+ Konuyu Yanıtla
1 den 9´e kadar toplam 9 ileti bulundu.

Konu: İkinci el araç satışının iptali mümkün mü?

İkinci el araç satışının iptali mümkün mü? Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    Ankara
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı İkinci el araç satışının iptali mümkün mü?

09.09.2016 tarihinde Sahibinden.com sitesi üzerinden 320340564 ilan numaralı 16 DU 16.. plakalı 2014 Model Ducati Multistrada S’i U... Motor Eğitim ltd şti aracılığı ile E.l A. Z.’dan noter satışı ile satın aldım. Satın aldığım araç ile ilgili olarak ilan sitesinde de belirtildiği gibi servis bakımlı olduğu herhangi bir hata ve sıkıntısı olmadığı bilgisi tarafıma da aktarılmıştır. İlgili aracın satışında sahibi olduğum 2014 Model Yamaha Süper Tenere XTZ ZE modeli motosiklet ve üzerine para verdim. Para ödemesi U .Motor Eğitim ltd şti adına V. U. hesabına yapılmıştır.

Satıştan sadece 2 Gün sonra 11.09.2016 Tarihinde beraberimde oğlumla ve 4 motorcu arkadaşımla Ankara istikametinden Bolu yönüne doğru seyahat halinde iken Gerede ilçesi mevkiinde motorun zincirinin kırılması sonucu ölümle burun buruna geldik. Zincirin kopması ile motor bloğuna hasar vermesi sonucu çıkan yağ yere akmaya ve yoğun duman çıkmasına sebebiyet vermiştir. Zorlukla otobanın emniyet şeridine çekerek güvenli bir şekilde durmayı başardım.

Olayın gerçeklemesi sonucunda Motorun satışını yürüten ve bakımlarını yaptığı iddaa edilen U. Motor Eğitim ltd şti yetklisi V. U.’ı saat 14:59 da arayarak durumu bildirdim. Kendisi çekici ile irtibat kurarak bana yönlendirdiğini bildirdi. Çekiciye saat 15:24 te konum bilgisi gönderilerek çekicinin olay yerine intikali beklenmiştir. Çekicinin gelmesi sonucu hasarlı motor çekiciye yüklenerek U. Motor Eğitim ltd şti ye saat 18:00 civarında teslim edilmiştir.
    Motorun teslimi sırasında U. Motor Eğitim ltd şti yetkilisi V.U. ve ilgili firma Ustası tarafından Motorun Zincirin ömrünü tamamladıklarını bildiklerini bu bilgiyi ruhsat sahibi E. A. Z.’a bildirdiklerini ancak bana iletmeyi unuttuklarını ifade etmişlerdir. Bu sözlü ifade yanımda bulunan K. A., A. O. Ş., O. Ö. ve oğlum T. M. K.’ın yanında yapılmıştır.

İlgili Motor zincir tahrikli bir aktarmaya sahip olması sebebiyle zincir motor üzerinde bulunan en kritik parçalardan biridir. Kopan zincir, motor bloğuna değilde bana veya artçı olarak arkamda bulunan oğluma çarparak bizi ölümümüze sebebiyet verebilirdi. Hatta bu parça koparken diğer seyahat halindeki araçlara çarparak onların da ölümcül tehlikeyle karşılaşmalarına, zincirleme trafik kazasına dahi sebep olabilirdi.

U. Motor Eğitim ltd şti tarafından satışı takip edilen ve bakımları yapıldığı söylenen mal bu nedenle ayıplı mal statüsündedir. Bu sebeplerden dolayı 09.09.2016 tarihinde takas + para olarak yapılan alışverişin iptali, takasta kullanmış olduğum 54 E 33.. plakalı aracımın ve üzerine verdiğim paranın tarafıma teslim edilmesini, 06 DU 16.. plakalı motorun eski sahibi E. A. Z.’a verilmesini talep ediyorum.

Hukuki NET Güncel Haber

İkinci el araç satışının iptali mümkün mü? konulu yargıtay kararı ara
    İkinci el araç satışının iptali mümkün mü? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    845
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: İkinci el araç satışının iptali mümkün mü?

Şimdi burada anlayamadığım şey şu. Siz motoru kimden aldınız? Eğer bir başka tüketiciden aldıysanız 6098, bir şirketten aldıysanız 6502 geçerlidir. Bu duruma göre haklarınız değişir.

Nerede
    Ankara
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Noter satışını ilgili motorun sahibinden aldım ancak tüm görüşmeler hatta para transferi Ducati Ankara Yetkili servisi aracılığı ile yapılmıştır.

İletiler
    4.436
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Ayıplı mal kavramı ikinci el ve sıfır ürünlerde farklılık göstermektedir.Bu firma size mekanik bir garanti verdiyse ilgili ürünü ücretsiz tamir etmelidir.Onun dışında her ne kadar kendinizce haklı dahi olsanız bizim kanunlarımız çerçevesinde ikinci el bu ürünü karşı tarafın istemediği halde iade alması pek kolay olmayacaktır.İkinci el ürünler fiyatları makul olmakla beraber belli riskler barındırmaktadır.Bu ürün ikinci el değil sıfır garantili bir ürün dahi olsaydı gene garanti kapsamında tamir görecek, hatası giderilecekti.

Zincir fırlayabilirdi, motor patlayabilirdi, zincirleme kaza olabilirdi şeklinde olmamış şeylerin ceza hukukumuzda da tazminat hukukumuzda da hiç bir yeri yoktur.Karşı taraf kabul eder bir uzlaşma yoluna giderse işiniz daha kolay olur.Onun dışında hukuki bir yola girecekseniz bir avukatla çalışmalı, davanın kaybı durumunda avukat masrafları, bilirkişi masrafları karşı vekalet ücretleri gibi yükleri göze almalısınız.Dediğim gibi kendinizce haklı olsanız dahi ikinci el ürünler için genel çerçevede de düşünüldüğünde durum bu şekilde yürüyecektir.Kolay gelsin.

Nerede
    Ankara
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Engin bey cevabınız için teşekkür ederim.

Ancak aracın zincirinin seyahat esnasında kırılması sonucunda kırılan zincir aracın motor bloğunda ve şasesinde pek çok parçaya zarar vermiştir. Olay sonrası aracın durumu gösterir durum bilgisi fotoğraflandırılmış ve video kaydına alınmıştır. Bu dudumda meydana gelen hasar kim tarafından karşılanacaktır.

Ayrıca yetkili servis bakımlı olduğu bir sonraki bakıma kadar her hangibir bakıma ihtiyaç duymadığı hem satış ilanında mevcuttur, sözel olarak ta tarafıma iletilmiştir.

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    845
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Aracılık sistemini tam olarak anlamıyorum. Mal, bir tek sahibinden satın alınır. Şimdi şöyle ki, eğer bu bir üretim ayıbı ise, motoru imal/ithal eden ya da satan firmalara karşı şikayetçi olabilirsiniz. Ancak üretim ayıbı olarak değerlendirilecek bir durum yoksa (ya da ürünün piyasaya sürülmesinin üzerinden tam 2 yıl geçtiyse) o zaman muhattabınız size malı satan kişidir.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda ilgili kısım şöyle ele alınır:

Madde 219
    Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur.
    Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.

Bence durum yukarıdaki maddeye uymaktadır.

MADDE 223- Alıcı, devraldığı satılanın durumunu işlerin olağan akışına göre imkân bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satılanda satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse, bunu uygun bir süre içinde ona bildirmek zorundadır.
    Alıcı gözden geçirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal ederse, satılanı kabul etmiş sayılır. Ancak, satılanda olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak bir ayıp bulunması hâlinde, bu hüküm uygulanmaz. Bu tür bir ayıbın bulunduğu sonradan anlaşılırsa, hemen satıcıya bildirilmelidir; bildirilmezse satılan bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır.

Hak kaybına uğramamanız açısından ürünü size satan kişiye durumu bildirip, ihtarname çekerek satıştan dönmek istediğinizi belirtin.

Nerede
    Ankara
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Forumun başında yazmış olduğum metni noterden gönderdem ihtar sayılır mı. Yoksa avukat aracılığı ile mi ihtar çekmek mantık lı

- - - Updated - - -

Yanıt için teşekkürler CanCi ihtar çekmem için notere forumun başında yazılı metni kullanabilir miyim? Avukat aracılığı ile ihtar çektirmek daha mı uygun olur.

selamlar
    Alıntı CanCi rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Aracılık sistemini tam olarak anlamıyorum. Mal, bir tek sahibinden satın alınır. Şimdi şöyle ki, eğer bu bir üretim ayıbı ise, motoru imal/ithal eden ya da satan firmalara karşı şikayetçi olabilirsiniz. Ancak üretim ayıbı olarak değerlendirilecek bir durum yoksa (ya da ürünün piyasaya sürülmesinin üzerinden tam 2 yıl geçtiyse) o zaman muhattabınız size malı satan kişidir.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda ilgili kısım şöyle ele alınır:

Madde 219
    Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur.
    Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.

Bence durum yukarıdaki maddeye uymaktadır.

MADDE 223- Alıcı, devraldığı satılanın durumunu işlerin olağan akışına göre imkân bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satılanda satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse, bunu uygun bir süre içinde ona bildirmek zorundadır.
    Alıcı gözden geçirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal ederse, satılanı kabul etmiş sayılır. Ancak, satılanda olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak bir ayıp bulunması hâlinde, bu hüküm uygulanmaz. Bu tür bir ayıbın bulunduğu sonradan anlaşılırsa, hemen satıcıya bildirilmelidir; bildirilmezse satılan bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır.

Hak kaybına uğramamanız açısından ürünü size satan kişiye durumu bildirip, ihtarname çekerek satıştan dönmek istediğinizi belirtin.

Nerede
    Ankara
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhaba öncelikle yardımız için öncelikle teşekkür ederim.

Konuyu kısaca özetleyecek olursam 9 Eylül 2016 tarihinde sahibinden.com da gördüğüm ilan için ilgili yetkili servisle iletişime geçtim. Kendi kullandığım motosiklet ve üzerine 5500 TL olarak satışta anlaştık. Noter satışı için gittiğimde ise asıl sahibinin başkası olduğunu ve kendisinin beni noterde beklediği söylendi. Bunun üzerine saat 17.10 sularında ruhsat sahibi ile karşıklı olarak motosikletlerimizin satışını yaptık ben daha öncesinde 5.500 TL lik ödemeyi yetkili servis ULUSAN LTD. ŞTDİ sahibinin kişisel hesabına yaptım.

İlan bilgilerinde motorun kesinlikle hatasız ve sorunsuz, bir sonraki bakımına kadar bakım ihtiyacı olmadığı belirtilmiştir.

Sonrasında 193 km kullandığım motosiklet zincir kırılması sonucu az kalsın oğlum ve benim canıma mal oluyordu. Sonrasında ULUSAN Motor yetkilisi ve ustası motorun teslimi sırasında zincirin bitmek üzerinde olduğunu bildiklerini ve eski sahibine bu durumu bildirdikleri iş yoğunluğu sebebiyle bana bildirmeyi unuttuklarını söylediler. Hasar için şirket, eski ruhsat sahibi ve benim ortak olarak karşılamamız gerektiğini savunmuşlardır.

Ben sözleşmeden dönme hakkımı kullanmak istediğim gibi süreç uzaması durumunda maddi manevi tazminat hakkım olabilir mi?

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    845
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın fkarakas,

İhtarnamede esas, karşı tarafın kanuni yükümlülüğünü ve sizin ondan talebinizi doğru bir şekilde anlamasıdır. Durumu izah eden, çok detaylara sapmayan ve talebinizi bildiren bir yazı yazıp noterden keşide edebilirsiniz. İnternette pek çok "ayıplı mal ihtarnamesi" diye geçen örnekleri vardır.

Eğer servis zincirde problem olduğunu biliyorsa ve bunu size söylemeyi ihmal ediyorsa, hem, hem sizin hem de başkalarının canını ve malını riske atıyor demektir, hem de ürünü size ayıplı sattığını kabul ediyor demektir. Eğer bu iddianızı mahkemede kanıtlayabilirseniz satış sözleşmesinden dönebilir, ihtarname tarihinden itibaren faizle paranızı geri alabilir ve karşı tarafı tazminata mahkum ettirebilirsiniz.

Şahsen dört aydır okula ek iş yapıyorum ki bir tane CBF için para biriktirebileyim. 50bin küsür liralık motorlardan bahsediyorsak eğer, bence hukuk forumu yerine bir avukattan destek almak çok daha doğru bir hareket olur.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

https:www.hukuki.netshowthread.php131549-ikinci-el-arac-satisinin-iptali-mumkun-mu

araci satisini iptal ettirmek
Forum