Merhaba Arkadaşlar.
Kocaeli, İzmit, Kabaoğlu Divanı, Üçtepeler Mahallesinde bulunan 1504 nolu parsel yaklaşık 50 yıldır tasarrufumuz altında bulunmaktadır. Üzerinde binamız vardır. Binanın yapım tarihi 1999 yılına tekabül etmektedir. Hazineden gelen yazı üzerine bu parselin hazineye ait olduğunu öğrendik. Hazine bu parseli 2 defa ihaleye çıkardı. Fakat maddi imkansızlıklar ve özel nedenlerden ihalelere iştirak edemedik. Gerekli maddiyatı sağladıktan sonra 1504 nolu parseli satın alma talebimiz oldu (11.11.2002).
Bu defa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'den alınan 25.11.2002 gün 01/700/40433 sayılı yazı ile mülkiyeti o zamanki adı Saraybahçe Belediyesi'ne ait bir parselin (3326 ada 2 parsel) , Elginkan Mesleki Eğitim Merkezi yapılmak üzere protokol aşamasına geldiği bildirilmiş, mülkiyeti Hazineye ait taşınmazlarla trampası talep edilmiş, aralarında bizim parselinde bulunduğu 60 adet parselle trampası yapılmıştır.
Kocaeli Milli Emlak Müdürlüğü satın alma talebim protokol tarihinden önce olmasına rağmen parseli bize satmaya yanaşmadı. Bu sefer ben parseli Saraybahçe Belediyesinden talep ettim. Belediye parseli nazım imar planı ve uygulama imar planı olmadığı için bu tür yasal kısıtlamalar nedeniyle taşınmazı şimdilik bize satamayacaklarını bildirdiler. Mahkemeye gideceğimi protokolün iptalini isteyeceğimi söylediğimde, belediyede görevli yetkili memur, mahkemeye gitmememi mahkemeyi kaybedeceğimi şuyulandırmadan sonra parseli satacaklarını ifade ettiler. İlerleyen süreçte bu yetkili arkadaş parseli yandaşlarına peşkeş çekmeye çalışmıştır. Neyse ki o kişiler üzerinde yapı olduğu için buna yanaşmamıştır.
11.07.2013 tarihinde 1504 nolu parseli de içine alan İ-8 Gelişme Konut Alanı'da hazırlanan 1/1000 lik imar planında evim, bir kısmı yol bir kısmı yeşilde bırakılmak suretiyle Belediye sorunlu parselden kendilerince kurtulmuşlardır. İzmit Belediyesi (O zamanki adı Saraybahçe Belediyesi) ile yapılan görüşmelerde parselde hiçbir hakkımın bulunmadığı parselle ilgili hiçbir şey yapamayacaklarını belirttiler.
Değerli Arkadaşlar; parsel Hazinenin tasarrufunda iken olan haklarım Belediye'ye geçince kayıp olur mu? Belediye parselin üzerine konmasaydı yada üzerinde evim olduğundan hazine 1504 nolu parseli değerlendirme dışında bıraksaydı ben yerimi Hazine'den satın alacaktım.
Değerli Arkadaşlar;
4706 Sayılı Kanun (Madde 5 – (Değişik: 3/7/2003-4916/4 md.))
Belediye ve mücavir alan sınırları içinde olup, Bakanlıkça tespit edilen, Hazineye ait taşınmazlardan, 31.12.2000 tarihinden önce üzerinde yapılanma olanlar; Hazine adına tescil tarihine bakılmaksızın öncelikle yapı sahipleri ile bunların kanunî veya akdi haleflerine satılmak ya da genel hükümlere göre değerlendirilmek üzere ilgili belediyelere bedelsiz olarak devredilir. Bu şekilde devredilen taşınmazlar, haczedilemez ve üzerinde üçüncü kişiler lehine herhangi bir sınırlı ayni hak tesis edilemez. Bu taşınmazlar belediyelerce öncelikle talepleri üzerine yapı sahipleri ile bunların kanunî veya akdi haleflerine, rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır.
Belediye yetkilileri ile görüşmemde böyle bir kanunun olmadığı söylediler Bu sefer Hazineden bir memur ile görüşmemde Belediye burayı hangi amaçla almış dendi. Hangi amaç ? Hal bu iken
Değerli Arkadaşlar objektif yorumlarınızı ve önerilerinizi arz ederim Saygılarımla.
Güngör Alp