Merhabalar Sayın Hukuki.net kullanıcıları.
02/06/2016 tarihinde X bir emlakçıyla, şahsıma ait olan evi satması için anlaştım ve sözleşme imzaladım. Aradan 10 gün geçtikten sonra, bir arkadaşımın vasıtasıyla tanıştığım Y bir emlakçıyla görüşerek, evimi satması hususunda kendisiyle sözlü olarak anlaştım. Y emlakçıyla anlaştığımdan ötürü, evimin satışıyla sadece onun ilgilenmesini istedim; zira X emlakçısı, ev sahibi konutunu kendi satsa dahi satıştan komisyon alacağını sözleşmede belirtmekteydi. X emlakçısından 13/06/2016 tarihinde sözleşmeyi iptal etmesini istediğim zaman, kendisinin emeği olduğunu, bu yüzden sözleşmeyi iptal etmeyeceğini belirtti.
Ancak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanununun 47. maddesinin 5. bölümünde " Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir." ibaresi bulunmakta. Yarın Tüketici Hakem Heyetine dilekçe vereceğim. Bunun dışında yapmam gereken birşey var mı? Bu durumdan zararlı çıkar mıyım? Nacizane yardımlarınızı talep ediyorum.
Öncelikle ilginize teşekkürler.
Emlakçıyla anlaşmayı kendi ofislerinde yaptık. Daha sonra emlakçı eve gelip fotoğraflarını çekip sitesine yükledi.
Emlakçıdan hizmet alımı söz konusu muhakkak.
Büroya gitme ile, emlakçının eve gelmesi arasındaki fark nedir, açıklayabilir misiniz?
Konunun tüketici mevzuatı çerçevesinde değerlendirilmesi hususuna katılmıyorum aslında.
Aradaki fark konusuna gelince:
14 gün içinde koşulsuz iade ve sözleşmeden cayma hakkı kapıdan satışlarda ve mesafeli sözleşmelerde geçerli.
Eğer siz emlakçıyı bulmuş, bürosunda sözleşme imzalamışsanız bunun kapıdan satış hükmünde olamayacağını düşünerek o şekilde fikir yürüttüm. Ama bu düşünce, konu tüketici mevzuatı kapsamında ise geçerli.
Bence sizin olayınız tüketici mevzuatı çerçevesinde değil BORÇLAR KANUNU HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMELİDİR. Bu nedenle de Tüketici Kanunu'ndaki bu maddeye dayaarak sözleşmeden cayma hakkını kullanabilmenizi pek mümkün görmüyorum.
Bende konunun borçlar kanunu ilgilendirdiği görüşündeyim.Yani siz emlakçıyla yaptığınız sözleşmeyi tek taraflı bozabilmeyi istiyorsunuz ancak kanunlar sadece sizi değil bir vatandaş olarak karşı tarafı da koruyor.
Ortada faturalandırılmış bir hizmet yok şu an için.Emlakçı kendisinde olan sözleşmeye binayen evi satarsa veye o süre zarfında ev satılırsa satış hakkının kendinde olduğunu söyleyerek komisyonunu talep edecek.Alamazsa icraya gidecek.O durumda siz borca itiraz edebilirsiniz.Ancak o zaman sözleşme gereği mahkeme emlakçıyı haklı bulursa(bunun sonucunu şu an için %100 kestiremeyiz)ki bu ihtimal var, inkar tazminatı ve mahkeme masraflarıyla ödeyeceğiniz miktar ciddi şekilde artacaktır.
İlerde bir dava durumunda kullanmak için eğer satışı farklı bir şekilde yapacaksanız, şimdiden sözleşmeden caydığınızı satış yetkisinin artık onda olmadığı gibi bir ihtar çekilebilir noterden.Elinizi ilerde bir dava durumunda kuvvetlendirebilir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku