Merhaba, 2010 yilinda acmis olduğum şirketimi geride bir sürü borç bırakarak kapatmak durumunda kaldim. Birkaç bankaya borcum var ( kredi, kredi karti, cek).İsler kötüye gidince odeyemedim. Ayrica devlete vergi borcum da var. Su an calismiyorum ve calisip bir an önce bu Borclarin bitmesini istiyorum. Öncelikli sorum, calismaya basladigimda bir çok bankayla mahkemelik olduğum için maasimin tamamina haciz işlemi uygulanır mi? Bankayla maaş hesabim için görüşme yapmam gerekir mi? İkinci sorum da eşimin adina alinan konut, araç vs. haciz uygulanır mi? Haklarim konusunda bilgilendirirseniz sevinirim.
Teşekkürler..
Cevap: Birden fazla kuruma ve devlete olan borclar
SSK lı bir işe girdiğinizde muhasebenize yazı yazılır ve maaşınızın 1/4 i kesilir.Bankalar muhtemelen tüm hesaplarınıza bloke koydurmuştur.
Eş durumundaki sorunuza da şu makaleye bir bakın derim.
Medeni Kanun Madde 202’ye göre; - Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıldır. Eşler, mal rejimi sözleşmesi ile kanunda belirlenen rejimlerden birini kabul edebilirler”
Buna göre, eşler arasında edinilmiş mal sistemi asıldır. Taraflar başka bir mal rejimini seçmediler ise 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren evlilik içinde edinilen mallar için yeni Medeni Kanun geçerlidir. Bu tarihten önceki mallar kimin üzerine kayıtlı ise onun üzerinde kalmıştır, bu mallar artık kişisel maldır. 1 Ocak 2002’den sonra evlilik içinde alınmış olunan mallar, genel olarak edinilmiş mal olacaktır.
Bir eşin, diğer eşin borçlarından sorumluluğu konusu mal rejimlerine göre farklılık göstermektedir. Şöyle ki;
Edinilmiş mallara Katılma Rejimi ’ne göre;
Üçüncü kişilere karşı sorumluluk, TMK MADDE 224’te düzenlenmiştir.
“Eşlerden her biri kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumludur.”
Eşlerin, başka bir mal rejimini seçmemesi halinde, geçerli olacak rejim “edinilmiş mallara katılma rejimi” olacağından uygulamada en çok karşılaşılacak şekil bu olacaktır.
Edinilmiş mallara katılma rejiminin en temel özelliği evlilik devam ettiği müddetçe mal ayrılığının uygulanmasıdır. Yani evlilik devam ederken eşin borçları nedeni ile diğer eşin mallarına haciz gelmesinin imkânı bulunmamaktadır. Evlilik, boşanma veya ölüm ile sona erdiği takdirde, mallar ayrılmaktadır. Boşanma ya da ölüm halinde, eşlerin edinilmiş malları ve müşterek mülkiyetteki edinilmiş mallar tasfiyeye tabi tutulur.
Kamu alacakları yönünden de durum özellik arz etmemektedir. Eğer, herhangi bir muvazaa söz konusu değilse eşlerden birinin vergi borcu dolayısıyla diğerinin mal varlığına haciz konulması mümkün değildir. 6183 sayılı kanunun hükümsüz sayılan tasarruflarla ilgili madde hükmüne göre eşe ait malın mülkiyeti hakkında bir çekişme var ise kamu borcunun ödenmesini engellemek amacıyla, eşler arasında tasarruf yapılmışsa böyle bir işlem hakkında iptal davası açılması mümkündür.
Mal Ayrılığı ve Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejiminin ortak hükümlerine göre;
MADDE 246.- Eşlerden her biri, kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumludur.
Buna göre, Mal ayrılığı veya paylaşmalı mal ayrılığı rejimi seçilmiş ise, eşlerden herhangi biri kendi borcundan ötürü tüm malvarlığı ile sorumlu olduğundan kamu borçları da dâhil olmak üzere tüm borçlarından dolayı sadece kendi mal ve haklarına haciz tatbik edilebilir.
Mal Ortaklığı Rejimine göre;
Üçüncü kişilere karşı sorumluluk
MADDE 268.- Eşlerden her biri, aşağıdaki borçlardan kişisel malları ve ortaklık mallarıyla sorumludur:
1. Evlilik birliğini temsil veya ortaklık mallarını yönetme yetkisine dayanarak yapılan borçlardan,
2. Ortaklık mallarını veya ortaklık mallarına giren gelirleri kullanarak bir meslek veya sanatın icra edilmesi nedeniyle yapılan borçlardan,
3. Diğer eş için de kişisel sorumluluk doğuran borçlardan,
4. Kişisel mal yanında ortaklık mallarının da sorumlu olacağı hususunda eşlerin üçüncü kişilerle anlaşarak yaptığı borçlardan.
MADDE 269.- Her eş, diğer bütün borçlardan kendi kişisel mallarıyla ve ortaklık mallarının değerinin yarısı kadarıyla sorumlu tutulur.
Ortaklığın zenginleşmesinden kaynaklanan istemler saklıdır.
Mal ortaklığı rejiminin benimsenmesi halinde, kamu borçları veya diğer borçlar için, diğer eşin şahsi mal varlığı ve ortak mallarının değerinin ½’sine kadar haciz işlemi yapılabilir.
Sonuç olarak, evlilik sürerken bir eşin diğer eşin borçlarından sorumluluğu sadece “mal ortaklığı rejimi” seçilmiş ise söz konusudur. Gerek yasal mal rejimi olan “ edinilmiş mallara katılma” gerek ise yukarıda bahsedilen diğer rejimlerde evlilik devam ettiği müddetçe, bir eşin kamu borcu veya başka borçları nedeni ile diğer eşin mallarına gidilemez, haciz uygulanamaz. Fakat bu alacaklar için, müşterek konutta haciz işleminin gerçekleştirilebileceği ve ev eşyalarının haczinin mümkün olabileceği unutulmamalıdır. (alıntıdır)
Merhabalar,bir kisiye 1 yıl once cirkin cinsel icerikli iftira atılıyor hakarte ugruyor ve santaj yapılıyor kısaca.Elimizde ses kaydin var sen bilmem...
Bu tip şirketlerde kişilere karşı olan sorumlulukta ( sözleşmede aksi hüküm yoksa ) ortakların sorumlulukları, sermayeleri nispetinde orantılıdır. (...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku