Arkadaşlar merhaba, bir konuda bilgilerinize ihtiyacım var.
Bir satış mağazasında çalışıyorum. Mağazamızın 40'ın üstünde şubesi var. Her mağazada ortalama 50 çalışan var. Mağazamızın ayrıca bağlı bulunduğu bir sendika var. Bende bir şubenin sendika baştemsilcisiyim.
Nisan ayında çalıştığımız fazla mesailer ve resmi tatil günü 23 nisan mayıs maaşımızda yatırılmadı. Mayıs ayı başında mağaza merkez insan kaynakları bölümüyle görüştüğümde, mağaza müdürüne bilgi verdiklerini, mağaza müdürüyle görüşmemi söyledi. Mağaza müdürüyle görüştüğümde yeni bir sistem oturtmaya çalıştıklarını, haziran ayı başında resmi tatil günleri 23 nisan, 1 mayıs, 19 mayıs günlerinin yatacağını, ayrıca fazla mesailerinde yatacağını söylemişti. Şuan maaşlarımız yattı. İki aydır hiçbir ikramiye, resmi tatil parası, prim, fazla mesai parası yatırılmadı. Sadece aylık ücretimiz yatırıldı. Mağazada en düşük ücreti ben almama rağmen, 2 aylık alacağım rakam 400 tlye ulaştı. 1500 tlye yakın eksik alan insanlar var. Mağaza müdürü ve insan kaynaklarıyla tekrar görüştüğünde ücretlerin temmuz başında yatırılacağı söylendi. Birçok şubeyle telefonda görüştüm. Tüm şubelere uygulanıyormuş. Şuanda ben dahil bütün personelin moralleri sıfıra indi. Sendika sorunu çözmeye çalışıyor. Böyle bir uygulamayla nasıl yol izleyebiliriz?
1- Maaşların izleyen ayın en geç 5'ine kadar ödenmesi gerekiyor. Ayın 6'sında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şikayette bulunmak isteyen bir üyemiz var. Doğru bir yolmu?
2- 4857 sayılı İk 34. Maddesine göre işçi maaş için bildirilen günü izleyen 20 günden sonra maaşını eksik alırsa, işçi için bildirimsiz fesih hakkı doğuyor. Fesih yapacak bir işçi olursa kıdem tazminatı alır mı?
3- Bütün personeller olarak örgütlendik. İş yavaşlatmayı düşünüyoruz. Ekstra verilen işleri yapmamayı düşünüyoruz. Sadece normal işlerimizi yavaş tempoda yapmayı düşünüyoruz. Hukuki sonucu ne olur?
4- Mağaza müdürünün söylediği bir söz var. 3 ay ekstraları yatırmama hakkına sahibiz diyor. Ben kanunda böyle birşey göremiyorum. Tarih bildirilen günü izleyen 20 gün içerisinde yatırılmazsa kanunda hakkımız var diye biliyorum. Sizin görüşünüz nedir?
Ücret ödeme günü geçmesine rağmen hala ödenmemiş ücret alacağı varsa,
bu ücret ( fazla çalışma ücreti de ücret6tir sonuçta) ödemesindeki gecikmeler sürekli bir hal almışsa, ücret alacağının olduğu herhangi bir tarihte çalışan ücretlerinin tam ve zamanında ödenmemesi nedeniyle sözleşmesini feshederek kıdem tazminatını talep edebilir.
Ücreti zamanında ödenmeyen çalışan, ücret ödeme gününden 20 gün sonra hala ücreti ödenmedi ise, işyerinde hazır bulunup, ücreti ödeninceye kadar iş görmekten kaçınma hakkı kazanır. Bu durumda ücreti ödendiğinde çalışmaya başlayacak şekilde hazır bulunması gerekir.
İlk örnekteki gibi , sözleşme feshi için ücret ödeme gününden sonra 20 gün geçmesine rağmen hala ödenmemişse sözleşmeyi feshetme hakkı kazanır şeklinde değildir olay,
örneğin ücret ödeme günü 4i ise ama ücretler her ay 10unda , 13ünde 15 inde yatırılıyorsa, yani artık alışkanlık haline gelmişse, ayın 5inde ücreti ödenmesi gerekirken ödenmemiş olan çalışan, ayın 6sında da sözleşmesini bu sebeple feshedip tazminatını almaya hak kazanabilir.
Peki işi yavaşlatma ya da iş bırakmada nasıl bir yol izleyebiliriz? İş kanununda topluca iş bırakmak kanun dışı olduğundan, işveren tarafından sözleşmenin feshedilebileceği yazıyor. Kişisel olarak bölümlerden ikişer personelin hergün sırasıyla işi bırakması yada yavaşlatmasını yapsak hukuki sonucu nasıl olur?
Birde SGK denetmeni çağırsak işverene nasıl cezası olur?
Konu alpy35 tarafından (29-05-2015 Saat 22:26:26 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: Ek soru
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku