+ Konuyu Yanıtla
1 den 5´e kadar toplam 5 ileti bulundu.
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Aug 2006
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı İşçi işe geç kalmayı alışkanlık haline getirdiyse?

    Öncelikle merhaba.
    Benim şöyle bir sorum vardı. Çalıştığım şirkette işçilerden biri ay içersinde sık sık işe geç gelmektedir. Ücretlerini saat ücreti olarak almaktadırlar ve ben ücretlerini hesaplarken yaptığım araştırmalarda ay içersinde toplam 30 dakikaya kadar olan işe geç kalmalar dikkate alınmayacağıyla alakalı uazılar buldum. Artı olarak bu işçiler bu işe geç kalmaları alışkanlık haline getirmiş bulunmakta, İşverenin bana verdiği talimat ücretten kesme cezası uygulamamdı (1 haftalık ücret kesmek gibi) bunun aldığım az biraz hukuk eğitiminden bildiğim kadarıyla yapamam. İhtar yazısı yazacağım, bağlı olduğu amiri tarafından işe geç gelindiği zamanlarda tutanak tutulmasını düşünüyorum ama işverenimiz için bunlar yeterli değilmi. İşçilerin bu tarz disiplin hülkümlerine uymadığı takdirde uygulayacağımız bir cezai müeyide var mıdır? ya da bildirimsiz tazminata hak kazanmadan işçinin sözleşmesini feshedebilir miyiz?



    Hukuki NET Güncel Haber

    İşçi işe geç kalmayı alışkanlık haline getirdiyse? konulu yargıtay kararı ara
    İşçi işe geç kalmayı alışkanlık haline getirdiyse? konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Jun 2006
    Nerede
    İstanbul / Beyoğlu
    İletiler
    3.411
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Ücret kesme cezası İş Kanunu'nun 38. maddesinde belirtilmiştir ve işçinin bir ayda 2 gündeliğinden fazla olamaz, kesilen bu para da işverenin kasasına değil, devlete gider. Bu nedenle düşüncenizde haklısınız.

    Yapılması gereken, alışkanlık haline gelmiş bu geç kalmalar sonrasında tutanak tutmak, işçinin yazılı savunmasını istemek ve uyarıda bulunmaktır. Suç ve ceza dengeli olmalıdır, bu nedenle birkaç kez geç kalma durumunda tazminatsız fesih, suç gözönüne alındığında ağır bir ceza olacaktır. Ancak bu geç kalmalar nedeniyle İş Kanunu 25/II-h ve ı maddelerine girebilecek ispatlanabilir durumlar (işin aksaması, işgüvenliğinin tehlikeye düşmesi vb.) sözkonusu ise bunun belgelendirilebilmesi durumunda 25/II'ye göre fesih hakkınızın saklı olduğunu düşünüyorum.

    Selamlar,

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Aug 2006
    Nerede
    Antalya, Merkez, Turkey.
    İletiler
    1.019
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    İşçiyle yaptığınız iş akdi veya varsa kendilerine yaptığınız çalışmanın şekline dair bildirimlerde (memorandumlar, iş/çalışma direktifleri gibi) bu konuya ilişkin düzenlemeler varsa; onları uygulamalısınız. Ayrıca; işyerinde sendika bulunuyorsa ve Toplu İş Sözleşmeleri yapılmışsa, burada da düzenlemler bulunabilir.

    Bu tür özel düzenlemelerde hüküm bulunması halinde, oradaki prosedürlerin (tutanak, ihtar, maaş kesme gibi) uygulanması gerekli. Ancak; eğer bu tür özel düzenlemeler yoksa, tutanaklar tutularak, tekrarı halinde ne müeyyide uygulanacağı açıkça bildirilmeli; tekrarı halinde de gereği yapılmalı ki; iş akdinin haklı nedenle feshi de (derhal ve tazminatsız), bunlardan biridir.

    Saygılarımla,

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Apr 2006
    Nerede
    İstanbul, Turkey.
    İletiler
    56
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    İşçiler ile yapılan iş sözleşmesi, var ise toplu sözleşmesi veya iç yönetmelik hükümleri uygulanabailir.

    İşçiler bir mazeretleri olmadan geç kalmayı alışkanlık haline getirmişler ise ve buna ait bir düzenlemede yok ise, geç kaldıkları sürenin ücreti ile hafta tatili ücretini kesebilirsiniz. Bunun için önceden bir uyarı yazıp bundan sonraki mazerete dayanmayan ve makul ölçüleri aşan gecikmelerde saat ücretinden kesinti yapılacağı ve ayrıca hafta tatili ücretinin de ödenmeyeceğini hatırlatırsanız elinizi güçlendirmiş olursunuz.

    Kolay gelsin

  6. #5
    Kayıt Tarihi
    Apr 2005
    Nerede
    Adana, Seyhan, Turkey.
    İletiler
    2.930
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    1)Geç kalmayı alışkanlık haline getiren işçinin geç kaldığı süreye ait ücretini kesmeniz normaldır. Çünkü genel kurak gereğince ücret bir iş karşılığıdır.
    2) Bu işçiye disiplin cezası da verebilirsiniz. Ancak disiplin cezaları genellikle toplu iş sözleşmeleri ya da işyeri iç yönetmeliklerinde düzenlenmektedir. Böyle bir düzenleme varsa disiplin cezası (uyerı, kınama, ücret kesme, kadene durdurma vs.) verilebilir.
    3) Devamsızlık nedeniyle bildirimsiz (hemen) ve tazminatsız son verebileceğiniz şeklindeki diğer arkadaşların görüşlerine katılamıyorum. Çünkü devamsızlık nedeniyle tazminatsız son verebilmek için 2 gün üst üste veya bir ay içinde toplam 3 gün işe gelmemesi gerekir. Örneğin her sabah yarım saatgeç gelmeyi alışkanlık haline getiren işçinin işine tazminatsız değil, ancak bildirimli (tazminatlı) olarak son verebilirsiniz.
    4) İşe geç gelmeyi alışkanlık haline getiren işçinin işine tazminatlı son vermede dahi (işçi iş güvencesi kapsamında ise) mutlaka fesihten önce savunmasını almanız gerekir. Savunma almazsanız bu işçi sırf bu sebepten işe iade davasını kazanarak sizi daha fazla meşgul edebilir ve size daha fazla külfet getirebilir.
    Kolay gelsin. Selamlar.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

işe geç kalma tutanağı

işe geç gelen personele ihtar

işçinin işe geç gelmeyi alışkanlık haline getirmesi

sürekli işe geç gelen personel

http:www.hukuki.netshowthread.php13427-isci-ise-gec-kalmayi-aliskanlik-haline-getirdiyse

geç gelen personele uyarı yazısı

ihtar cezası örneği

ise gec kalma tutanagi

işe geç kalma cezası

gec kalmaktan tutanak yemek

goreve gec gelen personelin savunmasiişe geç gelmede ücret kesintisiise en son gelen isciişe geç gelen personele para kesintisiişe bildirimsiz kaç gün gelince geç kalan personele tutanakişe geç kalma tazminatsız fesihişçiye tutanakher gun ise gec kalmakişe geç gelmekişe geç geldiğim için ücretim kesilir miişci icin işe geç gelme tutanagıtutanak örnegim ise geç gelinceişe geç gelme cezasıişe geç kalma rapor tutulması
Forum

Benzer Konular :

  1. Notere gitmek mutlaka gerekli mi, yoksa noter bir alışkanlık mı?
    Bu soruyu hangi foruma yazsam bilemedim, öyleyse buraya yerleştirdim. günlerden beri aklımda bir soru var: Türkiye'de her şey noter üzerinden...
    Yazan: 1.turgut Forum: Diğer Hukuki Sorular
    Yanıt: 10
    Son İleti: 07-06-2016, 18:48:39
  2. Sigortasız İşçi Çalıştırma ve İşçi Aleyhinde Sözleşme Yapma Hakkında Bilgi
    İyi günler, Benim bilgi almak istediğim birkaç soru var. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler. Ben Şubat ayı içerisinde eğitim...
    Yazan: Busraaa Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 6
    Son İleti: 12-06-2015, 19:04:30
  3. Borçlanıp ödememeyi alışkanlık haline getirmek
    ;)slm. arkadaşlar ben emniyet genel müdürlüğü taşra teşkilatında görev yapan bir mensubuyum. bu sene ocak ayı içerisinde kredi kartı borcumu...
    Yazan: ank99 Forum: İdare Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 01-12-2011, 21:25:01
  4. Şikayet etmeyi sürekli alışkanlık haline getirdiler !
    3 Haziran 2010 tarihinde annemin bir şahitliğinden dolayı olmadık hakaretlere maruz kaldık. Bize ağıza alınmayacak küfürler ve belden aşağı...
    Yazan: yigitemir Forum: Ceza Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 10-10-2011, 12:08:55
  5. Alışkanlık mı, sevgi mi?
    Evleneli 20 yıl olmuştu... 15 yaşında bir oğlu, 10 yaşında da bir kızı vardı. Eşiyle iş yerinde tanışmışlar, birbirlerine aşık olmuşlar ve iki yıl...
    Yazan: esin_28 Forum: Üyelerimizin Edebi Yazıları
    Yanıt: 0
    Son İleti: 03-12-2007, 19:01:47

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.