Isı Pay Ölçerli Merkezi Isıtma Hukuka Aykırı Faturalandırma Hakkında
Değerli arkadaşlar,
Son 1 haftadır çok fazla kanun, yönetmelik, forum sayfaları karıştırdım. Konuyla alakalı çok fazla kişi madur olmasına karşın, konuya hakim olarak hiç bir yönlendirmeye denk gelemedim.. Bu konudan madur insanları bilgilendirip, başvurmamız gereken yollar hakkında yönlendirme yaparsanız sevinirim.
Öncelikle sorularımı yazacağım, sonra da konu hakkında bilgi vereceğim
1- 250-300 TL fazladan yapılan faturalandırmalara itiraz için bir avukat yetkilendirmeli miyiz (avukatlık ücretleri hakkında hiç bilgim yok, ama astarı yüzünden pahalı oluyor galiba bu konuda)
2- Avukat yetkilendirmeye yeterli tutarlardan bahsetmiyoruz derseniz, izleyeceğimiz yol hakkında bilgi rica ediyorum. Sırasıyla neler yapmalı, nerelere başvurmalı, kime dava açmalıyım?
Konu:
100küsür dairelik binada merkezi ısıtma sistemi kullanılmakta, binada sadece 18 daire ikamet etmekte, daireleri kullanmayan daire sahipleri, ev içi ısıyı 15 derecede tutmaları gerektiği halde vanaları kapatarak, bu ısıyı korumamakta, doğalgaz birim maliyeti artmakta ve 130 TL civarı gelmesi gereken doğalgaz faturalarımız, kalan 18 daireye 350 - 400 TL civarı yansıtılmaktadır.
Bu durum 1394 konutluk büyük bir sitede meydana gelmektedir ve bizim bloğumuz dışında da diğer bloklarda benzer madurlar vardır. Başka enerji şirketlerinden, 15 derece altında tutulan daireler için eksi değerde kalınan tutar kadar dairelere faturalandırma yapılmasının kanuna uygun olduğunu öğrendim. Bilmediğim bir sebepten bizim site yönetimimiz bu konudan uzak duraya çalışıyor. Projenin satışı devam etmekte, inşaat firmasının hala satış ofisi site içinde bulunmakta, site yönetimi inşaat firmasına ait, acaba inşaat firması kendi dairelerine fatura ödemelerinden mi kaçınıyor sorusu da aklıma geldi..
Emsal davalardan farklı olarak daire içinde pay ölçer cihazlar var ancak peteklere su gitmesini önleyen vanalar daire içine monte edilmiş ve insanlar bu vanalara müdahale edebiliyor. Site yönetimi faturadan şikayet edene vanayı kapat diyor. Ancak ilgili yönetmelik 15 derece ısının korunması için direk olarak bir sürü kişi yetkili, görevli ve sorumlu ilan etmiş. Bu maddeye bizim sitemizde aykırı hareket ediliyor.
Aşağıda, Site yönetimi, İnşaat Firması ve İlgili Enerji yönetimi firmasına yazdığım mail vardır. Bu maile olumsuz yanıt alır isem izlemem gereken yolu öğrenmek istiyorum. Bu vesileyle, bu konudan madur olan diğer insanlara da yol göstermiş olursunuz.. Şimdiden teşekkürler
Sn XX Site Yönetimi, Sn ZZ Grup Yetkilileri, Sn YY Enerji Yönetimi Yetkilileri,
Daire içi sıcaklıklarda 15 derece şartını sağlamamanız sebebiyle, adil olmayan ve kanuna aykırı fatura dağıtımı konusunda problem yaşamaktayız. İlgili kanuna göre yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında sizler doğrudan görevli, sorumlu ve yetkilisiniz. İlgili yasa maddeleri ve eklere yazımın en altında ulaşabilirsiniz
XX Site Yönetiminin kanuna aykırı olarak, daire sıcaklıklarını 15 derecede tutma sorumluluğundan kaçması, daireler 15 derece sıcaklıkta tutulmuş gibi faturalandırma yapılmaması durumunu, YY Enerji Yönetiminin yaptığını bildirmiştir. YY Enerji Yönetimi ise bu sorumluluğu XX Site Yönetimine yüklemiştir. Yetkili olan herkesin beni birbirine yönlendirmesi sebebiyle bu maili yazma gereği duydum. Ancak yasa hepinizin yetkili, görevli ve sorumlu olduğunu söylüyor
YY Enerjinin “merkezi ısınma bülteninde” yer alan 15. maddede belirtilen, “ne zaman ki daire ortam ısısı 15 derecenin altına düştüğünde, boş daire de sistemden ısınma almakta ve aldığı ısı kadar bir ödeme paylaşımına katılmaktadır” maddesi açıkça ihlal edilmektedir.
Daire içi sıcaklıkların 15 derece tutulması yükümlülüğünü yerine getirmeniz gerekmektedir..
Sınır değerin altında kalan daireler tespit edilebilmesine rağmen aradaki fark daire sahiplerine faturalandırılmamakta, bu konu üzerinde yaptırımlarınızı uygulamadığınız için, binada oturmayan daire sahiplerinin vanalarını tamamen kapatmasını özendirmektedir (Türk Ceza Kanunun 141. maddesine göre enerji hırsızlığı kapsamına girmektedir. Kaynak: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ekte mevcuttur)
Amacım işi mahkemelere taşıyıp, uğraşmak, sizi de bunlarla uğraştırmak değildir. Site yönetimi ile yüz yüze görüşmelerimde de bunu bildirdim. Ancak yasaya uygun olmayan ve adil olmayan, ödenmiş ve ödenecek fatura tutarların geri alınması için sadece hukuki yollar kalırsa bu hakkımdan da imtina etmeyeceğim.
Aşağıda XX Site yönetiminin YY Enerji yönetimi ile görüştüğüne, faturalarda bir düzenleme yapılmasının mümkün olmadığına dair göndermiş oldukları e-mail vardır. Ancak YY Enerji Yönetimi ile yaptığımız görüşmelerde, (telefon görüşmelerimiz YY şirketinde kayıt altındadır, kontrol edilebilir, tarih ve saat verebilirim), 15 derece ısıyı sağlamayan daireler için kanuna uygun olarak faturalandırma yapılmasının mümkün olduğunu, kanunda madde olması sebebiyle başka projelerde bunun uygulandığını, XX Site Yönetiminin kendilerine imzalı kaşeli bir yazı göndermesi gerektiğini belirtmişlerdir. Bu kadar kolay çözülebilecek bir konu için neden hukuka aykırı bir yol izleme çabasında olduğunuzu anlayabilmiş değilim.
MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK’TE yer alan 2 maddeye (aşağıda belirtilmiştir) dikkatinizi çekmek isterim.
MADDE 5 / (6) Merkezi sistemlerde ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklarının asgari 15 derece olacak şekilde ayarlanır
Madde 4, GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR
(1) bu yönetmelik hükümlerinin uygulanması hususunda
a- Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni vermeye yetkili idareler,
b- Yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri
c- Bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketleri
ç- Bina sahipleri
d- Bina yöneticileri veya bina yönetim kurulları
e- Enerji yöneticileri
f- Tasarım ve uygulamada görevli mimar ve mühendisler ile uygulayıcı yükleniciler ve imalatçılar
g- Binanın yapılmasında ve kullanımında görev alan müşavir, danışman, proje kontrol ve işletme yetkilileri,
GÖREVLİ, YETKİLİ VE SORUMLUDUR.
(2) Yönetmelik hükümlerine göre inşaa edilmemiş binalardan, projenin eksik veya hatalı olması veyahut Standartlara uygun olmaması halinde proje müellifleri; yapımın eksik veya hatalı olması veya Standartlara uygun olmaması halinde ise varsa yapı denetim kuruluşu ve müteahhit firma sorumludur. Sistemin uygun çalışmaması işletmeden kaynaklanıyor ise, bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi, yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri ve bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketleri doğrudan sorumlu olur.
Yönetmelikte açıkça belirtildiği üzere, MADDE 4te, yönetmelikteki hükümlerin uygulanması hususunda belirtilen kişi ve kurumlar GÖREVLİ, YETKİLİ VE SORUMLUDUR
Emsal davalarda aşağıdaki kanun ve yönetmeliklerinden faydalanılmış olup, özellikle 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunun 89.000TL cezaya varan ciddi yaptırımları olduğuna dikkat çekmek isterim. Bahsettiğim emsal davaların ise sadece ekte göndermiş olduğum YY enerji yönetiminin yayınladığı dava olmadığını zaten konuya hakim kişiler olarak sizler biliyorsunuzdur.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
Türk Ceza Kanunun 141 inci maddesi
02/03/1984 tarih ve 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu
23/06/1965 tarih ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu
18/04/2007 tarih ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu
07/11/2013 tarih ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu
(Mülga) Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından hazırlanan 14/04/2008 tarih ve 26847 mükerrer sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan Merkezî Isıtma ve Sıhhî Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhî Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik
05/12/2008 tarih ve 27075 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği
03/05/2006 tarih ve 26157 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Satış, Devir, İntikal, Kiraya Verme, Trampa, Sınırlı Ayni Hak Tesisi Ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale Yönetmeliği
Merhaba;
3 apartmandan oluşan ( toplamda 60 daire) bir sitede oturuyorum. Sitemizde merkezi sistem katı yakıtla ısınıyoruz. Bireysel doğalgaza geçiş...
Yazan: cakmus11 Forum: Mevzuata İlişkin Soru ve Talepler
Arkadaşlar forumlarda genel olarak hakimlerin takdir hakkından bahsedilmektedir. Benim sorum hakimlerin takdir hakkı değil, Medeni Kanun hükümlerinin...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku