8 ay süren evliliğim bittikten 6 ay sonra kızım doğdu. Babası hiç bir şekilde görmek için bir girişimde bulunmadı. Sadece beni tehdit etmek için belki ben de çocuğumu isterim dedi. Kızım erken doğdu ve 2 ay yoğun bakımda kaldı. Hastaneye hiç gelmedi ve hiç bir şekilde bakımı konusunda maddi ya da manevi yardım teklif etmedi. Üstüne bir de bana bıraktığı borçları ödedim ve ödüyorum. Bebeğimin velayeti için velayet davası açmam gerekiyor mu?
Ayrıca kızımın benim soyadımı kullanabilmesi mümkün mü?
Cevap: Boşanmadan sonra doğan çocuğun velayeti ve soyadı
dilektopcu rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
8 ay süren evliliğim bittikten 6 ay sonra kızım doğdu. Babası hiç bir şekilde görmek için bir girişimde bulunmadı. Sadece beni tehdit etmek için belki ben de çocuğumu isterim dedi. Kızım erken doğdu ve 2 ay yoğun bakımda kaldı. Hastaneye hiç gelmedi ve hiç bir şekilde bakımı konusunda maddi ya da manevi yardım teklif etmedi. Üstüne bir de bana bıraktığı borçları ödedim ve ödüyorum. Bebeğimin velayeti için velayet davası açmam gerekiyor mu?
Ayrıca kızımın benim soyadımı kullanabilmesi mümkün mü?
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2006/20405
K. 2006/17343
T. 11.12.2006
• BOŞANMA ( Kesinleşen Karardan 3 Ay Sonra Doğan Küçük - Velayetinin Düzenlenmesi Gereği/Evlilik Dışı Çocuk Kabul Edilerek Velayetin Anaya Ait Olduğunun Kabulünün Usul ve Yasaya Aykırılığı )
• EVLİLİĞİN SONA ERMESİNDEN BAŞLAYARAK 300 GÜN İÇİNDE DOĞAN ÇOCUK ( Evlilik Dışı Çocuk Kabul Edilerek Velayetin Anaya Ait Olduğunun Kabulünün Usul ve Yasaya Aykırılığı - Velayetinin Düzenlenmesi Gereği )
• VELAYET ( Evliliğin Sona Ermesinden Başlayarak 300 Gün İçinde Doğan Çocuğun Babasının Koca Olduğu - Evlilik Dışı Çocuk Kabul Edilerek Velayetin Anaya Ait Olduğunun Kabulünün Usul ve Yasaya Aykırılığı )
4721/m. 285/1
ÖZET : Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır.Taraflar 02.06.2000 tarihinde kesinleşen karar ile boşanmış olup küçük 28.08.2000 tarihinde doğmuş olduğu anlaşılmakla velayeti askıdadır. Küçüğün velayetinin düzenlenmesi konusunda bir karar verilmesi gerekirken evlilik dışı çocuk kabul edilerek velayetin anaya ait olduğunun kabulü usul ve yasaya aykırıdır.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle duruşma için tayin olunan 19.09.2006 günü taraflar tebligata rağmen gelmediler. İşin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır. ( TMK. m.285/1 )
Taraflar 02.06.2000 tarihinde kesinleşen karar ile boşanmış olup küçük Sinem'in 28.08.2000 tarihinde doğmuş olduğu anlaşılmakla velayeti askıdadır.
Küçük Sinem'in velayetinin düzenlenmesi konusunda bir karar verilmesi gerekirken evlilik dışı çocuk kabul edilerek velayetin anaya ait olduğunun kabulü usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11.12.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2004/2185
K. 2004/3013
T. 10.3.2004
• BABALIK DAVASI ( Evliliği Sırasında Doğan Çocuk - Baba Tarafından Soybağı Reddedilmeden Anne Tarafından Veli Sıfatıyla Açılamayacağı )
• EVLİLİK SIRASINDA DOĞAN ÇOCUK ( Baba Tarafından Soybağı Reddedilmeden Anne Tarafından Veli Sıfatıyla Babalık Davası Açılamayacağı )
• SOYBAĞININ REDDİ ( Evliliği Sırasında Doğan Çocuk - Baba Tarafından Reddedilmeden Anne Tarafından Veli Sıfatıyla Babalık Davası Açılamayacağı )
4721/m. 285
ÖZET : Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır. Bu durum karşısında babalık davasının, baba tarafından soybağı reddedilmeden, anne tarafından veli sıfatıyla açılması olanaklı değildir. Mahkemece, baba tarafından soybağının reddedildiğine ilişkin karar getirmek üzere davacıya önel verilmesi gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : İddiaya göre küçük S. davacının Günter S. isimli şahısla evliliği sırasında dünyaya gelmiştir. Türk Medeni Kanunu'nun 285. maddesi gereğince evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır. Bu durum karşısında davanın baba tarafından soybağı reddedilmeden anne tarafından veli sıfatıyla açılması olanaklı değildir. Mahkemece bu konuda karar getirmek üzere davacıya önel verilmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün açıklanan nedenle BOZULMASINA, bozma kapsamına göre sair hususların şimdilik incelenmesine yer olmadığına, 10.03.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın üyemiz , boşanmış olan tarafların boşanmadan itibaren 300 gün içerisinde kadının doğum yapması üzerine, söz konusu çocuk, yine babanın nüfusuna kayıt olunur. Yani evlilik sürecindeymiş gibi bir durumun varlığı söz konusudur. Babanın söz konusu çocuğu reddetmediği sürece evlilik ürünü çocuk kabul edilir.
söz konusu süreden sonra meydana gelen doğumlarda, çocuk, evlikil dışı doğmuş gibi kabul edilir ve babalık davası açılması gerekir.
Boşanma sonrası ancek 300 gün içinde doğan çocuğun velayeti, evlilik ürünü olarak kabul edilen çocuk olduğu karinesiyle, velayeti askıda sayılacaktır. Buna yönelik mahkeme tarafından boşanma sürecinde bekletici mesele yapılmadan verilen karar var ise, velayetin tesisisi yoluna gidilmesi ve bunun için de dava açılması gerekmektedir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Saygılarımla
Konu by_fatih tarafından (16-01-2017 Saat 16:04:58 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: eksik mesaj
avukatlık mesleğine mensup olmadığımı, sitede yapmış olduğum cevap niteliğindeki yorumlar şahsi araştırmalar sonucunda elde edilmiş bilgiler olduğunu ilanen belirtmek isterim.
Cevap: Boşanmadan sonra doğan çocuğun velayeti ve soyadı
Bir soruda benden olsun. Benim boşanma davamdan 10 gün önce çocuk doğacak. Eşim kendi soyadını verebilirmi. Yoksa kanunda illa babasının soyadını alır diye bir madde varmı ?
Cevap: Boşanmadan sonra doğan çocuğun velayeti ve soyadı
kd.demirkol rumuzlu üyeden alıntı
Bir soruda benden olsun. Benim boşanma davamdan 10 gün önce çocuk doğacak. Eşim kendi soyadını verebilirmi. Yoksa kanunda illa babasının soyadını alır diye bir madde varmı ?
Boşanma Davası Kesinleşene Kadar Eşler Sadakatle yükümlüdür.
Sizin sorunuzu tam anlayamadım
Boşanma Davanız Kesinleşmeden Başka Birisinden çocuk sahibi olduğunuz zaman Çocuğun Babası kimse onun Nüfusuna geçer düşüncesindeyim.
Sayın Fatihin vermiş olduğu Yargıtay Kararları Boşanma süreci ve Boşanma Kararından 300 gün İçinde doğan çocuğun Velayeti
Cevap: Boşanmadan sonra doğan çocuğun velayeti ve soyadı
Hocam şöyle açıklayayım. Eşim 7 haftalık hamileyken ailesinin evinde bana pusu kuruldu. Mahkemeye verdik. Hem ceza hem boşanma davası. Tam 41 gün iş görmez raporum var. Eşim çocuğu aldırmayacağını beyan etti. Aldırmadıda. Malum FETO/PDY yüzünden davaların günü hayli gecikti. Şimdi martın 9 veya 10 unda çocuk doğacak. Bizim duruşmamız ise Mart 21 de. Eşim çocuğun soyadını kendi soyadı olarak çıkartabilirmi? yoksa ille babanın soyadını alacak diye bir karar varmı?
Cevap: Boşanmadan sonra doğan çocuğun velayeti ve soyadı
Evlilik içinde doğan çocuğun annesinin soyadını alabilmesi için istisnai gerekçeler gerekir. Aşağıdaki yargıtay kararları da sırf boşanma nedeniyle çocuğun ananın soyadını alamayacağını söylemektedir. Boşanma davası kesinleşene kadar doğan çocuğun da evlilik içinde doğduğu aşikardır.
Hatta, TMK 285/1'deki babalık karinesine göre "Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası koca" olduğu için iddet içinde doğan çocuk da babanın soyadını almalıdır.
Elbette ki, babanın çocuğa karşı yükümlülüklerini yerine getirmemesi, ahlaksız hayat sürmesi, suç işlemeyi alışkanlık haline getirmesi gibi gerekçelerle soyadı değişikliği dava edilebilir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Esas: 2013/18-464, Karar: 2013/1698
Evlilik içinde doğan; diğer bir deyişle annesi ile babası evli olan bir çocuk erginliğe erişinceye kadar babanın soyadını taşımakla yükümlüdür; erginliğe eriştikten sonra haklı sebep varsa soyadını değiştirmek üzere dava açma yoluna gidebilir. Somut olayda da, taraflar sonradan boşanmış olsalar da soyadı değiştirilmek istenilen küçük, evlilik içinde doğmuştur. Bu nedenle küçük, ergin oluncaya kadar babanın soyadını taşıması gerekir.
Yargıtay 18.Hukuk Dairesi 2012/7465 Esas 2012/9057 Karar
Boşanma veya ölüm üzerine velayetin annede olması soyadında herhangi bir değişikliğe neden olamaz. Ananın açtığı soyadı değişliği davasının reddi gerekir.
Yargıtay 18.Hukuk Dairesi 2012/12892 Esas 2012/14110 Karar
Boşanma veya ölüm üzerine velayetin annede olması soyadında herhangi bir değişikliğe neden olamaz. Ananın açtığı davanın reddi gerekir.
Yargıtay 18. HD 2008/11663 E, 2009/1466 K
Boşanma veya evliliğin feshi durmlarında çocuğun velayeti anneye bırakılmış bile olsa,Soyadı Kanunu ve MK madde 321 gereği babanın soyadını alır.Çocuk babanın soyadını, ergin olup soyadı değişikliği isteminde bulunacağı zamana kadar taşımak zorundadır.
Anayasa Mahkemesi 2005/114 Esas 2009/105 Karar
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesinin 1-"Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin..." ibaresi Anayasa'ya aykırı değildir. 2-"...evli değil ise ananın...." ibaresi Anayasa'ya aykırı olduğundan iptali gerekir.
Evlilik dışı doğan,babasının noter aracılığı ile tanıdığı 17 yaşında bir kızım var.Çocuk doğumundan itibaren benimle yaşıyor,babası maddi ,manevi hiç...
6 sene önce evlendim. 1 yıl içinde boşandık ama boşanma davasına ve mahkemeye ben hiç gitmeden hakim boşamış bizi. Ben o dönemde hamile idim ve başka...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku