Evkurda bilgisayarlara bakarken reyon görevlisi bana Teşhirde bulunan bir Dizüstü bilgisayarın kasasında Oluşan bir çizik dolayisiyla 2200 tl ye indirttiğini söyledi normal fiyatının da 3200 tl olduğunu belirtti.bu ürünü satın aldıktan sonra evkurun Web sitesine baktığımda Ürünün teşhir olmayan kapalı kutu satış fiyatının da 2300 tl olduğunu gördüm.şimdi ben bu durum karşısında inanılmaz derecede rahatsızlık duymaya başladım.Ayrıca reyon görevlisinin bilgisayar ile alakalı vermiş olduğu bilgilerden 2 tanesi yanlış çıktı 8 gb ram var diyordu 4 gb ram çıktı 1 TB HDD diyordu 750 gb çıktı.Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
- - - Updated - - -
Ayrıca ürünü daha bu gün teslim aldım.kutusu zaten açıktı ve teşhir ürünü Olduğunu sadece yetkililer biliyor faturasında teşhir yazmıyor
Ayıplı ürün nedeni ile iade edin. Bedelini geri alın.
Verilen teknik özellikler kutusunda / broşüründe yazan şeyler değil, sözle söylenen şeyler. Kutunun açık olduğu ve çiziğin var olduğu ise ispatlanması zor şeyler. Ayıplı iddiasını neye dayanarak yapabilir? Benim aklıma bir şey gelmedi.
Verilen teknik özellikler kutusunda / broşüründe yazan şeyler değil, sözle söylenen şeyler. Kutunun açık olduğu ve çiziğin var olduğu ise ispatlanması zor şeyler. Ayıplı iddiasını neye dayanarak yapabilir? Benim aklıma bir şey gelmedi.
Aslında kutunun açık olduğunun isbatlanması gerekmez. Kutuyu açtım çizik çıktı demekte yeterli. Ama ...........Bunada gerek. Aşağıdaki madde buna açıklık getirmiş zaten.
İspat yükü
MADDE 10 – (1) Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.
(2) Tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hâllerde, sözleşmeye aykırılık söz konusu olmaz. Bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır. (3) Satışa sunulacak ayıplı mal üzerine ya da ambalajına, üretici, ithalatçı veya satıcı tarafından tüketicinin kolaylıkla okuyabileceği şekilde malın ayıbına ilişkin açıklayıcı bilgiyi içeren bir etiket konulur. Bu etiketin tüketiciye verilmesi veya ayıba ilişkin açıklayıcı bilginin tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde açıkça gösterilmesi zorunludur. Teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünler ise hiçbir şekilde piyasaya arz edilemez. Bu ürünlere, Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Ayıplı mal
MADDE 8 – (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
(2) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.
(3) Sözleşmeye konu olan malın, sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi veya montajının satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında gerçekleştirildiği durumlarda gereği gibi monte edilmemesi sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir. Malın montajının tüketici tarafından yapılmasının öngörüldüğü hâllerde, montaj talimatındaki yanlışlık veya eksiklik nedeniyle montaj hatalı yapılmışsa, sözleşmeye aykırı ifa söz konusu olur.
Ayıplı maldan sorumluluk
MADDE 9 – (1) Satıcı, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümlüdür.
(2) Satıcı, kendisinden kaynaklanmayan reklam yoluyla yapılan açıklamalardan haberdar olmadığını ve haberdar olmasının da kendisinden beklenemeyeceğini veya yapılan açıklamanın içeriğinin satış sözleşmesinin akdi anında düzeltilmiş olduğunu veya satış sözleşmesi kurulma kararının bu açıklama ile nedensellik bağı içinde olmadığını ispatladığı takdirde açıklamanın içeriği ile bağlı olmaz.
Neden ? Laptopta çizik bir ayıptır. Satan ayıplı sayıp düşük fiyata vermiş ama.
İnsanlar 3000 tl verip telefon alıyorlar ve önüne arkasına koruyucu aparatlar taktırıyorlar ayrıca para verip. Çizik telefon ile çizik olmayanın fiyatı ve satış kolaylığı bile değişiyor. Dün bir beyaz eşyacıda kenarında fındık büyüklüğünde çökme olmuş buzdolabını normal fiyatının 400 tl indirimle etiket koymuşlardı. Malın değerini düşürmüş. Üstelik buna rağmen alıcı bulmakta zorlanıyorlar.
- - - Updated - - -
Ayrıca teşhirdeki ürün kullanılmış bir üründür ve bu rahatlıkla tespit edilebilir. Bununla ilgilide hiçbir evrakta bir ibare yok.
Bana çizik olduğu belirtildi ancak çizik olduğu için 1000 tl indirim yapıldığı söylendi.ancak bu indirimin bu Ürünün tamamına yapıldığını farkettim.yani kısacası bana aynı fiyata teşhir+çizik ürün satıldı.para konusuna gelince ortada para yok senet var.taksit taksit ödeyeceğim.ben ürünü geri almalarını yerine kapalı kutu ürün vermelerine de raZıyım
Ürünü Senet karşılığı almışsınız. Büyük ihtimal bir sözleşmeye, muhtemelende taksitli satış sözleşmesine imza atmış olmalısınız. Bu sözleşmede ürünle ilgili bilgi varmı buna bakmak lazım. Eğer ürünün ayıplı ürün olduğu sözleşmede var ise bu aşamada Cayma hakkınızı kullanabilirsiniz.
Eğer hiçbir evrakta ürünün çizik ve teşhir ürünü olduğuna dair bir ibare yok ise, Aldığınız ürünün ayıplı olduğunu iddia ederek yine sözleşmeden dönme(bedel iadesi) yada birebir aynı ile değişim talep edebilirsiniz. Satıcı Buna rağmen talebiniz yerine getirilmez ise Tüketici Sorunları hakem heyetine başvurabilirsiniz Tshh başvuruları ücretsiz ve birşey kaybetmezsiniz.
Fakat verdiğiniz rakamları anlamadım. 2200 Tl ye aldığınız ürünün yenisiz 2300 Tl demişsiniz Ama sonra 1000 tl indirim yaptı demişsiniz.
Normal satış bedelinden 1000 tl indirimli ürün alıp bunu sağlamıyla değiştirmeyi düşünüyorsanız bunu hiç etik bulmam.
Tüketicinin seçimlik hakları
MADDE 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. (2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz. (3) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir. Orantısızlığın tayininde malın ayıpsız değeri, ayıbın önemi ve diğer seçimlik haklara başvurmanın tüketici açısından sorun teşkil edip etmeyeceği gibi hususlar dikkate alınır. (4) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu Kanunun 58 inci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım talebi, yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.
(5) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.
(6) Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar, tüketicinin seçtiği hakkı yerine getiren tarafça karşılanır. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.
Tshh Başvuru sınırları.
a) İlçe tüketici hakem heyetleri için üst parasal sınır, 2.200 Türk Lirası,
b) Büyükşehir statüsünde olan illerdeki il tüketici hakem heyetleri için parasal sınır, 2.200 Türk Lirası ile 3.300 Türk Lirası arası,
c) Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerindeki il tüketici hakem heyetleri için üst parasal sınır, 3.300 Türk Lirası,
ç) Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerdeki il tüketici hakem heyetleri için parasal sınır, 2.200 Türk Lirası ile 3.300 Türk Lirası arası olarak tespit edilmiştir.
Konu ceceli341 tarafından (15-08-2015 Saat 01:39:47 ) de değiştirilmiştir.
Şöyle anlatayım.reyon görevlisine kampanyalı bilgisayar varmı diye sorduğumda bana bu teşhir ürününü gösterip 3200 tl normal taksitli fiyatı ama çizik olduğu için 2200 tl ye düşürdük dedi.Ben de bu şekilde ikna oldum.bu gün ürünü aldım eve getirip bıraktım sonra iş yerime geldim.iş yerinde bu Ürünün özelliklerine detaylıca bakmak için evkur Web sitesini açtım.baktım ki Ürünün normal satış fiyatı zaten 2300 tl ye indirilmiş.kampanya yapılmış.yani ben şu an 100 tl daha az ödeyerek 3-4 ay teşhirde kullanılmış ve kasasında derin bir çizik olan cihazı almış oldum.kendimi dolandırılmış hissediyorum.
Şöyle anlatayım.reyon görevlisine kampanyalı bilgisayar varmı diye sorduğumda bana bu teşhir ürününü gösterip 3200 tl normal taksitli fiyatı ama çizik olduğu için 2200 tl ye düşürdük dedi.Ben de bu şekilde ikna oldum.bu gün ürünü aldım eve getirip bıraktım sonra iş yerime geldim.iş yerinde bu Ürünün özelliklerine detaylıca bakmak için evkur Web sitesini açtım.baktım ki Ürünün normal satış fiyatı zaten 2300 tl ye indirilmiş.kampanya yapılmış.yani ben şu an 100 tl daha az ödeyerek 3-4 ay teşhirde kullanılmış ve kasasında derin bir çizik olan cihazı almış oldum.kendimi dolandırılmış hissediyorum.
Evet son anlattığınız şekli ile baktığımızda kandırılmışsınız. Yukarıdada belirttiğim gibi, Önce satıcıya sonuç alamazsanız Tshh ne başvurmanızı öneririm.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku