Merhabalar;

Oncelikle kusuruma bakmayin biraz detayli yazacagim icin, simdiden tesekkurler.

Ben universite 4. sinif ogrencisiyim ve 3. sinifimi Almanya'da Erasmus ile tamamladim. Bu sure icerisinde yurtdisinda gecimimi saglayabilmem icin universitem bana, Uluslararasi Ofis tarafindan Erasmus ogrencileri icin saglanan hibenin %80'ini yurt disinda gecinmem icin yatirdi ve geri kalan %20'lik kismini ancak derslerin en az ucte ikisinin gecildigi takdirde yatirilacagini aksi takdirde yatirilmayacagini ayrica gectigim dersleri ve yeterliligi transkriptte gormeleri gerektigini kalan hibenin ancak o sartla yatirilacagini, email yoluyla bildirdi. Ben sene sonuna kadar kalan hibenin yatirilacagi kosullari saglayamadim ve hibeyi bana yatiracaklarina dair herhangi bir beklentim yoktu.

Almanya'dan 4 Agustos 2015 tarihinde geldim ve henuz geldigim gunlerde banka hesabima geri kalan %20'nin yatirildigini farkettim ve ardindan bir email aldim. Mailde univeristenin muhasebesinden onayli olarak ve diger Erasmusa giden arkadaslarimi da kapsayacak sekilde; "Kalan hibelerinizi yatirdik ancak bu parayi harcamayin Almanya'dan transkripleriniz gelip incelendiginde durumunuza gore geri alacagiz." yaziyordu. Ben bu parayi cesitli borclarimdan dolayi harcamak durmunda kaldim. Ancak Almanya'dan transkriptim Ekim ayinin baslarinda gonderildi. Simdi benden ve benim gibi bir kac akadasimdan transkriplerimiz henuz ellerine gecmeden, hakkimizda herhangi bir inceleme olmadan ve bizim herhangi bir talebimiz olmadan gonderdikleri parayi geri istiyorlar.

Bugunku telefon konusmamda universitem bana aynen su sozleri soyledi: "Biz diger arkadaslarina guvendimiz gibi sana da guvendik ve parayi onceden yatirdik, sen bu parayi harcamis olsan dahi bu ay icerisinde odemek zorundasin."

Benim bildigim ve diger universitelerin uyguladigi sistem: Transkripti incele; ogrenci hakediyorsa yatir; haketmeyenin parasini banka yolu ile uluslararasi ofise geri gonder.
Benim universitemin yaptigi: Once parayi herkese yatir; Transkripti incele; hakedene dokunma; haketmeyenden nakit olarak geri iste.

Bu durum beni bazi suphelere dusuruyor;
-Ortada hakedisime dair henuz kanitlayici bir belge yokken universitemin bu parayi hesabima yatirip benden nakit olarak geri istemesinde ne derece haklidir?
-Paranin nakit olarak temin edilmek istenilmesindeki sebep, universitemin henuz transkript gelmeden evrakta sahtecilik yaparak paranin yatirilma yolunu muhasebesel olarak acip bu paranin kurumsal ya da kbireysel olarak uzerine yatmak istemesi midir?
-Bu is karsilikli bir guven hissiyati ile guvenceye alinamayacagi kanaatindeyim, hukukta boyle bir durum soz konusu mudur?
-Ayrica bankaya bir kisi ve ya kurulus tarafindan bilincli ya da bilincsizce yatirilan paray, o para harcansa bile, geri isteme hakki var midir?

Tesekkur Ederim

Onur Sumer