..."
şeklinde bir ifade yer almakta ve açık açık "usta öğreticiler\ücretli öğretmenler kıdem tazminatı alamazlar..." denilmektedir.
Merak ettiğim konu şu. Ben yaklaşık 4.5 yıl ücretli öğretmen olarak görev yaptıktan sonra(arada maaş alamadığımız çeşitli yaz aylarında da 1-2 aylık özel şirketlerde de çalıştım) askerlik hizmeti nedeniyle görevimden ayrılmak zorunda kalacağım için herhangi bir kıdem tazminatı alabilir miyim? Olası bir iş mahkemesi başvurusu öncesi, askerlik zamanımın da oldukça yaklaşmış olması sebebiyle SGK' ya veya İŞKUR' a yapılacak bir başvuru sonuç verir mi?
Maalesef kıdem tazminatlarının nasıl ödeneceğine dair de çok bir bilgim yok. Yaklaşık 4.5 yıllık çalışma süresi ve ortalama aylık 1100 TL lik ücretin kıdem tazminatı karşılığı ne olmaktadır? Açıkcası olaya maddi açıdan yaklaşırsak uğraşmaya değer mi?
Hukuk dostları, bu konuda ki yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: 4.5 Yıldır "Ücretli Öğretmenlik" Yapan Kişi Askerlik Sebebiyle Kıdem Tazminatı Alabilir mi?
Konu statünüzün memur mu işçi mi olduğunun tespitiyle açıklığa kavuşur kanımca. İşçi iseniz doğal olarak kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Kıdem tazminatı ise çalışılan yıl x son maaş şeklinde hesaplanır. Örnek: 4,5x1100=4950 Tl. Fakat açıkçası bana sanki kıdem tazminatı almanızın mümkün olmadığı gibi geliyor.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku