Yakın bir tarihte başıma gelen olayı olduğu gibi aktarıyorum.
Hacklenen siteleri barındıran (zone-h gibi siteler) üzerinden Türkiyedeki bir ilçenin resmi bir kurumunun sitesinin hacklendiğini gördüm ve hackleyenlerin kim olduğunu merak ettiğim için açıp baktım ve tekrar kapadım.
Bu olaydan 3-4 ay sonra hakkımda dava açıldğını öğrendim. 2. ağır ceza mahkemesi hemde.
İddinamenin çıktısını aldım ve inceledim.
iddanamede;
Hacklenme süreci içerisinde siteye bağlı olan ip adresleri vardı ve Türkiye'den sadece benim ip adresim vardı(zone-h üzerinden siteye girdiğim belli). Diğer ip adresleri Amerika, Pakistan vs. gibi ülkelerdendi.
Ayrıca belgelerde siteye giren ip adresleri ile beraber kaç defa siteye girildiği ve sitenin hangi dizinine girildiği bilgileri de vardı. Bu kayıtlarda benim ip adresim ile siteye sadece 1 defa girildiği ve girdiğim dizininde sadece anasayfa olduğu apaçık belli. (siteadi.com gibi. alt dizin yok.)
Başka ip adreslerinin onlarca defa girdiği ve girdiği dizinlerinde (siteadi.com/admin, siteadi.com/kullanicilar vs) gibi dizinler olduğu yine aşikar. Yani siteyi hackleyip yönetici paneline erişenler belli. (Ancak Ip adresleri başka ülkelere ait)
Ayrıca iddanamede zone-h sitesinin hack ile hiç bir alakasının bulunmadığı sadece hacklenen sitelerin hacklendiği andaki görüntüsünü barındıran bir hizmet olduğu açıklamasına da yer verilmiş ki zaten öyledir de.
İddanamede herşey bu kadar apaçık belli olduğu halde hakkımda nasıl dava açılır anlamıyorum ?
Bana dava açılan süreçte hiç mi bir bilirkişiye denk gelinmedi ?
2. Ağır ceza mahkemesi olduğu için avukatsız girme diyenler var.
Sadece bir siteye girip çıkmam ile ceza alacak mıyım ?
Burada hukuksuz olarak nasıl bir eylem yaptım. İddianame gayet açık. İlk duruşmada beraat verilir mi ?
%99 ilk duruşmada beraat verilmeyecektir, o kadar açık olsaydı zaten o iddiayla hakkınızda soruşturma başlatılmazdı.
Size önerileni dinleyin derim, avukatsız davanıza çıkmayın.
%99 ilk duruşmada beraat verilmeyecektir, o kadar açık olsaydı zaten o iddiayla hakkınızda soruşturma başlatılmazdı.
Size önerileni dinleyin derim, avukatsız davanıza çıkmayın.
Somut olarak ortada suç işlediğime dair en ufak bir şey yok çünkü işlemedim zaten. Buna rağmen savcı hiçbir somut delil göstermeksizin kendi insiyatifini kullanıp beni cezalandırabilir mi? Öyle bir haka sahip mi?
Bir de beraat edersem avukat ücretinin devlet tarafından karışılanacağını duydum öyle bir şey var mı?
Savcı cezalandıracak olan değil, cezalandırılmanızı talep eden makamdır.
Avukatınızla anlaştığınız vekalet ücretini hiç bir davada hiç bir kişi veya kurum size geri ödemez, avukatınıza sizin kendisiyle anlaştığınız dışında bir yasal vekalet ücreti ödenmesine daha karar verilir.
Şimdi asıl benim sormak istediğim neden merak edip hacklenmiş siteye girmeniz ? siz ne iş yapıyorsunuz ?
Biz hukukçular ve hukuk ayrımına bilgisi kadar göz atmış kişiler olarak her zaman söylüyorum madem sıkıntılı bir durum var görüyorsun biliyorsun daha neden girmeye çalışıyorsun olacaklara ise sen zaten kabullenmişssin ve şimdi burda ne ceza alacam diye düşünüp duruyorsun.....
Şimdi asıl benim sormak istediğim neden merak edip hacklenmiş siteye girmeniz ? siz ne iş yapıyorsunuz ?
Biz hukukçular ve hukuk ayrımına bilgisi kadar göz atmış kişiler olarak her zaman söylüyorum madem sıkıntılı bir durum var görüyorsun biliyorsun daha neden girmeye çalışıyorsun olacaklara ise sen zaten kabullenmişssin ve şimdi burda ne ceza alacam diye düşünüp duruyorsun.....
Sorunuza cevap olarak hacklenen resmi kurumun sitesi zaten bir zamanlar yaşadığım bir ilçeye aitti. Merakım gayet doğal değil mi sizcede ?
Ortada sıkıntılı bir durum yok hocam olaydan anladığım kadarıyla ben tamamen ilgili konu hakkında bilgisi olmayan kişilere denk gelmişim.
Az biraz işin teknik tarafından anlayan biri görürse saçmalık olduğunu anlar. Çünkü iddaname de her şey alenen belli.
Şöyle söyliyeyim. Düşünün kü ben bu mesajda size bakın falanca site hacklenmiş diye bir bağlantı ekliyorum ve siz tıkladığınızda hakkınızda 2. ağır ceza mahkemesi tarafından dava açılıyor. Olay bu.
zone-h sitesinin başka siteleri hackleme ile hiçbir alakası yok. Sadece güncel olarak hangi sitelerin hacklendiği bilgisini veren bir site. Türkiyeden hergün binlerce trafiği olan bir site. Ve bir kere bile TIB tarafından erişim engelli getirildiğine tanık olmadım.
İki sorum daha olacaktı.
Şimdi muhtemelen beni sorgulayacak hakimin bu konular hakkında bilgisi yoktur sanırım. Bu tür durumlarda bilirkişi sıfatıyla biri mahkemede yer alacak mı ? Yada bu konular hakkında bilgi sahibi olan kişiler tarafından mı yargılanacağım. Benim tek istediğim bir bilirkişiye denk gelmek.
Diğer sorum ise yukarıda da söylediğim gibi hakim veya artık son sözü kim söyleyecek ise hiçbir somut dayanağı olmadan sadece kendi insiyatiflerine dayanarak beni cezalandırabilir mi? Hukuki olarak böyle bir hakka sahip midir?
(Temel sorular soruyorum biliyorum ama ömrümde ne mahkemeye gittim ne de dolaylı olarak bir ilişkimiz oldu )
Muhtemelen dediğiniz gibi hakim bu konulara uzak olduğundan bir bilirkişiden rapor alınacak.
Dosyanızı inceleyecek bilirkişinin konuya ne kadar yakın olduğu da muamma olacak.
Sizi yargılayacak olan kişilerin sahip olduğu teknik bilgi seviyesi evindeki ampulu değiştirme becerisinden çok daha fazla olmayacak.
Yargılarken, eldeki suçlamaya, sunulan delillere , ceza kanunundaki yerine bakıp, evet KENDİ İNSİYATİFİ de büyük etken olarak yargılayacak.
O insiatifin ne yönde şekilleneceğine de savcılığın ve sizin sunduklarınız, suçlamalar ve savunmalarınız yön verecek.
sitenin ana dizinine hacklanmiş olsa dahi girmek suç değildir, olamaz olmamalı. Avukatla da girseniz duruşmaya inanın bilişim bilmeyen bir avukat size yarardan çok zarar da verebilir o nedenle avukatınızın bilişim konularına hakim olması önemli.
Geçelim olaya,
zone-h dediğiniz sitede bildiğim kadarıyla hacki yapan kişi kendi nickname ile siteye kendisnin hacklendiğini bildiriyor.
eğer ki o listede kullanıcı ismi türkçe ise, hacklenen zamana çok yakın süre içinde de sizin ip numaranız görünmüşse savcı "bunu yapan türkçe bilen kişi, öyleyse ip numarası türkiyeden olan kişi hacklemiştir" şeklinde bir antık yürütmüş olabilir, mantık doğrudur ya da yanlıştır o ayrı bir konu ama davanın açılma sebebi bu olabilir.
Bu durumda şahsen ben bilirkişi olsam şu konuların aydınlatılmasını mahkemeden isterim, tabi olayda anlattığınız dışında bir bilgi-belge yoksa bu dediğim geçerli
1) Sanığın bilgisyarında inceleme yapıldı mı? Yapılmadıysa sanığın bilgisayar harddiskkopyasını incelemek için talep ederim.
2) ilgili site hack anında nasıl loglama yapmaya devam edebilmiş? Atıyorum ziyaretci.php şeklinde log yazan bir php dosyasının hack anından sonra da çalıştığı bu nedenle ip numaralarını kaydettiği anlaşılıyor ya da a server kendisi hala logluyorsa tam olarak nereye saldırıldı?
3)2. madde nedeniyle, hackleme nasıl gerçekleşti? d-dos attack mı?, sql injeksiyon mu? n-map ya da sql-map ürü açık bulan güvenlik programlarıyla mı ?
4)Tüm bunlara ilişkin kanıtlar nelerdir?
5) En önemlisi bu kanıtların sanıkla bir ilişkisi var mı varsa nelerdir ne kadar inandırıcıdır? Sanığın bilgisayarından elde edilen veriler, hack olayına karışıp karışmadığını destekliyor mu?
tüm bunlara bakmadan dediğiniz gibi sırf anasayfa dizinine giren ip numarası Türkiye çıktı diye ceza verilmesini şahsen bende doğru bulmam. Bir log dosyasındaki ip numarası ile mahkumiyet verilse bile benim kendi görüşüm, İTİRAZ HALİNDE yargıtay bence bunu bozacaktır.
Mahallemizde yerel internet dağıtıcısı olan şirketten internet almaktayım. Ama internet ev arkadaşımın üzerine kayıtlıdır ve internet parasını ortak...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
go to this web-site
17-06-2025, 15:32:57 in Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku