Bilindiği gibi lisans ve yüksek lisans eğitimleri Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen yönetmeliklerle yürütülmektedir. Bende bu yönetmeliklerinden birinin mağduruyum.
2000 yılında ODTÜ kimya öğretmenliği bölümüne başladım ve 2008 yılında ortaöğretim fen ve matematik alanları eğitimi kimya öğretmenliği tazsiz yüksek lisans diploması alarak mezun oldum. Burada altını çizmek istedeğim nokta bir lisans diplomam yok direkt yüksek lisans diploması.

Yüksek öğretim kurumunun (YÖK) Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği “Ortaöğretim Alanların Öğretmenlerinin Yetiştirilmesine Yönelik Programlar EK-MADDE 1” de şu şekilde yazılmakta.
(yeni olanda kaldırılmış)
Otaöğretim Alan Öğretmenlerinin Yetiştirilmesine Yönelik Programlar
EK MADDE 1- (Değişik:RG-26/03/1997-22945)
Ortaöğretim alan öğretmenlerinin yetiştirilmesi amacına yönelik olarak iki tür program düzenlenebilir:
a)Birleştirilmiş Lisans artı Tezsiz Yüksek Lisans Programı:
İlgili alanın bulunduğu fakülte (alan fakültesi) ile eğitim fakülteleri ve ilgili enstitü anabilim dallarınca ortak yürütülen birleştirilmiş lisans artı tezsiz yüksek lisans programları düzenlenir. Bu programların lisans kademesindeki öğrenciler ilk yedi yarıyıldaki derslerini alan fakültesinden alırlar. Bu derslerin tümünü başarı ile tamamlayan öğrenciler lisans kademesinin son yarıyılında o alanın nasıl öğretileceğini kapsayan ders ve uygulamalarını eğitim fakültesinden alırlar ve bunları da başarı ile tamamlayan öğrencilere o alanın adını ana dal, eğitimi de yan dal olarak belirten lisans diploması verilir.
(Değişik paragraf: RG-25/07/2003-25179) Lisans kademesini tamamlayan öğrenciler ilgili enstitüye bağlı bir enstitü anabilim dalı olarak yürütülen tezsiz yüksek lisans kademesine doğrudan geçirilirler. Lisansüstü kademe iki yarı yıla eşdeğer bir süre içinde mezuniyet için öngörülen tüm şartlerı tamamlayan öğrencilere ilgili alan öğretmenliğinin adını taşıyan yüksek lisans diploması verilir.
b) Tezsiz Yüksek Lisans Programı:
(Değişik paragraf: RG-25/07/2003-25179) Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen programlardan lisans diploması almış öğrencileri; lisans diploması almış oldukları programda ilgili ortaöğretim alanında öğretmen olarak yetiştirmek amacıyla üç yarıyıla eşdeğer bir süreyi kapsayan tezsiz yüksek lisans programları düzenlenir. Bu tür yüksek lisans programlarına, usul ve esasları Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen sınavla öğrenci seçilir ve yerleştirilir.
Ortaöğretim alan öğretmenlerinin yetiştirilmesi amacı ile düzenlenen birleştirilmiş lisans artı tezsiz yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans programlarına ilişkin giriş ve mezuniyet şartları ile bu programların yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar Üniversitelerarası Kurulun görüşü alınarak Yükseköğretim Kurulunca tespit edilir.

Eğitimim sırasında kimya bölümü ile aynı dersleri aynı sınıflarda aynı kodlu olarak aldık. Hatta o dönem tek fark bizden farklı olarak almış oldukları 2 kredi inorganic chemistry labıydı. Yani aynı dersleri alıp tamamlayıp üzerine yüksek lisans gibi eğitim derslerini aldık.

İş hayatına atıldığımda ise ne kimya ne öğretmenlikle ilgili bir işte çalışmaktayım. Ama sektör değiştirmek istiyorum. Özelliklede İş güvenliği üzerine çalışmalar yapma istiyorum ama başvuramıyorum neden? kimya değilde öğretmenliği mezunuyum.

İsteğim mevzuata göre kimya diploması almak.

ODTÜ'ye vermiş olduğum dilekçede ise fakülte görüşü ile olumsuz cevap vermekteler. Kanun, yönetmelik veya yönerge gibi bir dayanakları yok.

Ne yapmam gerekli sizce? İzlemem gereken yol ne olmalı.?