1999 yılından beri türkiyede bulunan bir satış şirketinde son derece başarılı bir kariyere sahibim.Bugüne kadar bir çok ödül prim komisyon ve başarılar elde ettim.fakat kariyerime başka bir sektörde devam etme ve şirketimden ayrılma kararı aldım.Bu konuda sorum şu olacak şirketim eğer isterse bugüne kadar ki başarılarıma istinaden iyi niyetli davranarak ayrılırken bana kıdem tazminatı ödeyebilir mİ?Ödemesine kanunen bir engel var mıdır?Ödediği taktirde bir yükümlülük altına girer mi?
Şimdiden çok teşekkür eder saygılarımı sunarım.
Kıdem tazminatının hangi durumlarda ödeneceği 1475 sayılı eski İş Kanunu'nun halen yürürlükte bulunan 14. maddesinde belirtilmiştir. Bu durumlar dışında kıdem tazminatı adı altında yapılan ödemelerden SSK primi ve Gelir Vergisi kesintisi yapılması gerekir, oysa kıdem tazminatı sadece Damga Vergisi'ne tabidir.
Yukarıda belirttiğim tarz olumsuzluklar nedeniyle, işten ayrılış sebebiniz istifa olarak gösterilmemeli, 14. maddede belirtilen sebeplerden birine uymalıdır. Örneğin işvereninizin kağıt üzerinde sizi işten çıkardığının görünmesi durumunda da İş Kanunu'nun iş güvencesi ile ilgili hükümleri devreye girmekte, işvereninizin sizi işten çıkarması için ispatlayabileceği geçerli bir nedeni bulunması, yazılı savunmanızı alması tarzı ek kırtasiyeye ihtiyaç duyulmakta, iyi niyetin suistimaline (işe iade davası ile karşı karşıya kalmak) karşı önlemler alması gerekmektedir. Ayrıca işverenin sizi işten geçerli bir nedenle çıkarması durumunda İŞKUR'a İAB düzenlemesi, işsizlik sigortasından gerçekte haketmemenize (istifaen ayrılanlar yararlanamıyor) rağmen yararlandırılmanız sonucunu doğurmaktadır.
Sonuç olarak işvereniniz ile anlaşarak bir yolla işvereniniz size kıdem tazminatı ödeyebilir, ancak yeni İş Mevzuatı ile bu durum geçmişten daha zor ve riskli olduğundan işverenlerce tercih edilmediğini belirtmekte fayda görüyorum.
Öncelikle vermiş olduğunuz yanıtlardan dolayı teşekkürlerimi sunarım.
Sayın HRMGR nin verdiği yanıttan anladığım, konunun başlığındada belirttiğim gibi karşılıklı iyi niyet çercevesinde anlaşılarak tazminat almak mümküm.Sanırım burada sorun şirketin çalışanın yıllarca verdiği hizmetlerden ve başarılardan dolayı bahsettiğiniz kırtasiye işlerine yada risklere girip girmeyeceğine karar vermesi.
İşverenin size kıdem tazminatı ödemesinde yasal bir engel bulunmamakla birlikte sayın HRMGR'nin belirttiği sıkıntılar işveren açısından ciddi sıkıntıdır. Şöyle ki, işveren size kıdem tazminatı ödemekle çıkışınız işverenin yaptığı sonucu çıkacaktır. Bu durumda da sizin işverene karşı işe iade dava açma hakkınız teorik olarak vardır. Siz, böyle bir dava açmaya niyetim yok dereseniz işveren bu sözünüze güvenecek mi? Uygulamada bu tür sorunlarla karşılıaşıyoruz. İşe iade davasını açmayacağınız konusunda işverene vereceğiniz bir yazı (feragatname) de mahkemelerce kabul edilmemektedir.
Burada en pratik çözüm şekli; işverenin size kabul ediyorsa kıdem tazminatı ödemesi, sizin de işverene bir dilekçe vererek "işten kendim ayrılıyorum" demeniz. çünkü kendi isteği ile işten ayrılanlar işe iadeyi kaybediyorlar. Bu durumda dahi bazı problemler olabilir.
selam.
Sayın Bilgili ;
öncelikle ilginiz ve cevap verme nezaketiniz için çok teşekkür ederim.
Sonuç olarak sanırım kendim ayrılıyorum şeklinde dilekçe vermem ve şirketle işe iade davası konusunda karşılıklı güven ortamı olması tazminat alınması konusunda yeterli.
İşe iade davası konusunda merak ettiğim ise şirket tarafından işinize son verildiği her halükarda bu davayı açmak mümkün müdür?Yoksa istisnalar mevcut mudur?
saygılarımla
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku