herkese merhaba
daha yeni üye oldum bir konuda yardıma ihtiyacım var
şu an devam etmekte olan boşanma davamız var davayı eşim açtı ilk duruşma 2 ay sonraya ertelendi ve şuan eşim davadan feragat etmek stiyor eğer davadan feragat ederse tekrar dava açma hakkı hemen bulunuyormu belirli bir sürem geçmesi gerekiyor
cevap larınız için şimdiden teşekkürler
Davadan vazgeçme kesin bir hükmün sonuçlarını doğurur. ( HUMK.95 ) Onun için feragat karşı tarafın kabulüne bağlı olmadığı gibi, öbür taraf öğrendikten sonra artık bundan dönülemez. Feragat halinde mahkemenin yapacağı iş bu durumu tesbit etmekten ibaret olup taraflardan birinin bu konudaki kararı temyiz etmiş olması halinde bile, feragat beyanının açıklanmasından itibaren dava tüm sonuçları ile birlikte ortadan kalkar. Yani 3 yıl boyunca aynı nedenle tekrar dava açılamaz.
Madde 95 - Feragat ve kabul, kati bir hükmün hukuki neticelerini hasıl eder. Bilbeyyine hükme raptı kanunen mecburi olan hallerde müddeaaleyh müddeinin neticei talebini kabul ederse müddeaaleyhin davada devamı huzuru mecburi değildir ve bu kabul bundan başka hukuki bir netice husule getirmez.
gerçekten cok merak ediyorum 2 ayrı görüş var feragat dilekçesinden sonra 1yıllık sürede mi? yoksa 3 yıllık süredemi aynı gerekçeden dava açılamıyor bu konuda nasıl bilgi edinebilirim lütfen kaynak göstrseniz de olur teşekkür ederim.
MADDE 184.- Boşanmada yargılama, aşağıdaki kurallar saklı kalmak üzere Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununa tabidir:
1. Hakim, boşanma veya ayrılık davasının dayandığı olguların varlığına vicdanen kanaat getirmedikçe, bunları ispatlanmış sayamaz.
2. Hakim, bu olgular hakkında gerek re'sen, gerek istem üzerine taraflara yemin öneremez.
3. Tarafların bu konudaki her türlü ikrarları hakimi bağlamaz.
4. Hakim, kanıtları serbestçe takdir eder.
5. Boşanma veya ayrılığın fer'i sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hakim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz.
6. Hakim, taraflardan birinin istemi üzerine duruşmanın gizli yapılmasına karar verebilir.
HUKUK USULÜ MUHAKAMELERİ KANUNU
Madde 95 #8211; Feragat ve kabul, kati bir hükmün hukuki neticelerini hasıl eder.(Yani dava reddedilmiş sayılacaktır)
Medeni Kanun
Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.
Diyelimki aldatmaya dayalı boşanma davası açtın ve yeterli kanıtın olmadığından davadan feragat ettin ve 1 yıl içerisinde elinde yeterli kanıtları topladın şimdi sizce 3 yıl mı beklemek gerekiyor. Neye dayanarak mı yazdım? Bende davamdan feragat ettim sizin dediğiniz 3 sene süreci ise şöyle.
Davadan feragat edersiniz, dava feragat nedeniyle RED edilir ama ÜÇ SENE ortak hayat kurulamaz o zaman taraflardan birisinin istemi üzerine açılan ilk davada hakim aile birliğinin temelden sarsıldığına kanaat getirip boşanmaya karar verir. Sanırım burda bi karışıklık yaşadınız....
Kolay gelsin...
Sayım Kerasus
gerek anasayfada, gerekse forum sayfasında, öncelikle forumlarda araştırma yapmanız konusunda uyarıda bulunuyoruz. Karışıklık olduğu için tekrar anlatayım
Feragat kesin hüküm sonuçlarını doğurur. Bu nedenle, feragat edilen davadaki hukuki ve maddi gerekçelerle bir daha dava açılamaz.
Eğer başka bir gerekçe ortaya çıkarsa, örneğin: şiddetli geçimsizlik nedeniyle dava açoldı. Red ed,ildi ya da feragat edildi. Sonrasında zina olayı ortaya çıktı. Zina nedeniyle her zaman dava açılabilir.
Yani ne bir yıllık ne de 3 yıllık süre yok. Sayın alisinkayın de belirttiği gibi, taraflar 3 yıl biraraya gelmemişlerse, yeni bir hukuki neden ortaya çıkmıştır. 3 yıl ayrı kalan eşlerin boşanmalarına karar verilir. Bu dava başka bir davadır. Kusur şartı falan aranmaz.
Sayın Tilki sizi daha önce de uyardık. Bir daha da uyarmamıza gerek yok. Gerekn yapılacaktır.
Benim anlamadığım konu...?
Ben şiddetli geçimsizlik, pek fena muamele nedenleri ile dava açtım. Ne sebeple olursa olsun sonuçta eşimle tekrar birarada yaşama başladık. Ben davamdan FERAGAT ettim. Mahkemede konusuz kalan davanın reddi ile sonuçlandı.
Şimdi bu ortak yaşama tekrar başladıktan sonra aynı sorunlar tekrar yaşanmaya başladı. Ve yine dayak ile birliktelik sona erdi.
Peki BEN ŞİMDİ DAVA AÇMA HAKKIMDAN YOKSUN MUYUM? Üstelik diğer davam henüz kesinleşmedi bile.
Yoksun isem bu haksızlık değil mi?
Hukuk buna müsaade edebilir mi?
Sayın cogniz
sizin durumunuz farklı. Sizin kesinleşmeyen bir davanız var ve siz tekrar biraraya gelmişsiniz. Yeni bir dava açarsanız, dardestlik itirzı ile karşılaşırsınız.
Ancak, yukarda yazdığım gibi, aynı sebeple dava açılmaz. Sizin dava açmak için yeni sebepleriniz doğmuş
Forumumuz da tecrübeli olan kullanıcılarımıza bir kaç dorum olacak;
- 13 yıllık evliyim Haziran ayından eşime şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma...
Boşanma davası açtım ama sonra feragat ettim. Şimdi tekrar ilk davamdan daha farklı sebeplerden ötürü dava açmak istiyorum. Bu mümkün mü? Davam kabul...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku