+ Konuyu Yanıtla
1 / 3 Sayfa 123 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 25 ileti bulundu.

Konu: Mal rejimi - Mal paylaşımı

Mal rejimi - Mal paylaşımı Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Mal rejimi - Mal paylaşımı

Merhaba,

Benim bosanma veya olum hallerinde esler arasinda mallarin paylasimi ilgili sorularim olacak. Yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

Ben 2003 yili Aralik ayinda bir AB ulkesinde, bu yabanci ulke tabiyetinde olan esimle bu yabanci ulkede evlendim. Yine 2003 yili ortalarinda esimle, evlenmeden once, bosanma esnasinda mallar kimin uzerineyse (evlilik akdi sonrasi edinilen mallar) onda kalmasi uzere noterde bir sozlesme imzaladik. Evliligimizi Turkiye'nin ilgili buyukelciligine de bildirdim, Turk nufus daireleri bilgilendirildi. Sorularim su sekilde olacak:

1-Yurtdisinda imzalanan bu sozlesme (separation of goods) Turkiye'de alinan mallari etkilemekte midir? Yoksa yalnizca bu AB ulkesinde satin alinacak mallar uzerinde mi etkilidir?

Yani Turkiye'de benim evlilik sonrasinda kendi adima aldigim mulkler icin esim herhangi bir talepte bulunabilir mi?

2-Bu hukuk rejimi sadece bosanmayi mi kapsar? Olum halinde esimin, Turkiye'de benim adima olan mallar uzerinde hak talep etmesi mumkun olabilir mi? Bu halde anne-babamin miras uzerindeki haklari ne olur?

3-Herhangi bir sekilde bu noter akdi ile ilgili olarak Turk makamlarini (en azindan Turk buyukelciligini) bilgilendirmeli miyim?

4-Soz konusu rejim cocuklu bosanma hallerinde herhangi bir degisiklige ugrar mi? Bu durumda esime kanun geregi herhangi bir hak dogar mi benim Turkiye'deki mallarim uzerinde?

Cok tesekkurler.

Hukuki NET Güncel Haber

Mal rejimi - Mal paylaşımı konulu yargıtay kararı ara
    Mal rejimi - Mal paylaşımı konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Mal rejimi - Mal paylaşımı

Merhaba, ben 25/11/1988 yılından beri evliyim, ama şu an evlilik birliğimiz kopma noktasına geldi(ailesel baskılar, aşağılama, ekonomik özgürlüğü kısıtlama,aşırı kıskançlıkla söylenenkırıcı sözler) 17 yaşında oğlum var, evlendikten sonra babam benim üzerime kendi malından bir daire ve dükkan verdi.Eşimle de beraberken bir daire, yazlık ve dükkan aldık ama tüm bunların tapuları eşim üstüne kayıtlı,1 ocak 2002 deki yasadan yararlanamadım,benim size sorum boşanma davası açtığım takdirde bu evlilik sonrası edinilen mallardan yararlanabilirmiyim , hangi ölçüde alabilirim, ve eşin yapmış olduğu sigorta ve iş güvencesi kısıtlaması ,aile baskısı altında yaşamaya zorlanması,evlilikte boşanmada rol oynar mı?yorumlarınızı bekliyorum. Saygılar...

Nerede
    Turkey.
    İletiler
    22
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhabalar;
    2003 yılında evlendim....düğün için alınan eşyalar (beyaz eşyalar ve oturma grubu ve yemek odası vs. ) düğün tarihinden 1 ay önce evliliğimiz için alındı ve ben maddi katkıda bulunmama rağmen faturaları eşimin adına yaptırmakta bir sakınca görmedim..dolayısı ile verdiğim paraları ispat edemiyorum...düğün için alınan ve düğün tarihinden bir ay önce alınmış eşyalarda hak sahibi olabilir miyim yasal olarak zira eşimle birlikte beğendik o eve eşyalar kurulurken ben olmayacağım için teslim faturasını benim imzalamam lazım diyerek bütün faturaları üstüne yaptırdı boşanma ihtimalini düşünmediğim için itiraz etmemiştim..şimdi 8-10 milyar verdiğim eşyaların faturaları eşimin üzerine olduğu için ispatta edemiyorum..

boşanma henüz bitmiş değil ama yasal olarak eşyalarımdan hak talep edebilir miyim...
    teşekkürler.

İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhaba,

Kızkardeşim 5 yıl önce tanımadığı birine kaçmak suretiyle evlendi.Aynı dönemde dedemizden bize miras kalan bir kısım hisseyi satarak ortak kendi adımıza bir ev aldık.Ev diğer hisseli olarak mirasçı olduğumuz parselden alınmıştı.

Daha sonra eşiyle anlaşamayarak ayrıldı ve oğluyla beraber yanımıza geri döndü.Boşanma gerçekleştikten sonra yine evlenmeye karar verdi.Fakat bu arada miras ve hisseli oluşundan dolayı evi elden çıkarmak zorunda kaldık.

Şu anda evlenmeye karar verdiği kişinin ilk eşinden 12 - 13 yaşlarında bir erkek çocuğu var.Kardeşiminde bizim baktığımız bakımımızda olup sürekli bizimle yaşayan 5 yaşında bir oğlu var.

Bugüne kadar edindiği tüm mallar miras yoluyla geçmiştir.Kendisi sadece bizimle birlikte başka bir parselde olan hissesini yine diğer mirasçılardan birine satarak mirasçı olduğu başka parselde hissesini arttırmak suretiyle birleşim yapılmıştı.Şu anda bu malda paraya çevrildi ve başka bir yerden mal edinilmek suretiyle değerlendirilecek.

Kızkardeşim oğlunun güvencesi olarak bu cüzi orandaki hakkını evlenirken hangi mal rejimi sözleşmesi ile koruyabilir?

Bizim öğrenmek istediğimiz şimdi evleneceği kişi ve oğlunun mirasçı olmaması için ne yapmamız gerekiyor.Alınacak malda hissesi oranını annemin adına alarak sonradan şartlı olarak annem hibe veya şartlı bakım sözleşmesi adı altında bağış yapabilirmi? bu şekilde koruma altına alabilirmiyiz?

Kısacası 5 yaşındaki bu çocuğun hakkına başkalarını mirasçı sokmamak için ne yapmamız gereklidir.Şu anda bu çocuk tamamen bize terkedilmiş durumda.

Saygılarımla

Nerede
    İstanbul, Türkiye.
    İletiler
    3.492
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Kız kardeşinizin birşey yapmasına gerek yok.Çünkü tum malvarlığı mirasla elde etmiş ve bundanda onemlisi ikinci yapacağı evlilikten onceki kazanımlara eşi ortak olamaz.

Eveleneceği kişinin çocukalrı hiç bir şartta kız kardeşinizibn mirasçısı değildirler onlar açısındanda içiniz rahat olsun.

İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Kız kardeşten mal kaçırma

Forumdaki tüm arkadaşlara selam,
    Babam Almanyada uzun süre çalışıp İstanbulda 1 düğünsalonu 22 daire,B.Paşada bir iş hanı ve G.O.Paşada 1200 m2 arsa edindi kendisi hem kalp hastası hemde kanserdi Annem tüm mal varlığını üstüne yaptırdı.Bir erkek bir kız iki kardeşiz beni daha 16 yaşımdayken Liseden alıp zorla evlendirdiler.Eşimin durumu iyi değil kirada oturuyoruz.Ben evde kazak dikerek merdiven temizliğine giderek aile bütçesine katkıda bulunmaya çalışıyorum.Babam geçen sene vefat etti,Annemse şu an felç.bakımına ben gidiyorum o da hizmetçi gibi cebime üçbeş kuruş koyuyor ve neyapalım kızım kader işte seninde kaderin böyleymiş diyor.Kıza mal vermek ayıpmış,kızlar mal istemezmiş..Herşey erkek kardeşiminmiş.Şimdi her şeyi onun üstüne yapmanın yollarını arıyorlar.Ağlıyamıyorum çünki karşımda vicdan sahibi yok.İzninizle soruyorum kız olduğum için aile servetinde hakkım yokmu?Benden mal kaçırmalarını engelleyebilirmiyim?

İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Exclamation lütfen sorularıma cevap bulmama yardımcı olun.

Ben 07/10/1989 doğumluyum.Ailem 22 yıllık evlı ne evlenirken ne de evlendikten sonra herhangi mal paylaşımı sözleşmesi imzalamamışlar.Şuan aralarıda şiddetli geçimsizlik mevcut fakat annem ailesini üzmemek adına boşanmaktan kaçınıyor.Boşanmaktan kaçınmasının bir diğer sebebi de mal paylaşımı konusunda bilgisi olmaması.Size sormak istediğim şu ben üniveristeye başlıyorum bu yıl bu durumda;
    1) Vekalaetim kime verilir,bunu ben seçebilir miyim?
    2)Annemle kalmam halinde, annem babamdan nafaka talep edebilir mi bu nafakanın miktarı neye göre belirlenir?
    3)Şuan evlendikten sonra alınmış ve tapusu annemin üzerine olan bir ev var ,boşanma halinde babam bu ev üzerinde hak iddia edebilir mi?
    4)Babam özel sektörden emekli fakat şuan başka bir firmada çalışıyor,annem babamın emekli ikramiyesi üzerinde,emekli maaşı üzerinde ve şuanki maaşı üzerinde hak iddia edebilir mi bu neye göre hesaplanır?

sorularımı en kısa sürede cevaplarsanız çok sevinirim .
    Tüm hukukçu üyelerin bilgilerine sunarım.
    Konu psikoloji tarafından (15-07-2007 Saat 21:58:07 ) de değiştirilmiştir. Sebep: yanlış bir ifade kullanmam

İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Babanızın size bağışladığı mallar zaten sizindir. Birlikte edindiğiniz ancak eşinizin üzerine kayıtlı bulunan mallar ise eğer 1.1.2002 tarihinden önce edindiyseniz eşinizin olacaktır ancak bu tarihten sonra edindiyseniz aksine bi sözleşme yapmadığınız sürece kendiliğnden yürürlüğe giren yasal mal rejimi gereğince paylaşma konusudur ve yarı yarıya paylaşım hakkınız vardır.

İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhaba,
    Ben mayıs13 2006 da makedonyalı 36 yaşında bir erkekle evlendim.Çalışıyorum.Eşimde çalışıyor ve sigortalı.Ancak evliliğimin birinci ayından itibaren geçimsizliğimiz başladı.4.ayımızdada hamile kaldığımı öğrendim.Bu evliliğimizden haziran2007 doğumlu bir erkek çocuğumuz dünyaya geldi.Fakat hamile kaldığım ilk günlerden beri tüm masrafları ben karşıladım.Hatta bebeğimiz olacağını öğrendiği anda eşim benden çocuğu aldırmam için kürtaj parası teklif etti.Fakat ben böyle aşağılık bir kelimeyi sine çekip çocuğumu doğurdum.evliliğimiz boyunca çalıştığı (tır şoförü) halde hiç bir şekilde bana ve eve katkıda bulunmadı.Bende çalıştığım parayla evlenmeden evvel 1.5 sene evvel şahsım adına almış oldugum konutun kredi masraflarını karşıladım arta kalanlada evimin ihtiyaçlarını gördüm.Çocuk doğduktan sonrada hiçbir şekilde ne benimle nede bebeğimle ilgilenmedi.Sürekli tehditlerde bulundu.Çocuk doğduktan 1 hafta sonrada yani 1.5 ay evvelde anlaşmalı boşanma davası açtık.Şİmdi eşim aramızda çocukla ilgili davalar olacağını ,
    1-çocuğa soyadını vermeyeceğini,
    2-çocugumun adını ben koyup kimliğini çıkardığım için adını onun koyacağı bir isimle kimliğini değiştireceğini,
    3-evlenmeden 1.5 sene evvel kendi şahsıma ait almış oldugum konutumu 6 ay evvel anneme devrettiğim için bana MAL KAÇIRMA suçundan dava açacağını ve şuan anneme devrolmuş konutu sattıracağını ve hak talep edeceğini,
    4-Benim kızlık çeyizim olan eşyalarımı ve bebeğim için almış oldugum eşyaları vermeyeceğini(ki büyük eşyaların faturaları bile mevcuttur.)
    beyanında bulundu.
    Bu durumda eşim benden yukarda belirtmiş olduğum maddeleri bana uygulayabilirmi yada hangilerini
    ve BEN BU DURUMDA NASIL KENDİMİ SAVUNABİLİRİM.
    TEŞEKKÜRLER

Nerede
    Adana
    İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhabalar,

Annem 31.12.2003 tarihinde, şiddet ve tehdit yolu ile babam tarafından notere götürülerek, "edinilmiş mallara katılım sözleşmesi" imzalatılmıştır.

30 yıllık evlilikleri boyunca annem 13 sene kadar çalışmış ve bu evi kendi kazançları ile almıştır. Aileye ait diğer tüm mal varlığı (arsa, araba vb.) babam tarafından zaman içinde tüketilmiştir. (annemin 13 yıl çalıştığı ve babamın elden çıkarttığı mal varlığı belgelenmiştir)

Bu sözleşmeyi imzalattıktan sonra, babamın uyguladığı aşırı şiddet ve birtakım iftiraları nedeni ile, annem boşanma davası açmaya mecbur kalmıştır. (bu süre zarfında sürekli olarak tapusu annemin üzerine olan evin satılması konusunda zorlanmıştır)

Boşanma davası sonucunda, babamın anneme şiddet uyguladığı, haksız iftiralarda bulunarak kadınlık onurunu küçük düşürdüğü ve aile birliğini sarsan tavırlar içerisinde olduğu kabul edilerek anneme tazminat ve nafaka edinme hakkı tanınmıştır. (ancak babam kendisini geliri olmayan bir kişi olarak gösterdiğinden henüz annemin bu haklarını edinmesi konusunda bir adım atabilmiş değiliz)

Bu davanın sonuçlanması ile birlikte babam tarafından anneme açılan bir davada şu anda halihazırda hiçbir sosyal güvencesi ve geliri olmayan annem ile 15 yaşındaki erkek kardeşimin oturduğu evin satılması, 31.12.2003'te imzalanan sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmesi talep edilmiştir.

Babamın anneme şiddet uyguladığı yönünde şahitlik yapan 2 kişi, noterde imzalanan anlaşmayı annemin korku ve üzüntü ile imzaladığına şahitlik yapan 1 kişi ve annemin zor durumda sözleşmeyi imzaladığını belirten 2 kızı (ben ve ablam)na rağmen bugünkü son duruşmada babamın lehine karar verilmiştir.

Az önce biten duruşma neticesinde, bu kadar çok şahit ve babamın şiddet uyguladığı yönünde bir ceza dosyasına rağmen (babam aleyhine onanmış) annem çok büyük bir haksızlığa uğramıştır.

Bu durumda, annemin mevcutta oturduğu evden ayrılması ve evin satılması dahi gündeme gelebilecek veya hiçbir geliri olmayan annemin evin yarı hissesini babama ödemesi söz konusu olabilecektir.

Temyiz yoluna gidecek olduğumuz bu dosyada bir şans ya da umut konusunda büyük bir karamsarlığa kapılmış durumdayız.

Konuyla ilgili bize gösterebileceğiniz örnekler var mı? Noter huzurunda imzalanmış bir sözleşmenin iptali bu denli imkansız mı? Konuyla ilgili tecrübesi olan kişilerden mümkün olduğunca veri toplamaya çalışıyorum,

Yardımcı olabilirseniz sevinirim,

Şimdiden teşekkürler.

+ Konuyu Yanıtla
1 / 3 Sayfa 123 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar: