Türkiye'de ofisi olmayan yabancı şirketin Türkiye'ye düzenli (döviz) maaş göndermesi
Herkese merhaba,
Bir konuda fikirlerinize ve acil görüşlerinize ihtiyacım var. Daha önce açılmış konuları da araştırdım, ama çok farklı yorum ve mesajlar gördüğüm için en günceli olacak şekilde tekrar bu konuyu açmak istedim.
1 Ağustos itibarı ile yeni bir işe başlayacağım. Londra merkezli bir teknoloji şirketi ile "İngilizce" dilinde hazırlanmış "Birleşik Krallık ve Galler Hukuku"nun geçerli olacağı (ileride bir sıkıntı olursa tahkim yolu açık olsun diye) bir Danışmanlık sözleşmesi imzaladım.
Bu şirketin, Türkiye'de yasal bir şirketi, resmi adresi, ofisi veya herhangi bir şeyi yok. Ben, bu şirketin Türkiye'deki Proje Geliştirme görevini üstleneceğim, fakat bir "bağımsız üstlenici/danışman" olarak. Bu şirket, burada hiç bir şekilde para kazanmıyor, herhangi bir nakit girdisi çıktısı yok, sadece cep telefonu uygulaması var. Ama uygulamada reklam almıyor, para kazanmıyor, data satmıyor. Sadece bir kamu hizmeti gibi harita hizmeti veriyor.
Bu şirket bana, aylık $3,500 ücret ödeyecek. Ödemeyi ya banka hesabıma IBAN üzerinden, ya da PayPal üzerinden yollayacak. Aldığım 3,500 dolar üzerinden ben sadece dışarıdan BAĞKUR'umu ödeyeceğim minimum primden.
Araştırmalarıma göre, burada gelir sağlamadığı, yurt dışında bulunduğu ve ödemeyi döviz olarak yapacağı için gelir vergisi + kdv'den muaf olarak duruyorum - fakat bazı yerler de bunun tam tersini söyleyen, ve ücret sağladığım için vergisel işlemlerden geçeceğim yazıyor.
Fatura yerine, makbuz ya da gider pusulası vb. gibi şeyleri karşı taraf kabul ediyor.
Acaba aylık alacağım bu para üzerinden bir vergi ödemem gerekecek mi? Ödemem için şahıs şirketi mi açmam gerekiyor illa? Yoksa serbest meslek erbabı olarak kendimi kaydederek vergi muafiyetlerinden yararlanabiliyor muyum?
Şimdiden ilginiz, yanıtlarınız ve zamanınız için çok teşekkürler.
Cevap: Türkiye'de ofisi olmayan yabancı şirketin Türkiye'ye düzenli (döviz) maaş göndermesi
Yurtdışından gelen para ile ilgili olarak hem maliyenin hemde hazine müsteşarlığının ve karaparaparı aklamanın önlenmesi kurulunun konuyu inceleme yetkisi vardır. Genelde yurtdışında çalışan işçilerin orda tahsil ettiği maaşlar türkiyeye banka ile havale edilir. Buradaki rakam da aylık 50.000 USD sınırını geçmediği için pek dikkat çekmez. Ancak Maliye açısından yapılan işlem sizden bu paranın ner amaçla buraya geldiğinin açıklanmasını istemek olacaktır. Eğer herhangi bir gelir unsuru içeriyorsa maliye vergi talep edecektir. Buradaki sınırlı açıklamalarınıza göre ancak bu kadar cevap verebiliyorum. Danışmanlık ücreti ayrıca Turkiye kanunlarına göre vergı ödemenizi gerektiren bir gelirdir. Eğer havale edilen para tutarına ilişkin açıklamalarda danışmanlık ücreti olduğuna dair bir ibare varsa (yabancı dilde bile olsa) ileride anlaşılabilir. Bu durumda verginin yanısıra ceza ödemesi de yapmanız gerekebilir
.
- - - Updated - - -
sizin durumunuzda maliyenin görüşü şöyle olacaktır büyük ihtimalle :firmaların işçisi konumunda iseniz firmalarla yapılmış bir iş sözleşmeniz mevcuttur. sanırım hiçbir sözleşme yapmadan size maaş göndermiyorlardır. Tabi sözleşme bir iş akdimi (işveren ve çalışan) yoksa ticari bir akitmi bu husu önemli. ayrıca siz o firmanın çalışanı iseniz o ülkede sizin adınıza sigortanında olması gerekiyor (bizdeki sgk gibi). aksi takdirde aldığınız kazanç serbest meslek kazancıdır mükellefiyet açtırmanız gerekir. bu tür bir yaklaşımla karşılaşabilirsiniz. sorduğunuz ispata gelince ise banka dekontlarında maaş ibaresinin geçmeside bir ispattır. diyelim firma sizi ilgili ülkenin sgksına bildirmemiş, bu açıdan sizin sorumluluğunuz yok ya da iş akdi yapılmasa bile sorumluluğunuz yok. bu mantığı ülkemizdeeki gibi düşünün. bir yere çalışmaya girdiniz ve sizinle sözleşme yapılmadı ve sigortanız yapılmadı. bu durumdada ordan aldığınız para ücrettir. bildirimlerle ilgili yükümlülük işverenindir. bu nedenle dekontlarda maaş yazması sizin için ispat edici bir belgedir.
Konu ayberk_08 tarafından (26-07-2015 Saat 22:28:40 ) de değiştirilmiştir.
İNSAN HAKLARI AVRUPA MAHKEMESİNİN M. B. VE DİĞERLERİ V. TÜRKİYE D. B. V. TÜRKİYE DBOUBA V. TÜRKİYE ALİPOUR VE HOSSEİNZADGAN V. TÜRKİYE DAVALARINDA 15...
Yazan: Hukuk Kitapçısı Forum: Hukuk Kitapları Tanıtımı
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku