Merhaba bu güzel site için teşekkürler. Hazırlayanların ellerine sağlık.

Forumun başındaki mal rejimi / mal paylaşımı yazısını da okudum, yasalar açık ancak yine de durumumu yazmak istedim, okuduklarımız kafamızda karışıklığa yol açabiliyor. Bu konuyla ilgili yazılanları da okudum burada ama malum bir başkasının durumu bir diğerine örnek teşkil etmiyor çoğu zaman.

Konu şöyle; Nisan 2003' te evlendim. eşimle aramızda herhangi bir mal rejimi sözleşmesi yok. Evlendikten sonra, babam oturmamız için kendi kazancından, birikiminden bir ev aldı, bir miktar konut kredisi de kullandı, tapu kendi üzerine kayıtlı. eşim ve ben çalışıyoruz. konut kredisi taksitlerini de biz ödüyoruz. Şimdi ise babamla oturduğumuz evi düşük bir bedelle bize satması konusunda anlaştık. eşimin bir miktar birikimine bir miktar kredi alıp evi üzerime alacağım. kredi borcunu ödemeye devam edeceğiz.
Satışla evin benim üzerime olmasıyla, eşimin ev üzerindeki hakkı ne olur? Yarı yarıya mı? katılım payı kadar mı? Onun rızası olmadan evi ileride tek başıma satabilir miyim?
Şu an için her iki tarafta bir boşanma niyet veya talebi yok? ileride böyle bir durum söz konusu olursa ev üzerinde nasıl ne kadar bir hak talep etme hakkı var? Boşanma aşamasında katılım payını, yasal faiz vs. ödeyip evde oturma hakkımı saklı tutabilir miyim?

Son sorum, eşim para vermezse; karşılık olarak evi üzerime almadan - tabi kabul ederse - eşimle bir protokol, sözleşme yapabilir miyim. Bu sözleşme de eşimle ayrılık durumunda ev üzerinde herhangi bir şey talep etmeyecektir fakat beraber ödediğimiz kredi borcunun yarısı kendisine yasal faiziyle ödenecektir şeklinde bir konuda anlaşşak geçerliliği olur mu.?

Cevabınız için şimdiden çok teşekkürler.