29.12.2014 tarihinde işverenim tarafından işyeri ve işin gereksinimlerine istinaden iş akdim fesh edilmiştir. Çıkış yazısının son paragrafı aşağıdaki şekilde bağlanmıştır:
"Arz edilen yeniden yapılanma ve işletme sebepleri sonucunda istihdamınızı devam ettiremeyeceğimizden, 30.12.2014 tarihinden itibaren ihbar sürenizi kullanmak suretiyle, yasal çıkış işlemlerinizin 22.02.2015'ten geçerli olmak üzere yapılacağını ve yasal haklarınız tarafınıza ödenmek suretiyle iş akdinizin fesh edileceğini belirtir, değerli katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz."
Kanunen işe iade davasının zaman aşımının 1 ay olduğunu okuyorum, fakat benim örneğimde iade davası için zaman aşımı 31.01.2015 tarihinde mi bitmiştir, yoksa 22.03.2015 tarihinde mi bitecektir.
29.12.2014 tarihinde işverenim tarafından işyeri ve işin gereksinimlerine istinaden iş akdim fesh edilmiştir. Çıkış yazısının son paragrafı aşağıdaki şekilde bağlanmıştır:
"Arz edilen yeniden yapılanma ve işletme sebepleri sonucunda istihdamınızı devam ettiremeyeceğimizden, 30.12.2014 tarihinden itibaren ihbar sürenizi kullanmak suretiyle, yasal çıkış işlemlerinizin 22.02.2015'ten geçerli olmak üzere yapılacağını ve yasal haklarınız tarafınıza ödenmek suretiyle iş akdinizin fesh edileceğini belirtir, değerli katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz."
Kanunen işe iade davasının zaman aşımının 1 ay olduğunu okuyorum, fakat benim örneğimde iade davası için zaman aşımı 31.01.2015 tarihinde mi bitmiştir, yoksa 22.03.2015 tarihinde mi bitecektir.
Kıymetli yorumlarınızı rica ederim.
30 günlük hak düşürücü süre, fesih bildiriminin size ulaştığı tarih itibariyle başlar.
Yani 30.01.2015 te artık işe iade davası açma hakkınızı kaybetmiş oluyorsunuz
İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. (...) (1) taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede özel hakeme götürülür. (1)
Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.
Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.
(İptal dördüncü fıkra: Anayasa Mahkemesi’nin 19/10/2005 tarihli ve E.:2003/66, K.:2005/72 sayılı Kararı ile.)
---------------------
1) Anayasa Mahkemesi’nin 19/10/2005 tarihli ve E.:2003/66, K.:2005/72 sayılı Kararıyla; bu maddenin birinci fıkrasının son cümlesinin “Toplu iş sözleşmesinde hüküm varsa veya...” bölümü iptal edilmiştir.
---------------------
yasal çıkış işlemlerinizin 22.02.2015'ten geçerli olmak üzere yapılacağını ve yasal haklarınız tarafınıza ödenmek suretiyle iş akdinizin fesh edileceğini belirtir,
İşveren fesih iradesini açıklamış, ancak fesih henüz gerçekleşmemiş. İşçi fesih işleminin yasal olarak gerçekleştirileceğinin bildirildiği tarihe kadar aynı işyerinde çalışacağına, dolayısıyla işverenin bu süre içerisinde işçinin olumsuz herhangi bir davranışı halinde başka bir nedenle de (Hırsızlık, sarkıntılık gibi... ) işçisini tazminatsız olarak işten çıkarılabileceğine göre; Yasa'da belirtilen fesih işleminin işverenin fesih iradesini açıkladığı ve işçiye tebliğ ettiği tarih olarak kabul edilemez.
Bu nedenle, "fesih iradesine karşı" açılacak bir işe iade davası vaktinden önce açılmış bir dava olacaktır.
İşveren fesih yönündeki iradesinden vazgeçerek işçiyi aynı işyerinde çalıştırmaya devam edebileceği de göz önünde bulundurulduğunda, Yasa'da belirtilen fesih tarihinin işçinin "fiilen işine son verildiği" 22.02.2015 tarihidir diye düşünüyorum.
Konu tolg tarafından (27-02-2015 Saat 10:44:01 ) de değiştirilmiştir.
Evet işe iade davası şartları mevcut. 2-3 senelik çalışma süremiz var ve iş yerinde 1000'den fazla kişi çalışıyor.
Soruyu sormamın nedeni İade şartlarının olmaması ümidi idi. Malesef var.
- - - Updated - - -
SN Tolga,
Tamamen katılıyorum.Fakat malesef Yargıtay bunun aksine içtihat geliştirmiş. Ya yasanın yada içtihatın değiştirlmesi gerekir. Tam anayasa mahkemelik bir durum.
Aslında mantıken İhbar öneli bitmeden işçiye dava açma hakkı tanınması Kanundaki yargı sürelerine uyulsa idi İşten çıkarılmanın sonuölarından işçi en az şekilde etkilenmesi açısından işçinin yararına diyebilirdik ama, fiiliyatta yargı sürelerinin çok uzun olması böyle bir avantajıda ortadan kaldırıyor.
Konu ceceli341 tarafından (27-02-2015 Saat 13:59:22 ) de değiştirilmiştir.
Kişisel olarak kabul edilemez şeklind edüşünsem de,
kanunda açıkça belirtilen o şekilde.
Kararı verecek hakimin de kanuna ters düşen bir karar verme şansı yok.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku