Herkese iyi akşamlar. Şimdi benim şöyle bir problemim var, daha yeni kayıt yaptırdığım ajanstan başka bir ajansa kayıt olabilmem için sözleşmemi iptal etmem gerekiyor. Yalnız bu sözleşmeyi iptal edebileceklerini ama başka bir ajansa 2 yıl boyunca kayıt yaptıramayacağımı söylediler ki sözleşmede bu madde şu şekilde geçiyor:

İşbu sözleşme, bir tarafta . . . . .. . . ile diğer tarafta . . . . adresinde mukim . . . T.C. kimlik No'lu . . . arasında aşağıdaki koşullarda görsel çalışmalar ile ilgili bir sözleşme akdedilmiştir. Bu sözleşme sadece görsel çalışmalar ile ilgili olup KAYITLI KİŞİ'nin okulunu veya daimi işini etkilemez. KAYITLI KİŞİ aynı nevide hizmet veren başkaca Ajans veya Yapım Firmasına 2 (iki) yıl kayıt yaptıramaz.

Bu konu hakkında biraz araştırma yaptım ve tek ulaşabildiğim Borçlar hukukunda geçen şahsiyet hakları:

"Şahsiyet Haklarına Aykırılık
Yapılan bir sözleşmede şahsiyet haklarına aykırı hükümlerin bulunması halinde, sözleşme serbestisinin sınırları aşılmış olmaktadır. Buna göre; bir kimsenin kendi rızası ile dahi olsa şahsiyet haklarından feragat etmesi (vazgeçmesi), bu haklarına aykırı hükümler içeren sözleşmelere taraf olması mümkün değildir. Aynı şekilde, hiç kimse vücut bütünlüğünü tahribe ilişkin akit yada fiil ehliyetini kısmen dahi olsa sınırlayan hukuki işlem yapamaz. Bir kimsenin ekonomik bütünlüğü üzerinde, şahsına sıkı sıkıya bağlı olan hakları da (meslek sırları, çalışma özgürlüğü gibi) şahsiyet haklarından sayıldığı için, bu haklarına mugayir (aykırı) sözleşmeler de, sözleşme serbestisinin sınırlarına aykırıdır. "

ve burada kişi kendi rızası ile dahi olsa sözleşmedeki bu maddenin herhangi bir hukuksal yükümlülüğü olmadığını dile getiriyor sanırım. Pek emin değilim. Şahsiyet hakları neleri kapsıyor onu bile tam olarak bulamadım, hukuk işleri baya zormuş

Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.