Arkadaşlar Merhaba;

2011 Yılı 9 ayda sıfır km olarak Mitsubishi Colt araç aldım. Aracı ilk 15 Bin bakımına götürdüğümde altından yağ geldiğini söylediler ve yağ çok fazla gelmiyor denilerek o bölge temizlendi 2. bakımda kontrol edilecek gerekirse garantiden değişimi yapılacağı bildirildi. Bu sürede ben TEMSA müşteri hizmetlerini arayıp aracın değişimi talep ettim onlarda değişim olmayacağını garantinin zaten bu gibi problemler için verildiğini götürüp ücretsiz yaptırabileceğimi söylediler.

30 bin bakımı olan 2 bakıma gittiğimde yağ sızıntısı devam ettiği için aracımı söküp nereden yağ geldiğini tespit ettiler ve şanzıman bölümünde prizdirek keçesi diye tabir edilen bir contadan geldiği tespit edildi ve garantiden değiştirildi. Bu süreç zarfında aracımın motoru sıcakken arada çalışma olayı mevcuttu ve biz kullanıcılar kumanda pili bitiyor veya anahtar kirli immobilizer okumuyor galiba diye internet klubümüzde birbirimizle temas halindeydik. Sonra bir arkadaşımız durumu çözdü ve 2011 yılıda dahil olmak üzere sonraki yıllarda üretilen 4A90 kodlu tüm Colt-Lancer ve ASX modellerindeki eksantirik dişlilerinde üretim hatası olduğu mitsubishinin bülten ile bunu yayınladığını fakat TEMSA nın hiçbir müşteriye bunu bildirmediğini öğrendim ve şanzımanımdaki yağ olayı ile beraber bu parçada garantiden değişti.

Bu şanzıman parça değişimi sırasında aracımdaki şanzıman yağı boş bir kaba alınarak aracıma tekrar koyuldu, ben yağ değiştirilmeyecek mi diye servise sorduğumda garantiden işlem yapıldığı için yağı karşılamıyor denildi.

Bu işlemden sonra aracıdaki yağ kaçağı kesildi fakat bir süre sonra aracımın altından bir uğultu sesi gelmeye başladı bu ses gazdan ayağımı çektiğimde 2000 devir altında başlıyordu, benim aklıma hiç şanzımanda problem olacağı gelmemiş ve hep yakıt pompasından yahut aldığım yakıttan olabilir diye düşündüm,servise defalarca götürdüm. normal denildi aracın altındaki ısı yalıtım saclarının vidaları sıkıldı vs ve öylece gönderildim. sesin artık rahatsız etmesi ve servisten çözüm bulamamam üzerine kendim araştırmaya başladım bu sürede sesin debriyaja bastığımda kesildiğini fark ettim ve ben şanzımandan ses geliyor diye servisede söyledim, hatta yağ eksikliğinde bu tarz sesler olabiliyormuş diye öğrendiğimde servise gidip söyledim ve hayır böyle bir şey olmaz denildi. Gel zaman git zaman uğraşırken bu yağ olayını öğrenince aklıma takıldı araba 2 sene boyunca azda olsa yağ eksiltti servis yeni yağ koymadı boş kaba aldığı yağın ister istemez bir kısmı boş kapta kaldı birde bu yağı çeki makinası ile koyuyorlar ve makina elle çevirmeli yani mekanik. Tabi bu makinada da bir miktar yağ kalıyor diye düşündüm. Bu süreç zarfında garantim bitmiş üzerinden 3-4 ay geçmişti. bende mecburen servise ücret ödeyerek yağın değiştirilmesini istedim. yağı değiştirdik ve bir hafta içinde aracımdaki uğultu kesilmediği gibi birde araç boşta iken devriyajdan ayağımı çektiğimde vuruntu sesi duymaya başladım. Servise gidip durumu söyledim binip baktılar ve bunlar alüminyum şanzıman bu sesler normal denildi.

Bende inandım ve havalarda soğuk olduğu için soğuğada veriyordum sesi. sonra birkaç arkadaşımdaki Coltlara binip aynı sesin çıkıp çıkmadığına baktım onlarda böyle bir ses yoktu. Bunun üzerine servise gidip durumu anlattım. öyle böyle derken bu vuruntu seside giderek artmaya başladı öyle bir hal aldıki sanırsınız yanınızdan küçük bir helikopter geçiyor. Bu süre zarfında abartmıyorum belki 100 defa servise gittim. Ses bu kadar artınca onlarda şanzımanda bir problem olduğunu sökülüp bakılması gerektiğini söylediler. Garantim bittiğini söylediğimde TEMSA'ya mail gönder belki iyi niyet garantisinden yaparlar çünkü araban 29 binde denildi. Bende mail attım durumu anlattım kabul etmediler. Neyse bende servise gidip garantim varken size defalarca geldim beni dinlemediniz ve şimdide paramla yaptırmak zorunda kaldım dedim. Servis beni madur ettiği için işçilik parasının yarısını almayıp 300 TL karşılığında şanzıman söküldü bu sürede bende benzer sesler çıkaran arabaların çözümlerini okudum. Öğrendim ki prizdirek rulmanında bir arıza var. Servis şanzımanı söktü bunda hiçbirşey yok dedi geri böylece toplayacağız dedi bende rulman arızalı olabilir madem bu kadar söktük birşey görünmüyor onu değiştirelim dedim ve değiştirdik.

Aracı topladık servisin birkaç önceki ay koyduğumuz yağıda tekrar koyduk vuruntu azalmıştı ama yine vardı. yine gittim servise durumu gösterdim bu ses baskı balatadan olabilir denildi şanzımanı söktük baktık bişey görünmüyor yoksada kullan gitsin dediler bişey olmaz dediler. Fakat ben arabadan korkuyordum bişey olursa diye. Bu süre zarfında aracıma yazlık lastikleri takırırken bir baktım aracımın altından yine yağ geliyor ve bu seferki yere damlatacak kadar çoktu hemen servisi arayıp durumu anlattım oda haftaya gel ozaman bir bakalım hemen sökmeye karar vermeyelim dediler. Bu arada ben yine araştırırken koydukları yağı incelemeye başladım.

Aracıma koyulan Yağ BP ENERGEAR MBT 75w-90 faturada da yazıyor bende koyulurken sormuştum zaten BP 75w-90 demişlerdi. Araştırırken bir baktım aracıma konulan yağ aslında TIR ve KAMYONLAR için kullanılan bir yağmış. Bunu fark edip araştırmalara devam ettim BP(CASTROL) müşteri hizmetleri ilede durumu görüştüm ve onlarda bu yağın uygun olmadığını söylediler. Servise Orjinal yağ getirtin dedim onuda tedarik edemiyorlarmış ve Türkiyede bu yağ yok. Kullanım klavuzunda eşdeğer olarak Castrol Burmah BOT328 kullanın yazıyor. Bu castrol yağ ise bireysel satılmıyor varillerle satılıyormuş bu sebeple aynı yağın Castrol Multivhicle 75w-90 olanını kullanmam gerektiğini castrol söyledi.

Bu arada bizim araçlarımızın şanzımanı Mercedes SMART ile aynıdır. Ve mercedes her aracına belli bir yağ özelliklerini karşılaması için onay verir, bu onay yağların özelliklerinde ve kutu arkalarında yazılıdır. Smart olarak baktığım zaman mercedes kendi sayfasında MB-Approval 235.72 onayı istiyor ve bu onay Castrolün bana tavsiye ettiği yağda mevcut. Servisin kullandığı BP yağındaki mercedes onayı ise Mercedes ACTROS yani Kamyon ve TIR için uygunluk onayı mevcut.

Hemen gidip Castrolün 2 litre yağını aldım servise gidip durumu anlattım, Aldığım castrol yağı koymalarını istedim, çıkan yağı ise boş bir 4 litrelik yağ bidonuna koyduk. Ve farkettim ki 1,75 litre yağ konulması gereken aracımdan tam 2,5 litre yağ çıktı, söyledim durumu hatta fazla yağdan dolayı keçeyi patlamış olabilir desemde bişey olmaz falan dediler hatta biz bu yağı analiz yaptıralım böyle şanzımanı bozarmı falan diyip yağı aldılar. bişey olmaz falan deselerde hem TEMSAya hemde gittiğim yetkili servise bu onaylarla falan ilgili de mail gönderdim. Ve kendilerinin beni arayıp neye göre bu yağı kullandıklarını açıklamalarını istedim. Önceleri bana üretici firmanın söylediği yağı kullanıyoruz diyorlardı sonra dönüş bile yapmadılar. Neyse aracımdaki ses o 1 hafta kesildi ve herşey yoluna girmişti geriye birtek tekrar patlayan keçenin değişimi ücretsiz yapılacak sorunlarım çözülmüş olacaktı.

Sonraki hafta gittim araç söküldü tekrar keçe değişti ve bende şanzıman için eski BP yağ hiç kalmasın diye gittim 2 litre daha Castrol yağ aldım. Aracı topladık yağı koyduk çalıştırdık fakat ses yine gelmeye başladı. Anladım ki artık bu şanzımdan bana hayır gelmeyecek. Servise ne yapacağımızı sorduğumda çıkma şanzıman bulalım takalım dedi kabul etmedim çünkü benim arabam daha 29 binde getireceği şanzıman kaçbinde belli olmayacak. Sonra bir yağ katkısı bulmuş onu söyledi kesinlikle kabul etmedim. Derken çözümsüz kaldım TEMSA ya mail gönderdim servisiniz çözüm bulamıyor gelin bakın diye gelecek bir durum içermiyormuş diye gelmediler. Sonraki gittiğimde servise bana dedilerki istanbulda eğitim merkezimizde bir eğitim amaçlı şanzıman var onu getirtmeye çalışacağım onu takalım dediler tamam dedim 10 gün bekledim ne gelen var ne giden. Sonra tekrar şanzımanı sökeceğim ben çözeceğim bu işi dediler çözemezsem çıkma şanzıman alıp takarız (2000 TL ve ben vereceğim parasını) dediler tamam dedim. söküm işlemi için ertesi gün saba 9 da gel dediler gittim 11.30'a kadar bekledim baktım ilgilenmiyor artık kafam attı ve bende gidip yedek parça bölümüne benim aracımın parçalarının siparişi geldi mi dedim yokki sipariş dedi elimizde parçada yok dedi, bende muhasebeye gidip aracımın geçmişini aldım, Bir baktım benim bu zamana kadar gittiğim ses şikayetlerinin hiç birisi kayıt altına alınmamış. arabama bindim eve gittim.

Artık servisi mahkemeye vermek istiyorum. ve 2 senedir canımdan bezdirdiler. kendilerine mail gönderdim ben bu zamana kadar şu kadar masraf yaptım sizin yanlış ve fazla koyduğunuz yağdan dolayı ( elimde faturalar mevcut ), Bu parayı ödeyin ve bana sıfır şanzıman getirin takın ( 13bin TL imiş fiyatı ) konu kapansın dedim kabul etmediler.

Bende başımdan geçen tüm olayları ve bu teklifimide içeren maili TEMSA'yada gönderdim onlar hiç ilgilenmedi, Bende durumu BİMER sistemine Başbakanlık özel kaleme, Sanayi ve Ticaret bakanlığına, Gümrük ve Ticaret bakanlığına TEMSA genel Müdürlüğüne ve SABANCI gurubuna mail attım. Bimer'e de açıkca yazdım şanzımandan kaynaklı bir kaza yaşarsam sorumlusu bu firmalardır diye beyanda bulundum.

Dün TEMSA aradı ve yarın gelelim aracı inceleyelim falan dediler, dedim getirip sıfır şanzıman takacakmısın arıza devam ediyorsa? yok dediler önce inceleyeceğiz. bende kabul etmedim.

Bu yaşanan durumlar doğrultusunda;

1) Garanti süresinde yapılan keçe değişimden sonra aynı bölgeden gelen sesten dolayı servis kayıtlarım olsaydı garanti koşulları altında garanti bitse bile gizli ayıp olduğu için ücretsiz yapılması gerekirdi. Oysaki ben ücret ödeyerek işlem yaptırdım.

2) Garanti süresinde yapılan işlemler sonucunda eskilen yağım yukarıda detaylı yazdığım durumlardan dolayı aracımın şanzımanında sese sebep olmuştur.

3) Uğultu sesi giderilemediği için ve eksik yağ olduğundan dolayı şanzıman yağının ücreti ödenip değştirdiğimde BP Energear MBT 75w-90 kamyon ve benzeri ağır yük altında çalışan araçlar için kullanılan yağı koyuldu.

4) Aracıma koyulan BP yağı 1,75 litre olması gerekirken 2,75 litre civarında bir yağ konularak sağlam keçenin tekrar deformasyonu söz konusu olmuştur. Sonuçta 30 bindeki bir araç durduk yere yeni değiştirilmiş bir keçeyi deforme yapması imkansızdır.

5)Aracıma konulan BP yağı sebebi ile aracımın şanzımanında vuruntu oluşmuş servis tarafından normal ses olarak karşılanmış akabinde vuruntu artmış ve şanzımanıma geri dönüşü ve tamiri mümkün olmayan bir zarara yol açmıştır.

6) Yetkili servislerin çözüm bulamadığı durumlarda firma tarafından uzman kişiler gelip sorunuma çözüm bulması gerekli iken ve defalarca TEMSA tarafına da talepte bulunmama rağmen kimse ilgilenmemiştir ve araç deneme yanılma yöntemiyle rulman mı arızalı yağdan mı oldu baskı balata mı arızalı denilerek rulman değişikliğine gidildi sonrasında baskı balata aldım ve faturası mevcuttur sonra yağdan olduğu TEMSA yahut Şeref Oto değil kullanıcı olarak ben araştırıp buldum. Aracımdan çıkan BP yağ analiz için BP saha ekiplerine gönderilmesine rağmen analiz sonuçları da benimle paylaşılmamıştır. Bunun üzerine BP müşteri hizmetlerini arayıp yağ analizinin raporunun tarafıma gönderilmesini talep ettim. Bu hatalı yağın aracıma konulmasının sorumlusu BP saha ekleriniz midir? TEMSA mıdır? Yoksa Yetkili Servis Şeref Oto'mudur? Telefonda görüşmemiz dahilinde bana Sadece yetkili servisindeki yedek parça sorumlusunun yanlış bir sipariş geçtiğini bu sebep ile o yanlış yağın konulduğunu söylediler.

7) Mitsubishi yetkili servisi olarak sorunu çözüm için dışardan yağ katkısı koyalım veyahut çıkma şanzıman alalım takalım gibi bir çözümü yetkili servisin yapmaması gereklidir. Orjinal parça dışında herhangi bir parça kullanımı dışardan temini zaten yasal değildir.

Elimde yanlış koyulan şanzıman yağının faturası
BP ve Castrol yağlarının teknik pdf dökümanları ve akışkanlık değerleri
BP yağın Mercedes ACTROS kamyon ve tırlarında kullanıldığının mercedes tarafından yayımlanan MB Approval 235.11 onayı
Castrol Yağının pdf dökümanları ve akışkanlık değerleri
Castrol Multivhicle 75w-90 yağın aracımın kullanım kitapçığında belirttiği CASTROL BURMAH BOT328 yağın tüm speclerini karşıladığının dökümanı
Castrol Multivhicle 75w-90 yağının MB-Approval 235.72 Mercedes SMART ve Mitsubishi COLT araçlarını üreten firmanın Mercedes tarafından onayladığı yağ olarak yayımlanan onayı
Orjinal yağ olan DiaQueen NEW MULTI GEAR OIL tedarik edilemediğinin maili
Castrol müşteri hizmetleri ile telan telefon görüşmelerimin kayıtları
Yetkili servis ŞEREF OTO ile telefon görüşmelerimin kayıtları (yanlış yağ kullanıldığını açıkca belirten)
Tüm bakımların eksiz ve zamanında ŞEREF OTO tarafından yapıldığının faturaları
Aracım için uygun olan dışarıdan tedarik ettiğim CASTROL yağın 2 defa kredi kartı harcama dökümanının 1 tanesi
Şanzıman arızalarının tarihleri ile beraber sesli ve görüntülü video kayıtları
Bana baskı balata aldırdıklarının faturası mevcuttur.

Bu duruma göre nasıl bir dava açmam gereklidir? Ben bu arabada can taşıyorum ve yetkili servisin böyle bir hatalar yapması kabul edilebilir bir olay değildir. Ben farketmesen ve kaza geçirsem eşim çocuğuma birşey olsaydı bunu hesabını kim verecekti?

Aracın sıfır üretimi 2013 senesinde son bulmuş yerine başka model araç gelmiştir. Aracımın fatura bedeli ( 2011 yılında 29bin TL dir. ) şuanki piyasa değeri 27-32 bin arasında değişmektedir. 2 tane ufak çaplı (1200 ve 2200 liralık) kazalarım mevcuttur. Ben bu sorumsuz şirketlerin en ağır şekilde ceza almasını istiyorum. 2 farklı avukat ile görüştüm birisi sıfır şanzıman + maddi manevi dava açalım dedi, diğeri aracın iadesini sonrada o kara göre maddi manevi dava açabiliriz dedi.
Yardımcı olabilecek arkadaşlarımızdan yardım bekliyorum.

iyi çalışmalar. Ercan OZAN