Tekstil Ürünleri Değişim Talebi İş Süresi Sorunsalı
Merhaba hukuki.net ailesi size danışmak istediğim konuyu açıklamak istiyorum. 06.01.2015 tarihinde Bambi Deri Mamulleri Ltd. Şti. adlı şirketten Caterpillar marka bir bot almıştım. Belirli bir zaman geçti ve botun burun ucu kısmında bir açılma oldu mağduriyetin giderilmesi adına 27.10.2015 tarihinde botu almış olduğum Bambi'ye götürdüm ve Değişim talebi isteğiyle başvuruda bulundum ve 27.10.2015 tarihli bir Ürün İnceleme Formu edindim. Formu aldığım sırada orada çalışan kişinin bana 21 iş günü içerisinde cevap geleceğini bu botun Türkiye'de dağıtıcısı olan İstanbul merkezli Yeşil Kundura'ya gönderilip inceleneceğini söylemişti. Belirli bir zaman geçtikten sonra erkenden cevap gelmiştir belki diyerekten 11.11.2015 tarihinde Bambi'ye gittim ve ürünümün gelip gelmediğini sordum fakat oradaki kişiler öncelikle böyle bir ürünün mevcut olmadığını söylediler lakin belirli araştırmalar yapıldıktan sonra ürünün henüz gönderilmediğini farkettiler ve bana 21 iş günü tanımının yapılmış olmasından ötürü hiçbir şekilde mağdur olmayacağımı ürünü Yeşil Kundura'ya incelemek üzere yine ilk başvuru yaptığım tarih olan 27.10.2015 tarihinin baz alınacağını söyleyip mağduriyetin ortadan giderileceğini dile getirmişlerdi. Zaman geçti ve 21 iş günü dedikleri süre bazen 30 güne tekabül edebilir diyerekten 27.11.2015 tarihinde Bambi'ye bu sürenin geçtiğini ve benim bu durumdan kaynaklanan mağduriyetimin nasıl giderileceğini sordum lakin hiçbir şekilde bişey yapamayacaklarını ürün gelmeden bana cevap veremeyeceklerini söylediler. Bende akabinde hemen Yeşil Kundura'yı aradım ve ürün henüz 23.11.2015 tarihi gibi ellerine ulaştığını dile getirdiler ve benim mağduriyetimin yani dile gelen bu 21 iş günü muhabbetinin Bambi tarafından giderilmesi gerektiğini söylediler. Bunun üzerine bende Bambi Genel Müdürlüğü ile görüşüp mağduriyetimin nasıl giderilebileceğini sordum ve kendileri sadece Yeşil Kundura'da olan ürünün daha erken gelmesi için yardım edebileceklerini söylediler ya da hiç bir sonuç alamayacağımı dile getirerek şansınızı Tüketici Hakem Heyetine başvuru yaparak da deneyebilirsiniz dediler. Bende birkaç araştırma yaptıktan sonra İlçe Tüketici Hakem Heyetine gittim ve oradaki yetkili memur ile görüştüğümde durumu izah ederek 27.10.2015 tarihinde Ürün değişim talebinde bulunduğum fişin olması ve üzerinden 30 günden fazla zaman geçmiş olduğunu söyledim. Bu durumda mağduriyetimin nasıl giderileceğini sordum. Oradaki memur ise bana Tekstil Ürünlerinde belli bir iş günü süresi yok dediler ve tekstil ürünlerinin garantisi olmadığını dile getirdiler. Yani hiç bir şekilde başvuru yapamadım. Acaba bu durumda ne yapmam gerekir? Gerçekten Tekstil Ürünlerin de değişim talebinde bulunduktan sonra belli bir iş günü geçtikten sonra mağduriyetin giderilmesi ürün iadesi yada para iadesi ile sağlanamıyor mu? Almış olduğumuz ürünleri herhangi bir garantisi yok mu? Bu konuda beni aydınlatır iseniz çok mutlu olacağım. Neler yapabileceğime değinir iseniz sevinirim.
Cevap: Tekstil Ürünleri Değişim Talebi İş Süresi Sorunsalı
İlçe Tüketici Hakem Heyetine gidip başvurunuzu yapın.
Firma ürünle ilgili olarak size garanti sunmamış ise üründe kullanıcı hatası yok ise seçimlik haklarınızdan birini seçerek Üründe gizli ayıp olduğunu belirtin.
Tshh başvuru ücretsizdir ve bir şey kaynetmezsiniz.
Ayıplı mal
MADDE 8 – (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
(2) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.
(3) Sözleşmeye konu olan malın, sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi veya montajının satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında gerçekleştirildiği durumlarda gereği gibi monte edilmemesi sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir. Malın montajının tüketici tarafından yapılmasının öngörüldüğü hâllerde, montaj talimatındaki yanlışlık veya eksiklik nedeniyle montaj hatalı yapılmışsa, sözleşmeye aykırı ifa söz konusu olur.
Ayıplı maldan sorumluluk
MADDE 9 – (1) Satıcı, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümlüdür.
(2) Satıcı, kendisinden kaynaklanmayan reklam yoluyla yapılan açıklamalardan haberdar olmadığını ve haberdar olmasının da kendisinden beklenemeyeceğini veya yapılan açıklamanın içeriğinin satış sözleşmesinin akdi anında düzeltilmiş olduğunu veya satış sözleşmesi kurulma kararının bu açıklama ile nedensellik bağı içinde olmadığını ispatladığı takdirde açıklamanın içeriği ile bağlı olmaz.
İspat yükü MADDE 10 – (1) Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.
(2) Tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hâllerde, sözleşmeye aykırılık söz konusu olmaz. Bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır.
(3) Satışa sunulacak ayıplı mal üzerine ya da ambalajına, üretici, ithalatçı veya satıcı tarafından tüketicinin kolaylıkla okuyabileceği şekilde malın ayıbına ilişkin açıklayıcı bilgiyi içeren bir etiket konulur. Bu etiketin tüketiciye verilmesi veya ayıba ilişkin açıklayıcı bilginin tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde açıkça gösterilmesi zorunludur. Teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünler ise hiçbir şekilde piyasaya arz edilemez. Bu ürünlere, Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Tüketicinin seçimlik hakları MADDE 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
(2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.
(3) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir. Orantısızlığın tayininde malın ayıpsız değeri, ayıbın önemi ve diğer seçimlik haklara başvurmanın tüketici açısından sorun teşkil edip etmeyeceği gibi hususlar dikkate alınır.
(4) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu Kanunun 58 inci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım talebi, yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.
(5) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.
(6) Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar, tüketicinin seçtiği hakkı yerine getiren tarafça karşılanır. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir. Zamanaşımı
MADDE 12 – (1) Kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren beş yıldır.
(2) Bu Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrası saklı olmak üzere ikinci el satışlarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğu bir yıldan, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda ise üç yıldan az olamaz.
(3) Ayıp, ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.
Cevap: Tekstil Ürünleri Değişim Talebi İş Süresi Sorunsalı
Hocam yukarıda da belirtmiştim ürün şuan Yeşil Kundura merkezinde inceleniyormuş fakat benim anlatmak istediğim olay şu ki 27.10.2015 tarihinde değişim talebi ile Bambi'ye teslim ettiğim botumun 21 gün iş süresi dahilinde cevap gelmemiş olması ile birlikte benim bu durumda değişimi yaptırtmam için ne yapmam gerekir ? Yani ben bu 21 gün iş süresinin dolmuş olmasından ötürü mağdur oldum ve bu mağduriyetin nasıl giderileceğini sormaktayım. Ayrıca ilçe tüketici hakem heyetine gittim ve kendileri bu durumda tekstil ürünlerinin garanti kapsamına alınmadığını sadece ürün geldiğinde bana bambi tarafından teslim edildiğinde incelenmesi üzere hakem heyetine sunulabileceğini söylediler. Ben şunu merak ediyorum ürün henüz gelmedi ve 35 gün civarında oldu gelmeyeli ben bu durumda mağdur olmuş olmuyor muyum ? Yani bu mağduriyetimi ürün gelmeden giderilmesi mümkün değil mi? Eğer yasal olarak 21 iş akdi tanımı var ise kanunlarda benim mağduriyetimin yasal yollardan giderilmesi mümkün değil midir ?
Cevap: Tekstil Ürünleri Değişim Talebi İş Süresi Sorunsalı
O kural 21 değil 20 iş günüdür. Ürün garantisi olmadığından ve 20 iş günü kuralı garanti belgesi yönetmeliği ile alakalı olduğundan dolayı bu haktan yararlanamayacağınız söylenmiş. Çünkü garanti kapsamında satılacak ürünler listesinde Ayakkabı yok. Ürün geldiğinde ürünün ayıplı olup olmadığına bakılacak. Ayıplı olup olmadığı ile ilgili başvuru yapabileceksiniz. Ürün gelmeden ayakkabıyı tüketici hakem heyetine sunamayaksınız. ürün gelmeden bilirkişi incelemeden hakem heyeti ürünün ayıplı olup olmadığını nasıl anlayacak.
Merhaba. Yaklaşık 25 gün önce bir elektronik mağazasından dokunmatik telefon aldım. Bugün itibariyle telefonun dokunmatiği çalışmıyor. Acaba firmadan...
2013 nisan ayında bayiden aldığım aracım, geçtiğimiz hafta arıza verdi. Garanti dahilinde olan aracımı yol yardımı arayarak yetkili servise çektirdi....
4 gun once bir teknoloji magazasindan fotograf makinesi aldım, malum eşler yapılan süprizlere bazı hallerde cok sevinmiyorlar. Eşim aldıgım makineyi...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku