İlginç bir alacak davası hakkında görüşlerinizi öğrenmek istiyorum.
Olayın özeti:
A gerçek kişisi % 40 B gerçek kişisi % 30 ve C tüzel kişisi %30 kar payı alacak şekilde üç kişi kendi aralarında yaptıkları bir sözleşme ile ortak olarak, kat karşılığı bir arsayı inşaat yapmak üzere C Tüzel kişisi üzerine satış göstermek sureti ile alırlar.
2010 yılı Mart ayında başlayan inşaat 2012 yılı Haziran ayında yapılır ve biter.
Ortaklardan ana yüklenici olan firma (C Tüzel Kişisi), inşaatı biten taşınmazlardan 3 adet daireyi anlaşma ve sözleşme gereği arsa sahiplerine %100 tamamlanmış anahtar teslimi şekilde teslim eder.
Kalan 7 adet daire ile 2 adet dükkanı da satarak taşınmaza ait bütün tapuların da satışını gerçekleştirerek teslimini yapar.
Taşınmazların satışı karşılığında tahsil edilen gelirlerin tamamını ortaklardan C tüzel kişisi kendi nam ve hesabında tutar.
Son taşınmaz bölüm 2012 Aralık ayında satılır ve tapusu verilir.
Bu bağlamda 2012 Aralık ayında C Tüzel kişisinin taşınmaz üzerinde hiç bir tasarruf hakkı kalmaz.
A gerçek kişisi C tüzel kişisinden sözleşme gereği kendi hesabına düşen % 40 kar payının ödenmesini talep eder, ancak C tüzel kişisi kar payının tamamını 3 ay kendi işlerinde kullanmak için müsaade ister, A tüzel kişisi de aradaki iyi ilişkiler sebebi ile bu talebe olumlu yaklaşır. Ancak 3 ay dolmasına rağmen C Tüzel kişisi A gerçek kişisinin kar payını vermez, B gerçek kişisine ise başka bir yerden kar payı karşılığında 2 adet daire verir.
Yaklaşık 12 ay sonra halen alacağı kar payını C tüzel kişisinden alamamış olan A gerçek kişisi C Tüzel kişisinden alacağını tahsil edebilmek maksadı ile aralarındaki sözleşmeyi de delil olarak kullanarak mahkemeye başvurur.
Sözleşmede ortakların birbirlerine karşı olan sorumluluklarını yerine getirmemeleri durumunda 300.000 TL de tazminat hükmü yer almaktadır.
C tüzel kişisi mahkemeye yaptığı savunmasında, A gerçek kişisinin inşaata hiç bir katkısının olmadığını, hem inşaatın henüz iskanının alınmadığını bu durumda inşaatın bitmemiş olduğunu, kar payı hesaplanamayacağını ve kar payının dağıtılamayacağını iddia eder. Keza teknik bilirkişi raporu da iskanı alınmayan binanın bitmiş sayılamayacağı yönünde gelir.
C tüzel kişisi kat karşılığı konut verilenlerden birine kendisine noterden ihtar çektirir, tanık ifadelerinde ihtar çeken bu ihtarın C tüzel kişisi tarafından çektirildiğini ifade eder. C tüzel kişisi bu ihtarı inşaatın bitmediğine dair delil olarak mahkemeye sunar. Oysa ihtarı çekenin mahkemeye verdiği ifadede bu işi bizzat C tüzel kişisinin yaptırdığı ortaya çıkar, C tüzel kişisinin A gerçek kişisinin kar payını ödememek için muvaazalı ve hileli işlere giriştiği ve hatta delil uydurmaya çalıştığı da sabittir.
A gerçek kişisinin yeniden bilirkişi raporu istenmesi talebi mahkemece dikkate alınmaz.
A gerçek kişisi de C tüzel kişisinin sözleşme gereği ödemesi gereken %40 kar payını ödemediğini dolayısı ile %40 kar payı ile cezai şartı ödemesi gerektiğini, inşaattaki söz konusu taşınmazların %80 olarak satıldığını % 80 inşaata iskan alınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını, kaldı ki bunun ötesinde C tüzel kişisinin 2012 Aralık ayında en son taşınmaza ait tapuyu da uhdesinden çıkararak taşınmazı sattığını ve söz konusu bina ile ilgili bütün satış işlemlerinin tamamlandığını, C tüzel kişisinin, A gerçek kişisinin kar payını ödememek için bu bahaneyi öne sürdüğünü vurgular. Gerçekten de tapu kayıtlarında C tüzel kişisinin söz konusu taşınmaz ile artık hiç bir bağının kalmadığı açıktır.
C tüzel kişisinin elde edilen gelirden A gerçek kişisi payına düşen %40 ı ödemediği gibi bunu kendi nam ve hesabına farklı işlerde kullanarak kendi nam ve hesabına sebepsiz zenginleşme yolu ile menfaat sağladığı da açıktır.
Yerel mahkemede tayin vb sebepler ile 3 defa hakim değişir.
Son gelen hakim, iki celse duruşma yapar ve ikinci celsede davalı tarafın avukatının duruşmada söylediği İmar Kanununa göre bina bitmemiştir dolayısıyla davanın reddi gerekir ifadesine paralel olarak imar kanunu uyarınca binanın bitmediğini gerekçe göstererek davayı reddeder, A gerçek kişisinin avukatının itirazlarına ve yeniden keşif talep etmesine rağmen, derdinizi yargıtaya anlatın benim kararım bu der.
Yerel mahkemenin bu kararını nasıl yorumlarsınız? Bu bağlamda adaletten haktan hukuktan nasıl bahsedilebilir?
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku