İyi akşamlar aşağıda kanun maddesi ile ilgili bir kaç soruyu sizinle paylaşmak istiyorum.

IV. Terk

Madde 164.- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.


Önce kendi durumumu anlatayım 1,5 senedir ayrı yaşıyorum eşime karşı açtığım şiddetli geçimsizlik davası red oldu 150 ytl nafaka ödüyorum davanın red edilme sebebi ayrı ev açmamam olarak belirtildi.

1- Şimdi ben biraderim askerden gelmesi sebebiyle ayrı eve taşındım eşime mahkeme kararıyla eve dön çağrısı yapsam ( evliliğin devam ettirmek için ) eşimin eve gelmemesi için kanuni bir hakkı varmı?
2- Eşim eve dönmez ise yukardaki kanun maddesinden yararlanabilirmiyim?
3- Eşim eve dönerse nafaka ödemeye devam edermiyim?
4- Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz burda tam olarak ne kast ediliyor belirli bir süre derken?
teşekkürler.