20 yıla yakın çalıştığım işyerinden, işverenle tartışmamız sonucunda bugün işi bıraktım. İşveren tazminatsız çıkmam için yıldırma yapmak istiyor.
benim sorum şöyle ;
Emeklilik için prim gün sayımı ve 20 yılımı doldurdum. İşverenden tazminat alabilirmiyim? Maaşım 850 civarında olmasına rağmen asgari ücretten gösteriliyordu. ve son 3 aydır işlerin durgunluğu nedeni ile işvenen ücretsiz izine çıkardı ve ssk mızı ödemedi. fakat bunun için benden hergangi bir onay almadı.
Bu durum karşısında ne yapmam gerekiyor haklarım nelerdir. Şimdiden teşekkür ediyorum.
Soru çokaçık olmamakla birlikte işi bırakmanızı önermeyiz. Bırakın işveren sözleşmenizi feshetsin.Ancak eğer şu anda ücretsiz izinde iseniz ki belli şarlar dahilinde en fazla 1 haftalık süre dışında işverenin ücretsiz izin vermesi söz konusu olamaz, o zaman haklı nedenle akdinizi feshedebilirsiniz. Bir avukatla görüşmenizde yarar var.
Sorumu biraz daha açayım o halde. 16/12/1985 yılında girdiğim bir firmada dün tarihine kadar çalışmaktaydım. İşverenin ücret zammı vermemesi, servisi kaldırması kötü davranması v.s gibi nedenlerle tartıştık. Ve dün itibarı ile işi bırakacağımı belirterek ayrıldım. Fakat emin olmamakla birlikte bildiğim kadarı ile, prim gün sayısını ve yılını doldurarak yaşı bekleyen sigortalı isterse işten kendi isteği ile ayrılabilir ve işverenden kıdem tazminatını talep edebilir. Böyle bir uygulama varmı? 2. konu işveren ssk mızı asgari ücret üzerinden ödemekte, maaş aldığımızda bordro imzalamıyoruz. Kıdem tazminatı alırsam bu ücret üzerinden ödeyeceğini tahmin ediyorum. Oysa maaşım 900 civarında. Son bir konu da. İşveren Nisan mayıs haziran aylarında ssk mızı 15#8217;şer gün gösrerdi ve ücretsiz izine çıkardı. Fakat izne çıkarırken herhangi bir onay almadı imza. V.s.
Şimdi haklarımı alabilmek için izlemem gereken yol nedir. Umarım maruzatımı anlatabilmişimdir. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum
1475 sayılı mülga İş Kanununun yürürlükte kalan 14'üncü maddesine göre, işçilerin hizmet akitlerinin, 506 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.
506 sayılı Kanunun 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerine göre de, yaşlılık aylığından yararlanabilmek için sigortalıların; a) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması ve en az 7000 gün veya b) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4 500 gün, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şarttır.
Yukarıdaki şartlara sahip iseniz, iş sözleşmenizi kıdem tazminatı almak üzere kendiniz feshedebilirsiniz.
Ancak Sayın Bayındır'ın da ifade ettiği gibi bunu yapmaktan ziyade iş sözleşmenizi bırakın işveren feshetsin.
Kıdem tazminatınızın gerçek ücretiniz üzerinden ödenmesi gerekir ama işveren asgari ücretten ödemeyi düşünecektir. Ama 20 yıllık bir işçinin asgari ücretten çalışması hayatın olağan akışına uygun değildir. Bu nedenle konu yargılama aşamasında mahkemece değerlendirilir.
Anlatımlarınıza bakarsak, işverenle aranızda uyuşmazlık çıkma ihtimali yüksek görünmektedir. Konu muhtemelen yargıya intikal edecektir. O nedenle şimdiden bir meslekdaşımın yardımına başvurmanız daha uygun olur.
Ben yaklaşık 30 ay mali müşavirin yanında sigortasız ve asgari ücretin altında işe başladım ve işten ayrıldım.Ve bu işyerinde 01.11.2014- 30.07.2016...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku