Sayin Bilgili Arkadaşlar,

Bu mektubum, ayrılma kararı aldıktan sonra, bu sürecin bir parçası olan bilgi edinme amaçlıdır.

Tanıtım:

20 Kasım 1988 tarihinde, Ankara Mamak belediyesine eşim tarafından müracat edildikten sonra,
aynı belediye tarafından, bu amaçla görümcemin evine gelen, bilgileri elimde olmayan bir nikah meymuru tarafından
nıkahımız kurulmuştur. Ben Israilli vede Museviyim, ancak bu evliliğin dinen ve kanunen yasak olduğunu bilmiyordum. Bu yasak
hakkındakı bilgiler sonradan, akraba ve cevre meclisi tarafından ifade edilen eleştirilerle ve ayıplamadan oluşmuştur, ancak vakit artık çok geç idi,
iki çocuk sahibi ve bana yabancı bir ülkedeydim. Akraba evliliğinin yanlış olduğunu biliyordum, ancak sadece birinci derece akraba olunca.
Eşım aslında dayımdır, yani, annemin kardeşi. Bunun hakkında beni bilgilendiren, yada uyaran hiç kimse olmadı, ister cehaletten, ister özel çıkarlardan
dolayı. Şimdi, çok zorlu ve mucadele dolu, sıkıntılı, uğursuzluğun yakamı bırakmadığı,ama ne olursa olsun, direndiğim,
geçimli olmaya çalıştığım yaklaşık 30 yıl sonra,bu evlilik zaten geçimsizlıik nedenlerle sona ermiştir. Şunuda ifade edeyim ki herhangi
bir aldatma veya sadık kalmama durumu kesinlikle söz konusu değildir.
Bu akraba evliliğinin aslında geçersiz olduğu ve "Butlan" hukuki terimi tesadüfen internet üzerinden bilgime ulaşmıştır.

Sorularım bunlar:

1. Nikah Butlanı talebi mahkeme duruşması gerektirir mi, yoksa nikahın kurulduğu belediye nikah iptalini gerçekleştirebilir mi?

2. Nikah Butlanı talebi aile kütüğünün, veya nikahın kurulduğu ilde değilde, Türkiye'nin herhangi yerinden, hatta yürtdışından yürütülebilir mi?

3. Nikah Butlanı talebi her iki taraftan mi talep edilmeli, yoksa tek taraflı olabilir mi?

4. Nüfus İdaresinin bilgilerine dayalı olan akrabalık ıspatı talep sahibinin zorunluluğu mudur, yoksa yetkili makamlar bu bilgiye ulaşabilir mi?

5. Nikah Butlanının mahkeme duruşması gerektiği halde, talep sahibinin duruşma salonda bulunması zorunlu mudur?

6. Bu evliligin zaten olmamasi gerketigine gore, ve bu konuda Mamak belediyesinden, sebebi her ne olursa olsun,
hic bir uyari yada ret gelmedigine gore, bu nikahim sonunda kiyilip, bunca ugursuzluga, sikintiya , hastaliga neden olmasi,
sozu gecen belediyeye tazminat davasi acilmasi hukuken dogru veya gecerli bir hamle olur mu ?

İlginiz ve cevaplarınız için teşekkür ederim.
Bu mektubumda herhagi bir hata varsa lütfen af buyurun,
Türkçe ana dilim olmadığındandır.

Saygılar
Laurie Bayraktaroğlu.