Selamlar, (Hazırladığım dilekçeyi incelerseniz sevinirim)
Dün talihiz bir olay yaşadım.Kesinlikle alkol almadığım halde.Ayrıca aracım park halindeyken anahtarı cebimde bende arkadaşımla dışarıda iken polis gbt kontrol için kimlik istedi.Bende araca gidip ruhsatın arasından ehliyetimi alıp polis memuruna verdim.Arkadaşımda biraz alkol vardı.Arada yaşanan diyolog enteresan bir şekilde tahrik edici, aşağılayıcı, rencide ediydi.Genç polis memuruna bir türlü benim içmediğimi içmiş olsam dahi aracımın yol üzerinde bile değil arsada park halinde bende yolda olduğumu söyledim.trafik ekiplerini çağırdı.Ekipler gelene kadar aynı diyolog devam etti.Ortada suç teşkil edebilecek birşey olmadığı söyleyip az ısrar edince memura mukavemet yapma diye tehtit ediyor.Bişeyde diyemiyorum.Neyse trafik ekipleri geldi.Bu sefer ben inatlaştım.Alkol metreye üflemeyeceğimi ve hastaneye götürüp doğru sonuç çıkması için Adli Tıp Kurumu'nda kan testi yapılmasını istedim.Reddettiler ısrarla üfle diye baskı kurdular.O arada trafik ekibindeki memur bırak üflemesin dedi.Ben işin uzayacağını anlayınca tamam üfleyeyimde bitsin dedim.Geçti artık koçum dedi.Üflemeğim için 2 yıl ehliyetime el koyduğunu söyledi.Arabamı çekici ile bağlattı ve trafikten men kağıdı verdi.
Hiç bir tutanağı imzalamadım.Hatta bir ara üzerime çullanmayakalktılar.. Bu haksızlığa karşı sonuna kadar mücadele vermek istiyorum ben.
İdari mahkemeye cezanın reddi için bir dilekçe hazırladım.İncelerseniz sevinirim. Sizce ehliyetimi geri alabilir miyim ?
(İSTANBUL) İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA
GÖNDERİLMEK ÜZERE
KARTAL ANADOLU ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE,
DAVACI : ......
TC. Kimlik No :....
ADRES : ....
DAVALI : İstanbul Valiliği
DAVANIN KONUSU : Sürücü belgesinin 2 yıl süreyle geri alınması ve 2888 TL para cezası kesilmesine ilişkin işlemin iptali istemi
DAVA KONUSU İŞLEMİN TEBLİĞ TARİHİ:10/06/2015
AÇIKLAMA VE YASAL MEVZUAT:
1-)10/06/2015 tarihinde saat 02:20’de .. ..206 plakalı aracım arıza yapmıştır.( Ekte tamir tutanağı mevcuttur.) ..-... ve ..-... kod numaralı ekipler kimlik sorgulaması yapmak istemişlerdir. Sorgulama esnasında da arkadaşım ... ile evime doğru gitmekteydim. Araç içeresinde bile değildim. Araç anahtarıda ceketimin cebindeydi. Görevli polis kimliğimi istediğinde tekrar aracıma doğru gidip ruhsatın arasında bıraktığım ehliyetimi alarak polis memuruna verdim. Polis memuru rencide edici ve kaba tutumlar sergilemiştir. Akabinde trafik ekiplerini çağırarak görevli polis memuru ..... ve...’ ı çağırmışlardır. Alkol metre ile alkol ölçümü yapmak istemiştir. Polis memurunun rencide edici ve kaba davranışlarından dolayı üflemeyi reddettim. Polis memuru ısrar edince hastaneye gidip kan tahlili ile tespit edilmesini istedim. Görevli memur talebimi reddetmiştir. Şahsıma karşı alınan tutumdan yorularak alkol test cihazına üfmek istediğimi söylediğimde ise, alkol cihazına test ölçümünü reddettiğime dair ceza tutanağı düzenlediğini söylemiştir ve çekici çağırarak aracımı çektirmiştir. 2 yıldır otomotiv yetkili bayilerinden oluşan bir firmada çalışmaktayım. Bu durum işimi kaybetme riski doğurmuştur. Ciddi derecede maddi ve manevi hak mahrumiyetine sokmuştur. Ayrıca orta suç oluşturacak bir unsur bulunmamaktadır.
2-)2918 sayılı Yasa'nın 48. maddesinin 5. fıkrasında, uyuşturucu veya keyif verici maddeler almış olanlar ile alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin karayolunda araç sürmelerinin yasak olduğu, uyuşturucu veya keyif verici maddelerin cinsleri ile alkollü içkilerin etkili dereceleri ve kandaki miktarlarını tespit amacıyla trafik zabıtasınca teknik cihazlar kullanılacağı, tespit usulleri ve muayene şartlarının Sağlık Bakanlığı'nın görüşüne uygun olarak hazırlanacak yönetmelikle düzenleneceği, yönetmelik ile belirlenen miktarların üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülerin suçun işlendiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde birinci defada sürücü belgesinin altı ay süreyle geri alınarak haklarında 480 TL para cezası uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 97. maddesinde de, uyuşturucu, uyutucu ve keyif verici gibi özelliklere sahip doğal ve sentetik psikotrop maddeleri almış olanlar ile alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin karayollarında araç sürmelerinin yasak olduğu hükme bağlanmış, maddenin devamında; taksi veya dolmuş otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, çekici gibi araçlarla kamu hizmeti, yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler ile resmi araç sürücülerinin, alkollü içki almış olarak bu araçları süremeyecekleri, alkollü içki almış olarak araç kullandığı tespit edilen diğer araç sürücülerinden kanlarındaki alkol miktarı 0,50 promilin üstünde olanların araç kullanamayacakları, alkollü içki almış sürücülerin ve kanlarındaki alkol miktarının cihazla ölçüleceği, cihazla yapılan tespite sürücünün itiraz etmesi halinde, kanındaki alkol miktarının belirlenmesi için, bu konuda eğitilmiş ve kan almaya yetkili kılınmış personel tarafından kanı alınarak, tahlil için polis kriminal laboratuvarına gönderileceği, polis kriminal laboratuvarlarında tahlilin mümkün olmaması halinde, sürücü kandaki alkol miktarının tespiti için adli tıp merkezlerine ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı tahlil yapılabilecek teknik ve tıbbi imkanlara sahip olan en yakın sağlık kuruluşlarına gönderileceği, kandaki alkol miktarının teknik cihazla ve kan alınarak laboratuvarda tespit imkanlarının bulunmadığı hallerde, alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücülerin en yakın resmi sağlık kuruluşuna sevk edilerek, bu kurum hekimi tarafından rutin alkol muayenesinden geçirileceği belirtilmiştir.
3-)Ayrıca tutanakta aracımın kaymakamlık önünde olduğu belirtilmiştir. Ancak aracım ...i Cad. kesişimindeki arsada arıza durumda durmaktadır. İstenildiği takdirde kaymakamlığın güvenlik kameraları incelenebilir. Trafiğin seyrini engelleme gibi bir durumu yoktur. Buna müteakip olarakta alkol metre cihazını üflemeyi her ne kadar reddetsem de, hastaneye gidip sağlıklı ölçüm yapılabilmesi için Adli Tıp Kurumu'nda kan tahlili yapılmasını istediğim açık ve olarak bellidir. Ayrıca şahsıma karşı rencide edici ve kaba tutumlardan dolayı hastaneye gitme ısrarımı da bırakarak alkol metreye üflemek istemişimdir. Fakat polis memuru müsaade etmemiştir.
4-) Yasa ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak tesis edilen sözkonusu işlemin iptali için işbu davayı açmak zorunluluğu doğmuştur.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda belirttiğimiz sebeplerle davalı idarece 2009 tarihinde tesis edilen Sürücü belgesinin 2 YIL süreyle geri alınması ve 2888 TL para cezası kesilmesine ilişkin işlemin iptal edilmesini, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davalı idareye yükletilmesini saygıyla talep ederiz. 11/06/2015
Cevap: Haksız Yere Ehliyetin Alınmasına Karşı Dava
Polisin tuttuğu tutanak burada göz önüne alınacaktır.
Muhtemelen polis araç kullanırken sizi gördüğünü ve arsa da durduktan sonra şüphelenip yanınıza geldiğini alkol metreyi üflemeyi de reddettiğinizi söyleyecek.Bu tutanak ceza için yeterli.
Siz aksine iddialara sahipseniz hepsini belgelerle ispatlamak zorundasınız.Mesela hemen hastaneye gidip kan testi yaptırıp ''0'' promil raporu almanız işe yarayabilirdi.
Eski(bir yıl kadar oluyor) sistem olsam, üflemem deyince polis sıkıntıya düşüyor ya hastane hastane gezdiriyor yada zorla üfletmek için şekilden şekile giriyordu.Artık üflemem diyene 6 ay değil 2 yıl ehliyetine el koyuyor.
Şu haliyle bu yazdığınız dilekçede ispatlanamaz ve subjektif(polis gıcık davrandı, bende inadına üflemedim gibi) şeyler içeriyor ve kişisel kanaatim sadece bunlarla sonuç almanız/bir yere varmanız pek olası değil.
Yorumunuz için teşekkürler.Ancak aracım çalışmıyor deyip.Tamir makbuzum var.
Diğeri ise ilk başta üflemem Adli Tıp Kurumuna gidelim kan tahlili vereyim diye ricada bulundum.
Akabinde ise peki üfleyeceğim dedim.Alkollü olmadığıma emin olduğum için hastaneye gidelim dedim.
Nasıl sağlam durabilirim bilmiyorum.... Ama haksız yere bu duruma düşmek istemiyorum.
itiraz dilekçesinde tarafıma yarar sağlayacak ne diyebilirim bilemiyorum.Aracın bulunduğu konumda kamerada yok.Araç trafiğe açık karayolunda bile değil arsada fotograflarını çektim aracımın.Ben araçta değilim anahtarıda ceketimdeydi.
Olur yeri yok mu sizce?
Elinizde hukuk önünde delil sayılabilecek tek bir şey var, aracın tamir makbuzu ama o da aracın orada tamir edildiğine(polisin geldiği yerde) ve asla haraket edemeyeceğine ve sizin aracı ne oraya giderken nede dönüşte kullanmadığınıza kanıt değil.Her araç için gidip, usta şurasına bakıver diyerek ve üzerine 50 TL vererek makbuz alınabilir.
Diğer bahsettikleriniz
Polis bana pis pis baktıydı
Ben başta şöyle dedim sonra tamam dedim bi ara yok der gibi oldum
Adli tıp kurumuna kan verebilirim dedim üflesem mi üflemesem mi diye düşünüyodum
Polis önce şöyle dedi sonra vaz geçer gibi oldu birden olmaz dedi
Benzeri şeyler böyle bir durum için hukuken hiç bir şey ifade etmez ve işinize yaramaz
Eğer yarasaydı her polisi gören çeker sağa yakar dörtlüyü aracımda arıza var der.Yukardakine benzer iddialarda bulunur ehliyetini alır gelirdi.
Durumunuz biraz şansızlık biraz kanunları bilmemeden kaynaklanmış.Zaten ben alkolsüzdüm ama üflemedim demenin bir mahkemede inandırıcı bulunma ihtimali yok.Madem alkolsüzdün üfle, 0.0 promili sok gözlerine demez mi hakim.
Ben bir şey çıkmayacağını düşünmekle beraber genede bir itiraz dilekçesi vermeninde zararı olmadığını düşünüyorum.
Küçüklüğümden beri arabalarla iç içeyim. 13-14 yaşlarımda babamın aracının içinde oturur, sabaha kadar müzik dinlerdim. Polis her seferinde gelir ruhsat kimliğe bakar giderdi. Bırak alkol muayenesini, ehliyet bile soramaz yani kullanmadığım, içinde oturduğum araca. Ehliyetim varken, aracım park halinde içki içerkende çok defa polis geldi. En fazla yaptıkları "lütfen aracınızı alkollü bir şekilde kullanmayın" şeklinde tavsiye vermekti. Araç içinde açık içki bulundurmak veya içki içmek bildiğim kadarı ile Amerikanın bazı eyaletlerinde yasak. Son yenilenen kanunlarla durum nedir bilmiyorum. Son olarak polisin vatandaşa tavırlarının bulunduğunuz semtin gelir düzeyi ve aracınızın fiyatı ile alakalı olduğunu söyleyebilirim maalesef. Bu tür durumlar için mutlaka sürekli ses ve görüntü kayıtı yapan aparatlardan araçlara koymak lazım. Kaza durumlarında da kim haklı kim haksız çok işe yarar, bu tür durumlarda da.
Benim aklımdaki tamam üflemeyeyim dedim ama Adli Tıpa götürmelerini rica ettim.Bunun bir önemi yok mudur sizce?
Ayrıca olay evimin arka sokağındaki arsada yaşanıyor.Onuda geçtim arabamı bağlayıp trafikten men ediyorlar.
Tabiki hukuk bilgim yok ancak ben haklı olduğum bir konuda eyvallah diyerek sineye çekmek istemiyorum.
Olay ortada dilekçeyi henüz vermedim yarın vereceğim.Küçük püf noktalar ekleyerek ya da yaşananı daha üsluplu bir şekilde
anlatsam kazanma şansım olur mu?
Artık eskisi gibi götürmek zorunda değiller.Üflemem diyene(bence doğru bir yasa değil) alkollüymüş gibi ve hatta daha da fazla ceza kesiliyor(2 yıl ehliyete el konulması).Hadi öyle olmuş bile olsa, böyle durumlarda ben onu demiştim, o şunu demiştinin ispat şansı yok.Tek başına sizin ifadeniz polis tutanağına karşı çok zayıf.Ancak kamere veya 2 den fazla tarafsız şahit gerekirdi.Ama dediğim gibi zaten yeni çıkan düzenlemeyle ben üflemiyom deme şansı bırakılmadı.
Az değiştirdim dilekçeyi gece orada oturan iki kişiye ulaştım olayı görmüşlerdi.Şahitlik edebileceklerini söylediler.Ayrıca varsa dilekçemde belittiğim ekip numaralarıda mevcut var ise araç kameralarının incelenmesini talep edeceğim.
Ve polis tutanağında kaymakamlık önunde araçla yakaladığım gibi tutanak tutulmuştur.Ama kaymakamlık önünde de değilim.Kaymakamlık kamera görüntülerini talep edeceğim.
İlginiz için gerçekten çok teşekkür ederim.Ben hakkımı sonuna kadar savunacağım.Reddedilse temyiz yolu açık olursa yine devam edeceğim.Haklı olduğum şeyden dolayı mağdur olmaya tepkisiz duramam.
- - - Updated - - -
sadece bilgi olması amaçlı başka bir siteden "babel " adlı kullanıcıdan alıntı yapılmıştır.
Saygılarımla...
Avukat yada yetkili değilim.Başıma gelen olayı anlatacağım.
Alkollü araç kullanmaktan 3 defa ceza aldım.
İlk seferde 6 ay sonunda ehliyetimi geri aldım.
2. seferde alkollü olmadığım halde ceza aldım ve itiraz ettim mahkemeye başvurdum kazandım
3. seferde 3.defa alkollü araç kullanmaktan 180 gün hapis cezası = 3600tl para cezası aldım mahkemeye başvurdum.
Devamında 2. sefer aldığım ceza iptal oldu ve mahkeme kesin karar çıkardı.
Bugün trafik denetleme şube müdürlüğü arayıp 3. defa düzenlenen cezayı iptal edebileceğini ve davamında dilekçemi geri çekmemi söyledi.yapmam gereken sadece davamı çekmekmiş.
Sormak istediğim nokta arkadaşlar.
Ben davamı çekersem trafik denetlemeden arayan şahıs cezamı iptal etme yetkisine sahipmi?çünki ceza nüshasında benim imzam olmayan bir ıslak imza yada paraf vardı.
Çok detaylı anlatmıyorum mevzuata sahip arkadaşlar söylediklerimi anlamışlardır.
Saygılarımla...
- - - Updated - - -
"babel" adlı kullanıcıdan devamındaki ileti
benim cezam düzeltildi ve kurtuldum arkadaşlar.
Eğer lkollü araç kullanmaktan ceza yediyseniz ve alkollü olmadığınızı düşünüyosanız cezayı yazan memura itiraz edeceksiniz ve cez tutanağını imzalamayacaksınız.Şayet ceza tutanağını imzaladıysanız yapacak birşey yok.
Ama imza atmadıysanız bu itiraz yerine geçiyor ve memur size kn tahlili yapmak için hastaneye götürüyor.
Ben ceza tutanağını imzalamadım ve memurda gerekeni yapmadı buyüzden davayı kazandım
Merhaba,
Bugün cevap geldi.Red yazıyor.Ama sulh cezaya başvurmak gerekiyormu
Ne yapmam gerekiyor acaba?Hiç birşey anlamadım ben.Şimdi gidip sulh ceza mah. dava acacağım yoksa temyiz yolunamı başvuracağım.
Ben haklı olduğuma inandığım davamda sonuna kadar devam etmek istiyorum.
Yardımlarınızı rica ederim.
İyi Forumlar Arkadaşlar. 08.03.2016 Tarihinde sadece 1 adet bira içip İstanbul/Sarıyer'de çevirmeye girdim. 1 adet biranın çıkmayacağını kesin olarak...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku