merhabalar. danışmak istediğim bir konu var , fikir verebilecek konuya vakıf hukukçular cevap yazarsa çok sevineceğim. ( yazı uzun olduğu için özet en aşağıda)

annem 24 daireden oluşan 2 bloklu bir sitenin yöneticiliğini yapmakta. İki yıldır apartmanımızda çalışmakta olan kapıcıyı diğer site sakinlerinin de onayıyla çıkartma kararı aldık. Kendisine aylar önceden sözlü olarak bunun bilgisi verildi. yazılı olarak da muhasebecinin gönderdiği kağıdı imzalamasını istedik, fakat buna yanaşmadı. yönetim tarafından noterden ihtarname çekildi ( yasal süre dahilinde).

kapıcı, çalıştığı süre dahilinde 2+1 kapıcı dairesinde oturdu. sigortası tek gün eksiği olmadan yatırıldı. faturaları daha önceden belirlenen rakamlara kadar yönetim tarafından karşılandı.

asıl sıkıntıya geleyim. kapıcı işe alınırken şu şekilde anlaşılmış yönetimle : günde 1 defa servis, akşam çöp toplama, haftada 1 temizlik + haftada 4 gün, geceleri 5-6 saat güvenlik kulübesinde oturma. Ücret olarak asgari ücretin üstüne 200 lira gibi bir ücretle anlaşılmış. Kapıcı bu şartları kabul ederek girdi işe fakat sıkıntı şu ki ortada yazılı sözleşme yok.

kapıcı toplamda 2 yıl kadar çalıştı. güvenlik işini ilk girdiği zamandan bir süre sonra ücretinde değişme olmaksızın zorlandığını söyleyerek 2 güne indirtti ve daha sonra güvenlik yapmak istemedi sadece kapıcı olarak devam etti. maaşı asgariden almaya başladı.

kapıcı işini üstünkörü yapmaya başladı, izin almadan apartmanı terk etme gibi huylar edindi. Yöneticinin yapmasını istediği bazı ufak tadilat işlerini "benim işim" değil diyerek yapmamayı tercih etti. Site sakinlerinin ortak görüşü : "kapıcı çalışmıyor" idi.

çalıştığı süre içinde ek iş yapmaya başladı. yönetim iyi niyet göstererek yaptığı işle ilgili materyalleri apartman sığınağında muhafaza etmesine izin verdi.

son döneminde yönetimden habersiz olarak, civarda yeni inşa edilmiş bir binada satış sorumlusu olarak çalıştığı tespit edilmiştir. ( binanın camına asılı kağıtta satış sorumlusu: ismi ve numarası şeklinde çekilmiş fotoğraf mevcut)

tüm bu şartlar dahilinde kapıcıyı çıkartıyoruz ve tüm haklarını ( kıdem tazminatı, izin kullanmadığı günlerin ücreti vs ) muhasebecimizin direktifleriyle kendisine veriyoruz, tüm haklarını aldığına dair yazılı bilgilerin olduğu kağıdı imzalamasını istiyoruz fakat kapıcı imzalamıyor bana bu paranın üstüne bir şu kadar daha para verin ben de imzalayayım diyor. bu parayı vermeyi kabul etmedik. kapıcı kıdem tazminatını almadan evi boşalttı gitti. sanırım noter yoluyla kıdem tazminatını biz yine yatırmış gibi olacaz. ama kapıcının akrabası avukatmış onun söylediklerini yapıyor. ve bizim tek açığımız bir süre güvenlik yapmış olması ( bu da çalıştığı 2 yıllık sürenin ilk 6 aylık dönemi ) buradan bize dava açacağını düşünüyoruz. ne gibi bir sonuç çıkabilir ?

özet: kapıcılık görevlerinin yanında haftada 4 gün 6 şar saat güvenlik yapmayı kabul ederek (yazılı sözleşme yok) işe girmiş kapıcıyı işten çıkartıyoruz. güvenlik yaptığı için fazladan 200 lira maaş alıyordu. toplam 2 yıl çalıştığı süre içinde bu güvenlik işini ilk 6 ayda yaptı. sigortası yatırıldı. izinleri kullandırıldı. kullanmadığı izin ücretini aldı/alacak. bize dava açarsa aleyhimize mi işler ?