Bu sefer benim bir sorum olacak. Stajımla ilgili, üzerinde çalıştığım ödev niteliğinde bir konum var. Yaralanma ile sonuçlanan bir trafik kazasında, 8/8 kusurlu araç sürücüsüne açılmış, süren bir dava mevcut. Ancak araştırmama ve ihmalkarlık sonucu araç sahibi ve sigorta şirketine herhangi bir dava açılmamış ve ve kazanın üzerinde 2 yıldan fazla zaman geçmiş. Dava açılmış olan sürücü bulunamıyor ve bulunsa da öğrenci olduğu için zararın tazmin edilemeyeceği kanısındayım. Zorunlu mali sorumluluk sigortasının genel şartlarında; tazminat yükümlülerinden birine açılan davanın, sigorta için de zamanaşımını keseceği düzenlenmiş. Ancak araç el değiştirmiş olduğu ve kazanın üzerinden iki yıldan fazla zaman geçmiş olduğu için, sigortanın ödemede ne gibi zorluklar çıkarabileceği konusunda bir fikir yürütemiyorum. Fikir verirseniz sevinirim.
Bunun yanında esas öğrenmek istediğim; sizce, plakası tespit edilemeyen, sigortası olmayan vb. durumlarda tazminat ödemeleri yapan Garanti Fonu'na, "bir şekilde kaza dolayısıyla yaptığı giderleri alamamış (çünkü Emekli Sandığına da dava açılmış ve kaybedilmiş) kusursuz kazazedenin giderlerini öder " şeklinde bir anlam yükleyebilir miyiz? Çünkü sonuçta ortada hiç kusuru olmayan bir kazazede var ve kaza dolayısıyla yaptığı masrafları gerek idari makamlardan, gerekse de araç sürücüsünden alamıyor. Saygılarımla.
2918 s. y da Trafik kazalarında zarar tazmin talep ve dava zamanaşımı süresi olarak BK ilgili hükmünden (haksız fiil :1 yıl) farklı olarak 2-5 yıl belirtilmiş, eylem cezayı gerektiriyorsa, ceza hükmüne uygulanacak ceza zamanaşımı gözönüne alınacaktır demektedir. (Bu da genelde 5 yıldır.) Bedensel zarar tazmini için 5 yıl içinde sigortaya başvurabileceğiniz gibi sigortayı(sorumluluğu nispetinde), sürücüyü, ruhsat sahibini ve hatta ruhsat sahibi dışında varsa işleticisini hasım göstererek -tek davada- dava açabilirsiniz...
--------------------------
Karayolu Trafik Garanti Fonu Olayında ise kapsam içi olan hususlar aşağıdadır:
(Aşağıdaki maviyle renklendirilmiş yazı : Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğinin http://www.tsrsb.org.tr sitesinden alınmıştır)
Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı#8217;nın amacı:
Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı#8217;nın kuruluş amacını ödenen hasar tazminatlarına göre iki başlık altında toplayabiliriz;
1- Karayollarında motorlu araçların neden oldukları trafik kazalarında, kazaya neden olan aracın belirlenmemesi, trafik sigortasını hiç yaptırmamış veya eksik yaptırmış olmaları veya kazanın çalınmış veya gasp edilmiş bir araç ile meydana gelmesi halinde kazada zarar gören kişilerin, sigorta güvencesinden yoksun kalmaları halinde uğrayacakları bedeni zararların tazmin edilmesi,
2- Karayolu Trafik Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası yapan sigortacının mali bünye zafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflası halinde sigortacının ödemekle yükümlü olduğu maddi ve bedensel zararların tazmin edilmesi,
olarak özetleyebiliriz. Burada vurgulanmak istenen önemli ayırım birinci şıkta sadece bedensel zararların ödenmesi, ikinci şıkta ise sigorta şirketlerinin trafik sigortalarından kaynaklanan ve ödemekle yükümlü olduğu hem maddi ve hem de bedensel zararların Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı tarafından ödenmesidir.
Bedensel zararlar nelerdir? Hangi durumlarda bedensel zararlar ödenir?
Bedensel zararlar; yaralanma halinde tedavi giderleri, malul kalma (işgörememezlik) halinde, maluliyet tazminatı, ölüm halinde ise ölüm tazminatını kapsamaktadır.
Bedensel zararlar, aşağıdaki şekilde meydana gelen trafik kazaları neticesinde ödenir.
1- Plakası tespit edilemeyen araçların vermiş olduğu bedeni zararlar,
2- Zorunlu mali mesuliyet (trafik) sigortası olmayan araçların vermiş olduğu bedeni zararlar,
3- Zorunlu mali mesuliyet (trafik) sigorta poliçesindeki teminat tutarlarına ilişkin artış zeyilnamesi olmayan araçların vermiş olduğu bedeni zararlar,
4- Çalınmış veya gasbedilmiş motorlu bir aracın kazaya neden olması halinde meydana gelen bedeni zararlar.
Bedensel zararlar kapsamındaki tedavi giderlerinin tespitinde Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı Yönetmeliği#8217;nin 13/b maddesi gereği Sağlık Bakanlığı#8217;nın tarifesi esas alınmaktadır.
Abdülkadir KÜÇÜK
Yönetim Komitesi Üyesi ve
Hesap Müdürü
------------------------------------------------
Eksik bıraktığım, ya da aklınıza takılan başka birşey varsa lütfen foruma yazınız tamamlayayım.
Bahattin Bey, vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu durumda Trafik Garanti Fonu hesabına başvurulup vurulamayacağı, aracın sigortasıyla ilgili ayrıntılı bilgilerin edinilmesinden sonra netleşecek. Benim burada esas yanılgım, ceza zamanaşımı konusunu kaçırmak olmuş. Her nasılsa ceza zamanaşımına tabi olmak için, ceza davasına müdahil olmuş olmak gibi bir şart kalmış aklımda. Oysa iletiniz üzerine yaptığım araştırmada kamu davasının açılmış olmasının dahi bir koşul olmadığını gördüm. Aydınlattığınız için tekrar çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
fulya hanım merhaba
ben 10 yıldır sigortacılık işiyle uğraşıyorum.sizin konunuzlailgili oldukca tecrübeli olduğumu düşünüyorum keza bu konularla ilgili birçok hasar dosyası sonuçlandırdım.
trafik kazasında sigortaya başvurma süresi 2 yıl ve herhalükarda 10 yıldır.2 yıl her durum için geçerlidir.10 yıllık zaman aşımı ise genelde davalık durumlar için geçerlidir.bu durumda sizin zaman aşım süreciniz 10 yıldır.sizin bugün itibariyle yapmanız gereken 1-kaza raporu (aslı gibidir onaylı), 2-alkol raporu (aslı gibidir onaylı) bu arada kaza raporunda alkol durumu azıyorsa alkol raporuna gerekyoktur, 3-mağdur kişinin yapmış olduğu masraflarla ilgili fatura asılları, 4-sigorta şirketine yazılmış dilekçe ilebirlikte sigorta şirketine başvurusanız hasarınızı en kısa sürede ödeyeceklerdir.
bu arada kusurlu tarafın sigorta poliçesinin hangi şirkete ait olduğunuda kaza raporunda yazılı olduğunu görebilirsiniz.
eğer bulamaz isenin forumda kusurlu tarafın plaka numarasını yazarsanız size kusurlu tarafın sigorta şirketiile ilgili bilgileri bulmaya çalışabiliriz.
Burak Bey,
Öncelikle ilginize çok teşekkür ederim. Araçla ilgili sigorta bilgilerine ulaşmak için emniyete yapılan başvuruda; bilgilerin verilemeyeceği, mahkeme aracılığı ile istenilmesi gerektiği söylendi. Kazaya karışan biri kaza tutanağını neden göremiyor anlamış da değilim. Ben internet üzerinden yaptığım araştırmada plaka numarası girerek, sadece plakanın şuanda kayıtlı olduğu aracın modeli ve rengi bilgilerine ulaşabildim. Bu bilgiler de kazadaki araçla bağdaşmıyor. Aracın plaka numarasını foruma yazmamın uygun olacağını düşünmüyorum. Ancak sigortayı kendim öğrenebilmem için bir yol gösterebilirseniz sevinirim. Saygılarımla.
fulya hanım
öncelikli şu sorunun bana cevabını verirseniz size daha net yardımcı olabilirim.
1. elinizde kaza raporu varmı (varsa kaza raporunun sağ üst köşesinde SİGORTA DURUMU adlı bölüme bakarmısınız burada kusurlu tarafın sigorta bilgileri yazıyormu?)
Burak Bey,
Ben biraz karışık yazmışım, kusura bakmayın. Sigorta ile ilgili bilgileri istedik derken, kaza tutanağını istediğimizi kastetmiştim. Tutanak şuanda elimizde yok. Emniyetten istediğimizde ise, tutanağın bu şekilde verilemeyeceği, bunu mahkemeden istemek gerektiği söylendi. Şimdi tutanağı alıp, sigorta bilgilerine buradan ulaşacağız sanıyorum.
fulya hanım tekrar merhaba
sizin işiniz konuştukca açığa kavuşuyor soru sordukça daha da netleşmeye başladı.
bana su soruların cevabınıda verebilirmisiniz.
1. 8/8 karşı tarafın kusurlu olduğunuz nerden öğrendiniz ve bunu yazılı olarak mı gördünüz.
2.kaza gün/ay/yıl olarak hangi tarihte oldu.
3.sizin müvekkilinizin kusurlu olan taraftan sadece kendisiyle ilgili tedavi masrafalarınımı istiyor.
Burak Bey,
Kusur oranını, ceza mahkemesinde kazadan sonra açılmış olan kamu davasına ait bilirkişi raporunda okudum.
Kaza 09.07.2004 tarihinde meydana gelmiş.
Kazazede kusurlu taraftan sadece tedavi için yapmış olduğu masrafları istiyor. Hastanede yatmış, bacağına platin takılmış vs. Bu harcamaların hepsinin faturaları mevcut. Saygılarımla.
fulya hanım
sizin konuyla ilgili soru sordukça açıklığa kavuşuyor ama soru-cevap şeklinde bu iş zor olacak.
en iyisi siz bana konuyu başından açıklayıcı şekilde anlatırsanız uzun uzun konuşarak değilde daha kısa sürede size sıkıntı yaşamadan ne yapabileceğinizi ve çözüme kavuşturmanın kısa yolunu anlatmaya çalışırım.bu şekilde daha sağlıklı olabileceğini düşünüyorum.
Merhaba yaklaşık 1 yıl önce karayolunda aniden önüme fırlayan 5 yaşındaki bir çocuga çarptım.Hemen hastaneye götürdüm ama çocuk vefat etti.Raporlarda...
Bizim Hatlı minibisümüz var 10.2007 tarihinde trafik kazasına karıştık kazayı kısaca şöyle anlatım e-5 te yolcu almak için duran minibüsümüz arkadan...
Tüvtürke aracı muayene ettirdikten sonra kredi kartımdan komisyon ücreti alındı. Tüketici hakem heyetine başvurdum ve hakem heyeti beni haklı buldu....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
tüvtürke karşı tüketici hakem...
07-05-2025, 23:40:53 in Tüketici Hakları