Benim netleştirmek istediğim bir iki sorum olacak bunları örnekli olarak yazıyorum..yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler.
Montaj personeli şehir dışına çıkıyor. 1 söför ve yanında bir yardımcı
1- Yardımcı araç içinde giderken çalışmış sayılır mı? aynı şekilde yol süresinde gerçeklesen mola ve duraklamalar çalışma sayılır mı?
2- Şehir dışında montaj işi durumunda dinlemne ve molalar ( yemek vs ) çalışma süresinde sayılırmı? yani 8 saat süren bir montajda personel 1 saat dinlenme ve yemek molası verdi ise burdaki çalışma süresi 8 midir yoksa 7 mi?
3- Montah saat 22:00 da başlayacak fakat personel montaj yerine 20:00 da ulaştı. ve 2 saatini dinlerek geçiriyor ise bu 2 saat te çalışma süresinden sayılırmı?
Benim netleştirmek istediğim bir iki sorum olacak bunları örnekli olarak yazıyorum..yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler.
Montaj personeli şehir dışına çıkıyor. 1 söför ve yanında bir yardımcı
1- Yardımcı araç içinde giderken çalışmış sayılır mı? aynı şekilde yol süresinde gerçeklesen mola ve duraklamalar çalışma sayılır mı?
2- Şehir dışında montaj işi durumunda dinlemne ve molalar ( yemek vs ) çalışma süresinde sayılırmı? yani 8 saat süren bir montajda personel 1 saat dinlenme ve yemek molası verdi ise burdaki çalışma süresi 8 midir yoksa 7 mi?
3- Montah saat 22:00 da başlayacak fakat personel montaj yerine 20:00 da ulaştı. ve 2 saatini dinlerek geçiriyor ise bu 2 saat te çalışma süresinden sayılırmı?
Saygılarımla
İş kanunu 67.maddesi sorunuzun yanıtıdır.
Çalışma süresinden sayılan haller
Madde 66 - Aşağıdaki süreler işçinin günlük çalışma sürelerinden sayılır:
a) Madenlerde, taşocaklarında yahut her ne şekilde olursa olsun yeraltında veya su altında çalışılacak işlerde işçilerin kuyulara, dehlizlere veya asıl çalışma yerlerine inmeleri veya girmeleri ve bu yerlerden çıkmaları için gereken süreler. b) İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler. c) İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler. d) İşçinin işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi veya işveren evinde veya bürosunda yahut işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler.
e) Çocuk emziren kadın işçilerin çocuklarına süt vermeleri için belirtilecek süreler.
f) Demiryolları, karayolları ve köprülerin yapılması, korunması ya da onarım ve tadili gibi, işçilerin yerleşim yerlerinden uzak bir mesafede bulunan işyerlerine hep birlikte getirilip götürülmeleri gereken her türlü işlerde bunların toplu ve düzenli bir şekilde götürülüp getirilmeleri esnasında geçen süreler.
İşin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süre çalışma süresinden sayılmaz.
Bilgi için teşekkür ederim..Lakin kanunun biliyorum..ama doğru yorumlamak adına sordum.
cevap var ise
1- evet yada hayır
2- 7 yada 8
3- bu 2 saat çalışma süresi saylır/sayılmaz.
şeklinde netleştirebilirseniz sevinirim.
şöyle netleştireyim.
d) İşçinin işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi veya işveren evinde veya bürosunda yahut işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler.
-işci saat 10 da montaja gidecek..normla mesai bitimi çıkıp işyerine 9 da döner ise bu süre çalışma sayılmıyor. ama işyerinde bulunursa çalışma sayılıyor. lakin çalışan eve kendi isteği ile gitmeyip yemegini yiyip işyeriden dinlenerek vakit geçirirse bu nasıl çalışma sayılır. Bu durumda eve gider geri gelir gibi..
Kanunlarımız kanun ama çok net ve açık değil.
Şehirdışına 6 gün sürecek bir iş için giden bir personele bu durumda kanunen uyuma sürelerini düştükten sonra nerdese günde 16 saat çalışmış sayılıyor. ve her türlü de iş kanununa aykırı çalıştırma oluyor..yıllık 270 saati bu şekilde 2-3 ayda doldurursunuz.
Montaj personeli şehir dışına çıkıyor. 1 söför ve yanında bir yardımcı
1- Yardımcı araç içinde giderken çalışmış sayılır mı?
YArdımcı, asıl işçi, son ütücü, vs. .. işveren tarafından bir iş görmek üzere görevlendirildi ise o yardımcı, araç içinde geçirdiği süreler de çalışma süresinden sayılır demektir. Yani EVET.
aynı şekilde yol süresinde gerçeklesen mola ve duraklamalar çalışma sayılır mı?
Yol suresince gerçekleşen mola ve duraklamalar, aracın benzin alımı vs içinse , evet sayılır, personelin yorulması nedeniyle dinlenmesi için verilen molalarsa duruma göre sayılmayabilir
2- Şehir dışında montaj işi durumunda dinlemne ve molalar ( yemek vs ) çalışma süresinde sayılırmı?
Hayır , sayılmaz
.yani 8 saat süren bir montajda personel 1 saat dinlenme ve yemek molası verdi ise burdaki çalışma süresi 8 midir yoksa 7 mi?
7 saattir.
3- Montah saat 22:00 da başlayacak fakat personel montaj yerine 20:00 da ulaştı. ve 2 saatini dinlerek geçiriyor ise bu 2 saat te çalışma süresinden sayılırmı?
EVET,montaj için işveren tarafından gönderildiği yerde işi yapmak için beklenen sürelerin de çalışma süresinden sayıldığı açıkça belirtilmiş maddede.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku