Son zamanlarda gerçekleşen tutuklamalar sebebiyle artan tutuklu sayısı 42.000 i, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü toplam sayısı ise 197.000 i aşmıştır. 22 Şubat tarihinde resmi gazetede Adalet Bakanlığınca yayınlanan ''Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'' uyarınca, mevcut yönetmelikte değişiklikler yapılarak, mevcut kapalı cezaevleri boşaltılması doğrultusunda adım atılmıştır.
Sözkonusu yönetmelik 5 maddeden oluşmaktadır. Bu yazımda maddeleri genel olarak inceleyerek, naçizane yorumumu kaleme alacağım.
Madde 1 - 2/9/2012 tarihli ve 28399 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “cezalarının” ibaresi “cezaları on yıldan az olanlar bir ayını, on yıl ve yukarı olanlar ise” olarak değiştirilmiştir.
Yönetmeliğin birinci maddesi hükmü uyarınca değişen 6 ıncı maddenin a bendi ''..Toplam cezaları on yıldan az olanlar bir ayını, on yıl ve yukarı olanlar ise onda birini kurumlarda infaz edip, iyi hâlli olan ve koşullu salıverilme tarihine yedi yıl veya daha az süre kalanlar,..'' şeklini almıştır.
Söz konusu değişiklik ile, eski yönetmelik hükmünce hükümlüler cezalarının beşte birini ilgili kurumlarda infaz ettikleri halde, diğer şartları yerine getirmek şartıyla açık ceza infaz kurumuna ayrılabiliyorlarken, yeni yönetmelik ile cezaları on yıldan az olan hükümlüler cezalarının 1 ayını, 10 yıldan fazla olanlar ise onda birini ilgili kurumda infaz ettikleri halde, diğer şartlar ile birlikte açık ceza infaz kurumuna ayrılabileceklerdir.
MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“c) Haklarında iyi hal kararı verilse bile, 5275 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde sayılan eylemlerden dolayı toplam beş ve daha fazla hücreye koyma cezası alıp, son hücreye koyma cezasının kaldırılması üzerinden bir yıl geçmemiş olanlar,”
Yönetmeliğin ikinci maddesi hükmü uyarınca Açık Ceza İnfaz Kurumuna Ayrılamayacak Hükümlüler başlıklı 8 inci madde birinci fıkra (c) bendinde ki ''Haklarında iyi hâl kararı verilse bile, 5275 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde sayılan eylemlerden dolayı toplam üç kez hücreye koyma cezası alanlar,'' ibaresi, ''Haklarında iyi hal kararı verilse bile, 5275 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde sayılan eylemlerden dolayı toplam beş ve daha fazla hücreye koyma cezası alıp, son hücreye koyma cezasının kaldırılması üzerinden bir yıl geçmemiş olanlar,'' olarak değiştirilmiştir.
Söz konusu değişiklik ile, eski yönetmelik hükmünce ilgili maddede sayılan eylemlerden dolayı 3 kez disiplin cezası alan hükümlüler açık ceza infaz kurumuna ayrılamıyorken, yeni yönetmelik ile söz konusu ayrılma yasağı disiplin cezası sınırı 5 ve üzerine çıkarılmıştır. Bununla birlikte, toplamda 5 kez disiplin cezası alan hükümlülerin de, son disiplin cezasının kaldırılmasının ardından bir yılın geçmesi ile, açık ceza infaz kurumuna ayrılabilmeleri mümkün kılınmıştır.
MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Açık kurumda cezası infaz edilmekte iken; firar suçu hariç kınama dışında disiplin cezası verilmek suretiyle kapalı kuruma iade edilenler disiplin cezasının kaldırılma tarihinden itibaren, Yönetmelikte aranan diğer şartlara uyduğu takdirde açık kuruma ayrılabilir.”
“(2) Açık kurumda cezası infaz edilmekte iken ilk kez firar edip yakalanan ve hücreye koyma disiplin cezası verilmek suretiyle kapalı kuruma iade edilen hükümlüler, disiplin cezasının kaldırılmasından itibaren Yönetmelikte aranan diğer şartlara uyduğu ve bir daha firar etmeyeceği değerlendirildiği takdirde açık kuruma ayrılabilir. Açık kurumdan ikinci kez firar eden hükümlüler hakkında ise bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi hükmü uygulanır.”
Yönetmeliğin üçüncü maddesi hükmü uyarınca, Yeniden Açık Kuruma Ayrılma başlıklı 13 üncü maddenin birinci fıkrasında ki ''Açık kurumda cezası infaz edilmekte iken; firar suçu hariç kınama dışında disiplin cezası verilmek suretiyle kapalı kuruma bir defa iade edilenler disiplin cezasının kaldırılma tarihinden itibaren altı ay, birden fazla iade edilenler ise disiplin cezasının kaldırılma tarihinden itibaren bir yıl geçtikten sonra açık kuruma ayrılabilir.'' ibaresi ve ikinci fıkrasında ki ''Açık kurumda cezası infaz edilmekte iken ilk kez firar edip yakalanan ve hücreye koyma disiplin cezası verilmek suretiyle kapalı kuruma iade edilen hükümlüler, disiplin cezasının kaldırılmasından itibaren bir yıl geçtikten sonra açık kuruma ayrılabilir. Açık kurumdan ikinci kez firar eden hükümlüler hakkında ise bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi hükmü uygulanır.'' ibareleri maddede belirtildiği şekilde değiştirilmiştir.
Söz konusu değişiklikle, firar suçu dışında disiplin cezası verilerek kapalı kuruma iade edilen hükümlüler, disiplin cezasının kaldırılmasını takiben 6 ay sonra, birden fazla iade edilenler ise disiplin cezasının kaldırılmasını takiben 1 yıl sonra açık ceza infaz kurumuna ayrılabiliyorken; yönetmelikteki diğer şartlara uyulması halinde disiplin cezasının kaldırılması ile açık ceza infaz kurumuna ayrılabilmektedir. Bununla birlikte ikinci fıkrada yapılan değişiklikle ise, açık ceza infaz kurumunda iken ilk kez firar eden hükümlüler, disiplin cezasının kaldırılmasını takiben 1 yıl sonra açık ceza infaz kurumuna ayrılabiliyorken, söz konusu bir yıllık süre kaldırılarak diğer şartların gerçekleşmesi halinde doğrudan açık ceza infaz kurumuna ayrılabilmelerine olanak sağlanmıştır.
MADDE 4 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Söz konusu değişiklik 22.02.2017 tarihi itibariyle resmi gazetede yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir.
MADDE 5 - Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.
Yazımın başında da belirttiğim üzere, cezaevlerinin doluluğu gibi zorlayıcı sebeplerin mevcudiyeti halinde siyasi irade, iş bu yönetmelik gibi söz konusu infazları kolaylaştırma yönünde düzenleme yapmaya mecbur kalabilmektedir. Esasen bu tür düzenlemelerde net bir mantık aramak yerine, günün ihtiyaçları düşünülerek çözüm yolları belirlenip uygulanmalı ve uygulanmaktadır. Bu kapsamda zannımca eşitlik ve adalet ilkelerinden uzaklaşmamak kaydıyla yapılan bu tür düzenlemelerin sakıncası yoktur.
Bir yakınım 2005 ten once isledigi bir suc yuzunden 4 yıl hapis cezası aldı yatarı 18 ay
daha onceden 40 gunluk yatmıslıgı var sucunu hatırlamıyorum...
Açık Cezaevine ayrılma şartları ve kriterleri ilgili yönetmelikte (alıntıda) net olarak belirtilmiştir şimdi burada anlamaya çalıştığım husus ilgili...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku